BBC, Türk Hava Yolları'nın (THY) Tekirdağ uçağının inişi sırasında meydana gelen kazada ilk yardım protokolünün gerektiği şekilde uygulanmadığı belirtilen raporda, kazanın daha büyük çaplı olması halinde vahim sonuçlar meydana gelebileceği belirtiliyor.
Tekirdağ adlı uçağın 25 Şubat 2009'da Schipol Havalimanı'na
inişi sırasında, yükseklik göstergelerindeki arıza nedeniyle piste
çarparak ikiye bölündüğünü anımsatan BBC, kazaya ilişkin iddiaların
Amsterdam Medisch Centrum (AMC) Travma Bölümü Uzmanı Dr. Ingri
Postma tarafından araştırıldığını anlatıyor.
UYGUN SEDYE SORUNU
Araştırma sonuçlarını aktaran rapora göre, kazadan yaralı olarak
kurtulan 121 kişiye yeterli müdahale yapılamadı. Örneğin, kaza
sonrası birçok yaralı için boyun ve omuriliğe uygun sedye
kullanılmadı.
İlk yardım protokolüne göre, sert çarpmaların yaşandığı kazalar sonrası yaralıların, omuriliğin korunması amacıyla, çapraz şekilde konulacakları sedyeyle taşınması gerekiyor. Ancak bu tip sedyelerin, THY uçağından sağ kurtulan yaralılardan sadece yüzde 25 için kullanıldığına işaret ediliyor.
Postma'nın raporuna göre, kaza sonrası yaralılara ultrason, röntgen, ekokardiyografi ve diğer tıbbi taramalar yeterli düzeyde yapılmadı. Uluslararsı protoklollere göre, kazadan yaralı olarak kurtulanların tamamına bu taramaların yapılması gerekiyor. Fakat Schipol'deki kaza sonrası THY yolcularının sadece yüzde 70'ine bu testler uygulandı.
Yaralıların sadece yüzde 65'i kapsamlı kontrolden geçirildiği belirtilirken bir başka ciddi hata da yaralıların hastanelere taşınmasında yaşandığı kaydediliyor. Nitekim, kaza bölgesi civarında 25 kilometrelik alandaki hastanelerde yeterli kapasite varken, Türk yolcular 50 kilometre uzaktaki hastanelere taşındı.
Ingri Postma raporda, "Eğer kazanın boyutu büyük olsa, çok daha kötü sonuçlar meyana gelebilirdi" görüşüne yer veriyor. (ANKA)