'Basın kartları ve görev pasaportları haksız yere iptal edilmemeli'

Gazetecilerin basın kartları ve gri görev pasaportlarıyla ilgili sorunlar yaşandığını duyuran TGC, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
'Basın kartları ve görev pasaportları haksız yere iptal edilmemeli'

TGC Yönetim Kurulu darbe girişimi sonrasında gazetecilerin basın kartları ve gri görev pasaportlarıyla ilgili sorunlar yaşandığını duyurdu.



Konuyu Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Ahmet Göktürk İnan’a da bir yazıyla ileten Yönetim Kurulu süreci takip ettiklerini belirtti.



TGC Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı:



“Yaşanan darbe girişiminin ardından bize sarı basın kartları ve gri görev pasaportları ile ilgili yaşanan sorunlar ulaşmaktadır.



Yıllardır sürekli basın kartı taşıyan birçok üyemizin 12 Eylül dönemine ait adli sicil arşiv kayıtları gerekçe gösterilerek kartları iptal edilmiştir. Demokratik parlamenter rejimle yönetilen bir ülkede hepimizin darbe girişimine karşı çıktığı süreçte bu iptaller üzücüdür.



İkinci önemli sorun da gazetecilerin yurt dışına çıkarken kullandıkları gri görev pasaportlarıyla ilgilidir. Gazetecilerin gri görev pasaportlarını kullanılabilmeleri için Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden “yurt dışına çıkışlarında sakınca olmadığını belirtir bir yazı” istendiği bildirilmiştir.



Birçok gazetecinin gri görev pasaportlarının da basın kartları gibi haklı gerekçeler ortaya konulmadan iptal edildiği ileri sürülmektedir.



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Ahmet Göktürk İnan’a bir yazı yazarak sorunların çözümünü istedik.



Bu konuda yaşanan karmaşayı netleştirmek için basın kartı ve gri pasaportu iptal edilen gazeteci sayısı ile iptal gerekçelerinin kamuoyu ile paylaşılmasını talep ettik.



Ayrıca basın kartı ve gri pasaportları iptal edilen gazetecilerle ilgili  yeniden bir değerlendirme yapılmasını haksızlıkların giderilmesi dileğimizi BYEGM’ne ilettik. Basın kartları ve gri görev pasaportlarının haksız yere iptal edilmemesi talebimizi yineleyerek sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.



NOT: BYEGM’den edindiğimiz bilgiye göre sadece gri görev pasaportuyla yurt dışına çıkacak meslektaşlarımız bu süreçte  pasaport@byegm.gov.tr mail adresine başvuruda bulunmalıdır.



Meslektaşlarımızın bu elektronik posta adresine yurt dışına çıkış gerekçelerinin ayrıntılı yer aldığı ve “yurt dışına çıkışımda bir sakınca olmadığını belirten bir yazı verilmesi’" talepli bir mail atmaları gereklidir. Daha sonra da ıslak imzalı dilekçelerini BYEGM Ankara adresine göndermeleri istenmektedir. Meslektaşlarımız konuyla ilgili bilgi almak için 0312 583 61 64 numaralı telefona başvurabilir. 



Meslektaşlarımıza ve kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin