Basın Konseyi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Irak'ta terör örgütü IŞİD militanlarının Musul Başkonsolosluğuna yönelik gerçekleştirdiği baskın olayıyla ilgili yayın yasağı getirmesini yazılı bir açıklama yayınlayarak tepki gösterdi.
Konsey yaptığı açıklamada, "tedbir kararları yoluyla yayınların engellenmesi, İfade Özgürlüğü’ne yönelik bir müdahaledir" değerlendirmesinde bulundu.
Basın Konseyi'nin açıklaması şöyle:
"Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda bulunan ve IŞİD terör örgütü tarafından bilinmeyen bir yere kaçırılan Türk vatandaşları ile ilgili, her türlü yazılı, görsel ve internet yayınına getirilen yayın yasağını kabul etmek mümkün değildir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, tedbir kararları yoluyla yayınların engellenmesi, İfade Özgürlüğü’ne yönelik bir müdahaledir.
Bu müdahale ancak öngörülebilirlik ölçütlerini karşılayan bir yasa çerçevesinde, anayasadaki meşru sınırlandırma sebeplerinden birisine dayanılarak ve demokratik toplum bakımından gerekli olması halinde, hukuka uygun olacaktır.
Anayasa’nın 141/3. maddesine göre de tüm mahkeme kararları gerekçeli olmak zorundadır. Basın Özgürlüğü gibi demokratik toplumun varlığını güvence altına alan, temel bir hakkın sınırlandırılması söz konusu olduğunda, kısıtlamayı zorunlu kılan fiili ve hukuki nedenlerin açıkça gösterilmesinin önemi ortadadır.
Mahkeme kararına göre, yasağın yalnızca soruşturma dosyasındaki bilgi ve belgelere ilişkin olduğu sonucu çıkmaktadır. Soruşturma aşamasında dosyanın gizliliğini güvence altına alan, 157. maddeye dayalı olarak karar verilmiştir. Gazetecilik imkanlarıyla elde edilen bilgi ve belgelerin yayınlanmasının, yasağın kapsamı dışında tutulması gerektiğini savunuyoruz.
Aksi bir yorum, İfade Özgürlüğü’nün ihlalini teşkil edecektir.
Yasağın her türlü haber ve yayını kapsayacak şekilde uygulanmasının, anayasamıza ve tarafı olduğumuz uluslararası antlaşmalara aykırı düşeceğini, kamuoyuna saygı ile duyururuz."