Berlin Film Festivali'ne Türkiye'den rekor başvuru!

11-21 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek 66. Berlin Film Festivali'ne bu yıl Türkiye'den tam 102 film başvurdu.

Google Haberlere Abone ol
Berlin Film Festivali'ne Türkiye'den rekor başvuru!

11-21 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek 66. Berlin Film Festivali'ne bu yıl Türkiye'den tam 102 film başvurmuş. Ana yarışmada hiç Türk filmi yok ama dört film resmi bölümlere seçilmiş. Başarı oranı yüzde 3.92. Eskiden “Hangi filmler Berlin'e başvurdu?” diye merak edilirdi. Artık “Acaba bu yıl kim filmini Berlin'e yollamadı?” diye sormak daha doğru olacak.



Radikal’den Ahmet Boyacıoğlu’nun analizine göre, Türkiye’den Almanya’ya işçi taşıyan trenlerin İstanbul Sirkeci istasyonundan kalkmaya başlamasının üzerinden 50 yıldan fazla zaman geçti. Artık kimse trenleri hatırlamıyor, Türkiye ile Almanya arasında her gün bir sürü uçak var. Üstelik önceden bilet alınırsa çok da ucuz. Bizim Almanya maceramız ise hiç bitmedi. Her yıl ekim ayından başlayarak içimizi bir umut kaplıyor, “Acaba filmimiz Berlin Film Festivali’ne seçilir mi?” diye. Bu yılki festivale Türkiye’den rekor derecede tam 102 film başvurmuş. Eskiden “Hangi filmler Berlin’e başvurdu?” diye merak edilirdi. Artık “Acaba bu yıl kim filmini Berlin’e yollamadı?” diye sormak daha doğru olacak. Ülkemizde üretilen film sayısı arttıkça, Berlin, Cannes ve Venedik gibi önemli festivallere yollanan film sayısının artması da son derece doğal.



Basına da yansıdığı gibi, Türkiye’den başvuran 102 filmden dördü Berlin Film Festivali’nin resmi bölümlerine seçilme başarısını gösterdi. Başarı oranı yüzde 3.92. Geçen yıl resmi programda bir uzun, bir de kısa film vardı. ‘Bir buçuk film’ diye yazmıştım, Derya Durmaz kızmıştı. Bu yıl gönül rahatlığı içinde yazabilirim: ‘Dört film’. Bu filmlerden üçü ‘Genç Pehlivanlar’ (Mete Gümürhan), ‘Mavi Bisiklet’ (Ümit Köreken) ve ‘Rauf’ (Barış Kaya, Soner Caner) festivalin çocuk ve gençlik bölümü Generation’da, ‘Toz Bezi’ (Ahu Öztürk) ise genç sinemanın tanıtıldığı Forum’da gösterilecek. Bu dört filmin ortak özellikleri yönetmenlerin ilk filmleri olmaları ve Kültür Bakanlığı’nın maddi desteğiyle çekilmeleri.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin