Beyaz perdede hırsızlığın önüne geçilecek!

Google Haberlere Abone ol
Beyaz perdede hırsızlığın önüne geçilecek!

Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum Diyaloğu Medya Programı desteği ve AG DOK (Alman Belgesel Sinemacılar Birliği) ortaklığıyla gerçekleştirilen 'Telif Hakları ve Online Yayıncılık Projesi' toplantısında konuşan Alman Belgesel Sinemacılar Birliği Temsilcisi ve Onlinefilm CEO'su C.Cay Wesnigk, emek hırsızlığının dünyanın her yerinde yaygın olduğunu belirrtti. Bunun önüne geçmek için birlik ve dayanışma içinde olmak gerektiğinin altını çizen Wesnigk ,Türkiye'yi de Alman Belgesel Sinemacılar Birliği'nde görmeyi arzu ettiğini dile getirdi.



'Telif Hakları ve Online Yayıncılık Projesi' konusunda bilgilendirme amaçlı Taksim- Richmond Hotel'de bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla hazırlanan kamu spotu gösterildi. Derya Alabora, Janset, Özgür Çevik gibi ünlü oyuncuların yer aldığı spotta sinemaya emek verenlerin hakkını gözeten telif haklarına vurgu yapılıyor. Basın toplantısındaki ilk konuşmacı olan Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü, "AB ülkeleri telif hakları konusunda bizden daha ileride. Bu yüzden Avrupa'daki gelişmiş modelleri inceleyerek Türkiye'ye nasıl bir model uygulayabiliriz diye çalışıyoruz. Bu proje ile birlikte sinema için ciddi bir risk yaratan internet ortamını daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Vizyondaki filmleri online ve yasal olmayan yollardan izlemek çok basit ancak bunu yaparken o eser için emek harcayanların emekleri heba edilmiş oluyor. Dolayisi ile Telif hakkı bu anlamda hayati önem taşıyor. BSB olarak sorunun çözülmesi için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız" dedi.



Proje Koordinatörü Yasin Ali Türkeri ise "Belgesel sinema alanında Türkiye'ye özgü bir telif dağılım modeli geliştirmek istiyoruz. Bu alanda oturmuş bir sistemimiz yok. Şu an, nelere gore hak dağılımının gerçekleştirildiği, hak sahiplerinin kimler olduğu ve hakların yüzdelik olarak nasıl paylaşıldığını inceliyoruz"dedi. Bu proje için oluşturulacak platformda yerli ve yabancı 150 belgeseli online ortama aktaracaklarını vurgulayan Türkeri, "Bunların da sadece künye bilgilerini internete koyacağız. İnsanlar dijital ortamda oluşturulan arşivleri, fragmanları görebilecek" diye konuştu. Online yayıncılığı sırf belgesel ile sınırlamak istemediklerini, kısa, animasyon ve bağımsız filmlere de platformda yer vermek istediklerini ve İnsanların kendi çektikleri görüntülerden de gelir elde edilebilmesinin önünü açmak istediklerini belirten Türkeri, dijital ortama 50 saatlik bir stok görüntü aktaracaklarını da dile getirdi. 



Alman Belgesel Sinemacılar Birliği Temsilcisi ve Onlinefilm CEO'su C. Cay Wesnigk, sinema eserlerinin üretim ve dağıtımında dünyanın heryerinde emek hırsızlığının arttığını söyledi. Bunun önüne geçmek için birlik ve dayanışma içinde olmak gerektiğinin altını çizen Wesnigk, Türkiye'yi kendisinin de üyesi olduğu Avrupa Film Yönetmenleri Federasyonu'nda (Federation of European Film Directors- FERA) görmeyi arzu ettiğini ifade etti. Dijital dünyada eserlerin hakettiği maddi kazancı sağlayamadığını belirten Wesnigk, emek harcanan her işin maddi karşılığının alınması gerektiğini dile getirdi. Sadece sinemanın değil benzer meslek grupları içinde geçerli olan telif probleminin çözülmesi için gereken duyarlılığın gösterilmesinin şart olduğunu ifade eden Wesnigk "Bizler kültürler arası iletişimi sağlıyoruz ve önemli bir iş yapıyoruz. Bize hem ihtiyaç duyuluyor hem de finanse etmek istenmiyor" açıklamasında bulundu. 



BSB Hukuk Danışmanı Burhan Gün "Bu projeye hazırlanırken önce Türkiye'yi inceledik ardından Avrupa'da ne olup bittiğini gözlemledik. Ve gördük ki pratikte bizde sıkıntı var. Avrupa bizden 10 yıl önde. Çünkü orada Toplu Hak Yönetimi uygulanıyor. Bizim de pratikte bu yöntemi uygulamamız şart. Avrupa'yı inceleyerek Türkiye'ye uygun bir model geliştiriyoruz. Türkiye'de var olan sistemin işler hale gelmesi gerekiyor. Geçen yıl Türkiye'de 106'ya yakın belgesel film üretildi, bunların ancak 40 tanesi izleyici ile buluştu. Yatırım ve emek harcanan film seyirciyle buluşturulamıyor ve online yayıncılık devreye giriyor. Sinemacıların kendilerini garantiye alacağı bir sisteme kesinlikle ihtiyaç var."



YERLİ VE YABANCI UZMANLAR DENEYİMLERİNİ PAYLAŞIYOR



Proje kapsamında 16 - 17 Haziran 2015 tarihlerinde, İstanbul Pera Müzesi'nde Telif Hakları ve Online Video Yayıncılık alanında uluslararası ve ulusal deneyimleri paylaşmak üzere bir panel ve çalıştay organize ediliyor. 16 Haziran 2015 tarihinde "Toplu Hak Yönetiminde Telif Haklarıö başlığıyla gerçekleştirilecek panelde; AB ülkelerinin kendi ülke pratiklerinden ve yasal mevzuatlarından hareketle toplu hak yönetimini nasıl tanımladıkları ve Türkiye için işlevsel bir modelin nasıl uygulanabileceği ele alınıyor.



AB Bakanlığı Sivil Toplum Diyaloğu Programı Hakkında



Sivil Toplum Diyaloğu programının medya ayağında gerçekleşecek 16 projeye toplam 2.1 Milyon Avro bütçe ayrıldı. AB üyeliğinin hem Türkiye hem de AB'ye kazandıracakları konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesinde etkin rol oynayan medyanın yanı sıra, programın siyasi kriterler bölümü altında desteklenen 39 farklı projesi var. Toplam 4.9 Milyon Avro ile destelenecek bu projeler insan hakları, ayrımcılıkla mücadele; demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi konulara yoğunlaşıyor. 



BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği 



Belgesel filmlerin görünürlüğünü artırmak, tanıtımını kolaylaştırmak, kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarımını sağlamak, çalışma alanındaki zorlukları azaltmak amacıyla kurulan Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), 1997 yılının Mart ayında yapılan Ulusal Konferans ile örgütlenme sürecine girdi. 'Sivil bir platform' olarak yola çıkan ve faaliyet gösteren BSB, 'Meslek Birliği' statüsünde varlığını sürdürüyor. İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ağırlıklı olmak üzere tüm Türkiye'deki Belgesel Sinemacılara ulaşan BSB'nin, 2 bin 500 filmlik bir arşivi bulunuyor. BSB, 'aktif katılım ve aktif üyelik' temelinde, başta sinema alanında eser sahibi olan bağımsız yönetmenler, müzisyenler, senaryo-metin yazarları ve animatörler olmak üzere, üniversite öğretim üyeleri, TRT ve özel televizyon belgeselcileri gibi geniş bir üye yelpazesi ile etkinliklerine devam ediyor. (DHA)


Etiketler beyaz perde
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin