Bazı üniversitelerde Hispanik ve diğer azınlık öğrenciler için pozitif ayrımcılık uygulanıyordu. ABD yargısı iki üniversitesinin ‘pozitif ayrımcılık’ uygulamasına karşı çıktı

ABD Yüksek Mahkemesi bazı üniversitelerin kabul sürecinde belirli ırklara ayrıcalıklı değerlendirme yapmasını, anayasadaki "ayrımcılık yasağı" ilkesine aykırı buldu. Kimi üniversitelerde Hispanik ve diğer azınlık öğrenciler için pozitif ayrımcılık uygulanıyordu.

Google Haberlere Abone ol
Bazı üniversitelerde Hispanik ve diğer azınlık öğrenciler için pozitif ayrımcılık uygulanıyordu. ABD yargısı iki üniversitesinin ‘pozitif ayrımcılık’ uygulamasına karşı çıktı

ABD Yüksek Mahkemesi, Harvard ve Kuzey Carolina üniversitelerinin kabul başvurularında bazı ırklara pozitif değerlendirme yapmasını anayasadaki 'ayrımcılık yasağı' ilkesine aykırı buldu. 

euronews'teki habere göre Başkan Joe Biden ise uygulanan pozitif ayrımcılığı savunarak mahkemenin kararını eleştirdi.

Dünyanın önde gelen yüksek eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi, kampüslerde yeterince temsil edilmeyen siyah, Hispanik ve diğer azınlık öğrenciler için bu yönde pozitif ayırımcılık uyguluyordu.

Bu karar, üniversite kabullerinde pozitif ayırımcılık yapan yüksek okullar için daha sonraki davalarda içtihat teşkil edecek olması itibarıyla önem taşıyor.

Mahkeme kararı içtihat yaracak

Bu karar yüzünden, birçok üniversitenin okula kabulle ilgili kriterlerinde değişikliğe gitmesi bekleniyor.

Yüksek Mahkeme, daha önce alt mahkemede reddedilen pozitif ayrımcılık karşıtı aktivist Edward Blum tarafından kurulan “Adil Kabul için Öğrenciler” adlı grubun başvurusu için bu kez olumlu yönde karar verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararında, Harvard Üniversitesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi’nin okula kabul programlarının, ABD Anayasasının vatandaşların 'eşit bir şekilde korunmasıyla' ilgili maddesine aykırı olduğu yorumu yapıldı.

Başyargıç John Roberts tarafından hakimlerin çoğunluğun görüşü olarak okunan gerekçeli kararda, "Öğrencilere ırk temeline göre değil, bir birey olarak deneyimlerine göre davranılması gerektiği" belirtilerek, "Birçok üniversitenin çok uzun süredir bunun tam tersini yaptığı ve böylelikle yanlış bir şekilde, bir bireyin üstesinden geleceği zorluklar, inşa edilecek beceriler veya öğrenilen derslerle değil, tenlerinin rengini kriter olarak alınmasının anayasaya aykırı olacağı" değerlendirilmesi yapıldı

Başkan Biden'dan karara eleştiri

Yüksek mahkeme kararının arından Beyaz Saray'da konuşan Başkan Biden, varılan hükme 'kesinlikle katılmadığını' söyledi.  

ABD'de ırk temelli ayrımcılığın sürdüğünü ifade eden Biden, üniversitelere çağrı yaparak mahkeme kararının 'son söz' olmasına izin vermemelerini istedi.

 

Etiketler abd üniversite anayasa
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin