Borsa çakıldı: Borsa İstanbul'a yeni düzenleme geldi. BIST 100 endeksinin günlük kaybının yüzde 3 veya üzerinde olması durumunda otomatik uygulanacak

Borsa İstanbul'da bir haftadır düşüş yaşanıyor. Zaman zaman devre kesiciler devreye giriyor. Borsa İstanbul'da küçük yatırımcıların kaybının büyük olduğu ifade ediliyor. Borsadaki düşüşte, siyasi belirsizlik, mevduat getirilerinin artması gibi nedenlerin etkili olduğu belirtiliyor. Borsa İstanbul AŞ, düşüşler içinse yeni bir önlem daha aldı.

Google Haberlere Abone ol
Borsa çakıldı: Borsa İstanbul'a yeni düzenleme geldi. BIST 100 endeksinin günlük kaybının yüzde 3 veya üzerinde olması durumunda otomatik uygulanacak

Borsa İstanbul, açığa satış işlemlerine ilişkin düzenleme gerçekleştirdi. Borsa İstanbul'un, BIST 100 endeksine bağlı yukarı adım kuralı getirilmesine yönelik geliştirme hakkında yaptığı açıklama kurumun resmi internet sitesinde yayımlandı.

Açıklamaya göre, pay piyasasında BIST 100 endeksinin gün içerisinde önceki gün kapanış değerine oranla yüzde 3 veya üzerinde düşmesi durumunda açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralı seans sonuna kadar otomatik uygulanacak.

İlgili uygulama yarından itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan değişiklik kapsamında güncellenen pay piyasası prosedürüne Borsa İstanbul'un internet sayfasından erişebilecek.

Yukarı adım kuralının getirildiği durumlarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

BORSA NEDEN DÜŞÜYOR?

İş Yatırım’ın günlük bülteninde yer alan analizde, Borsa İstanbul'daki çöküşün temel gelişmelerle açıklanamayacağı, kaldıraçlı pozisyonların yüksekliği ve yatırımcıların çıkış kapısında birbirini ezmesi gibi dinamikleriyle açıklanabileceği belirtildi.

Bültende şu ifadelere yer verildi:

“Borsa İstanbul genele yaygın sert bir satış dalgasıyla dünyadan negatif ayrışıyor. Bankalarla başlayan satışların sertleşerek genele yayılmasıyla endeks ocak ortasında gördüğü dip seviyenin altına geriledi ve bankalardaki kayıplar yüzde 8'e ulaştı.

Bu denli sert kaybı doğrulayacak bir haber akışı görmüyoruz. Tam tersine pozitif bir haber akışı var. Yerli talep kaynaklı bir toparlanma görüyoruz.

En çok değer kaybeden sektör olan bankalar beklentilerden daha iyi rakamlar açıkladı ve 2023 yılına yönelik pozitif bir görünüm çizdiler.

Borsa İstanbul'daki çöküşü temel gelişmelerle değil, kaldıraçlı pozisyonların yüksekliği, yatırımcıların çıkış kapısında bir birini ezmesi gibi piyasa dinamikleriyle açıklayabiliyoruz.”

MEVDUAT GETİRİLERİNİN ARTMASI VE SİYASİ BELİRSİZLİK…

Şeker Yatırım Günlük Bülteni’nde ise seçime yaklaşırken artan siyasi belirsizliğe ek olarak dövizden dönüşlü KKM'lerde faiz üst sınırın kaldırılması ve mevduat ile KKM'de artan getiri imkanının Borsa İstanbul'daki satışlarda etkili olduğu belirtildi.

Analizde, “Bilanço dönemi içerisinde, güçlü beklentileri olan hisselerin pozitif ayrışmayı sürdüreceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.

FED KARARININ ETKİLERİ İZLENİYOR

ABD Merkez Bankası (Fed) kararı da piyasa tarafından yakından takip edildi. Fed dün politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı.

Analistler, Fed’in toplantı tutanaklarında “şahin” duruşun sürdürülmesine karşın Powell’ın daha yumuşak tondaki açıklamalarının küresel pay piyasalarını desteklediğini söyledi.

Karar metninde faiz oranında artışın devam edeceğine işaret edilirken, Fed Başkanı Jerome Powell ilk defa dezenflasyonist sürecin başladığını, şimdiye kadarki hızlı sıkılaşmanın tam etkilerinin henüz hissedilmediğini söyledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin