Borsa İstanbul'daki son gelişmeler. SPK'dan bir halka arza daha onay. Simit Sarayı da geliyor. Borsada dikkat çeken hareketlilik. Rüzgar tersine mi dönüyor?

Simit Sarayı'nın halka arzına onay verildi. Sermaye Piyasası Kurulu, DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracatın pay başına 10,24 liradan ilk halka arzını onayladı. Uzmanlardan Borsa İstanbul için uyarılar geldi. Borsada, 30 yaş altı yatırımcı sayısı bir yılda dörde katlandı.

Google Haberlere Abone ol
Borsa İstanbul'daki son gelişmeler. SPK'dan bir halka arza daha onay. Simit Sarayı da geliyor. Borsada dikkat çeken hareketlilik. Rüzgar tersine mi dönüyor?

SPK haftalık bültenine göre, kurul, DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracatın pay başına 10,24 liradan ilk halka arzına, Sanko Pazarlama İthalat İhracatın 45 milyon lira, Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının 75 milyon lira, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının 1 milyar 232 milyon 500 bin lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırımı başvurusuna onay verdi.

SPK ayrıca Doğan Trend Otomotiv Ticaret Hizmet ve Teknolojinin 900 milyon lira, Türk Telekomun 5 milyar lira, MLP Sağlık Hizmetlerinin 1,5 milyar lira, Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaretin 300 milyon lira, Sefine Denizcilik ve Tersanecilik Turizm Sanayi ve Ticaretin 1 milyar lira, Garanti BBVA'nın 57 milyar lira, Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayiinin 2,5 milyar lira, Pınar Entegre Et ve Un Sanayiinin 800 milyon lira, Ünlü Menkul Değerlerin 600 milyon lira, Türkiye İhracat Kredi Bankasının 3 milyar dolar, Fiba Yenilenebilir Enerji Holdingin 200 milyon dolar, Akbank'ın 4 milyar dolar, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliğinin 516 milyon 925 bin 706 dolar tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı.

Suç duyuruları ve idari para cezaları

Kurul, Garanti BBVA payına dayalı 31 Temmuz 2023 vade tarihli GABAB alım varantı piyasasında 30 Mayıs 2023-1 Haziran 2023 döneminde gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda, 1 kişiye 257 bin 656,38 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Atlantis Yatırım Holding AŞ pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerde ve sosyal medyada yapılan paylaşımlarda sorumluluğu bulunan 8 kişi hakkında Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştıran SPK, söz konusu kişiler hakkında Borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda 2 yıl işlem yapma yasağı getirilmesine Kurulun V-101.1 sayılı Tedbirler Tebliği'nin 6/3 maddesi uyarınca ve 26 Ağustos 2022 tarihli kararı ile 6 ay işlem yapma yasağı getirilen kişiler hakkında işlem yasaklı kaldığı sürenin 2 yıllık süreden düşülerek uygulanmasına hükmetti.

SPK, izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunması nedeniyle 1 kişi hakkında suç duyurusu yapılmasına, söz konusu kişinin "Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı" ve "Türev Araçlar Lisansı"nın 14 Eylül 2023 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle iptal edilmesine karar verdi.

Kurul ayrıca Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 44 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.

GENÇLER BORSANIN RÜZGARINA KAPILDI AMA...

Borsa İstanbul’da hesap açan 30 yaş altı yerli yatırımcı sayısı sadece iki ayda yaklaşık 728 bin artışla ağustos sonu itibarıyla 1 milyon 635 bine yükseldi.

30 yaş altı yerli yatırımcı sayısı Ağustos 2022’de sadece 417 bindi. Bu rakam bir yıl içinde yaklaşık dört katına çıkmış oldu. Bir yıllık artış oranı, yüzde 292 olarak kayıtlara geçti.

Eylül 2022-Ağustos 2023 dönemindeki son bir yılda borsadaki toplam yatırımcı sayısı da yüzde 137 artışla 2 milyon 626 binden 6 milyon 235 bine yükseldi.

Eylül ayının sadece ilk 13 gününde borsadaki yatırımcı sayısı 1 milyon 57 bin kişi artarak 7 milyon 292 bine ulaşırken, bu genel artışla birlikte genç yatırımcı sayısının da arttığı tahmin ediliyor.

PORTFÖYÜN YÜZDE 79’U YÜZDE 3’ÜN ELİNDE

Bu dönemde borsadaki yatırımcıların portföy değeri yüzde 164’lük artışla 3 trilyon 928 milyar TL’ye yükselirken, bu rakamın yüzde 79’luk bölümü 1 milyon lira üstü portföye sahip zengin yatırımcıların elinde toplandı.

Başka bir ifade ile, borsadaki portföyün yüzde 79’u, yatırımcı sayısının sadece yüzde 3,2’sine denk gelen 199 bin kişinin elinde birikti.

Borsada portföy dilimi bazında en fazla yatırımcı sayısı, 1 milyon 161 bin yatırımcıyla 1001-5000 TL diliminde toplandı.

NEDEN ARTIYOR?

Son yıllarda yaşanan kur krizleri, TL'deki değer kaybı ve yüksek enflasyon, vatandaşları tasarruflarını korumak için alternatif arayışına itti. Pandemi döneminde arayış hızlandı.

Uygulanan derin negatif faiz politikaları, mevduat faizinin çok düşük kalması ve döviz işlemlerine dönük kısıtlamalar, hükümetin doğrudan ve dolaylı yönlendirmesi, borsanın vatandaşlar için önemli bir adres olmasında etkili oldu.

Son yıllarda hızla artan halka arzlar ve halka arz olan şirketlerin ilk dönemde yüksek getiri getirmesi de vatandaşların halka arzlara katılmak üzere borsaya akın etmesini sağladı.

Uzmanlar ise borsada yatırımın risklerine dair uyarılarda bulunuyor.

Borsadaki büyük oyuncular, veriye ulaşım ve profesyonel portföy yöneticileri sayesinde, küçüklere kıyasla çok daha avantajlı oluyor.

BORSA UYARISI

Ekonomist Devrim Akyıl, borsanın 8 bin 400 puana kadar çıktığını ancak 7 bin 500 puanlı seviyelerden itibaren ivme kaybettiğini söyledi. Borsa yatırımcılarına uyarılarda bulunan Akyıl, borsanın önümüzdeki dönemde tehlikeli olabileceğini ve KKM'de zorunlu karşılık oranının yükseltilmesinin borsaya negatif etkisi olacağını ifade etti.

Etiketler Simit Sarayı Borsa SPK
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin