BBC Türkçe Bölüm Başkanı Murat Nişancıoğlu yazılı olarak yaptığı açıklamada, Başbakan'ın "Buna gazetecilik denir mi?" sorusunu hatırlayarak, “Buna gazetecilik denilebilir mi?” Yanıtımız: “Evet” dedi.
İşte "BBC Türkçe Editörü'nden okurlara: Selin Girit'in Twitter mesajları hakkında" başlık yazı:
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 23 Haziran Pazar günü, BBC çalışanı Selin Girit’i “ajanlık” ve “vatan hainliği” ile suçladı ve Twitter’da #İNGİLTEREADINAAJANLIKYAPMASELİNGİRİT başlığıyla bir etiket açarak halkı demokratik tepkisini dile getirmeye çağırdı.
Bunun sonucunda, Selin Girit’e gerek Twitter gerekse başka mecralardan çok sayıda küfür, hakaret ve hatta ölüm ve tecavüz tehditleri içeren mesajlar gönderildi. Bu mesajlar halen gelmeye devam etmektedir.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, 24 Haziran Pazartesi günü de TRT Haber’de yayımlanan bir programda bu kez Selin Girit’in “vurulabileceğini”, “provokasyon yapmak için vurulabileceğini” ve “böyle bir şeyi asla desteklemeyeceğini” açıkladı. Ancak bu “provokasyonun” kaynağının ne olduğuna değinmedi. Ayrıca “bu kadının masum olmadığını”, “yaptığı röportajlarla Türkiye’ye kötülük yaptığını” ileri sürdü.
25 Haziran Salı günü ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada aynı konuya değindi ve şu ifadeleri kullandı:
“Uluslararası bir basın kuruluşunun çalışanı tweet atıyor 'Duran adam değil durduran adam olalım. 6 ay tüketmeyelim, bizi dinleyeceklerdir’ diyor. Bir insan kendi ülkesine karşı böyle bir komplonun içinde yer alabilir mi? Buna gazetecilik denilebilir mi? Bu bulunduğu gemiyi batırma girişimidir. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı böyle bir çağrı yapabilir mi? Mesele Gezi Parkı değil. Mesele demokrasiyi, Türkiye'yi, ekonomiyi, turizmi durdurmak. 10,5 yıl bunu defalarca yaptılar. Ekonomi kötüye gitsin de Türkiye ne olursa olsun, düşüncesindeler.”
Konuya Başbakan Erdoğan’ın sorusundan girmek yararlı olabilir: “Buna gazetecilik denilebilir mi?” Yanıtımız: “Evet.”
Selin Girit’i hedef alan saldırılar, Girit’in 20 Haziran günü, İstanbul’un birçok parkında başlayan ve hâlâ sürmekte olan forumlardan biri olan Yoğurtçu Parkı’ndaki forumu izlemesi ve buradan paylaştığı bir dizi Twitter mesajına ilişkindir.
Selin Girit bir gazetecidir ve haber değeri olabileceğini düşündüğü her olayı, gelişmeyi ya da etkinliği izlemek onun mesleğinin bir gereğidir.
BBC çalışanları sosyal medyayı kullanırken -izinli oldukları
zamanlar ve özel paylaşımları da dahil olmak üzere- sınırsız
özgürlüğe sahip değildirler. Onların nasıl hareket etmeleri
gerektiğini belirleyen kurallara uymak zorundadırlar.
Kısaca özetlemek gerekirse, bu kurallara göre bir BBC çalışanı
sosyal medyayı kullanırken BBC değerlerine ve yayın ilkelerine
uygun hareket etmelidir.
Selin Girit Yoğurtçu Parkı’ndan sadece bir tane mesaj atmamıştır. Dolayısıyla, sadece asılsız saldırılara hedef olan söz konusu mesajla değil, attığı tüm mesajlar çerçevesinde değerlendirilmelidir.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız...