Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, yeni görevine başlamasının ardından geçtiğimiz hafta medya sektörü temsilcileri ile Başbakanlık Merkez Bina’da ilk kez bir araya geldi.
Konuşmasında Akdoğan, medyayla ilgili ve gazetecilerin çalışma koşullarını ilgilendiren açıklamalarda bulunmuştu.
DİSK Basın-İş, Akdoğan'ın düzenlediği toplantıya bir basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.
AKP'nin basın emekçilerinin haklarına göz diktiğini iddia eden DİSK Basın-İş'ten şu açıklama yapıldı:
"AKP gözünü basın emekçilerinin haklarına
dikti
AKP hükümetlerinde bakanlar, başbakanlar değişse de zihniyet
değişmiyor. Emekçilerin haklarını törpülemek, yok etmek söz konusu
olduğunda "devlette devamlılık esastır" ilkesine sonuna kadar
bağlılar.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan henüz koltuğuna yerleşmeden, bazı basın örgütlerinin temsilcilerini toplantıya çağırdı. Toplantıda dile getirdiklerinden, Anadolu Ajansı, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi kurumların, Akdoğan için yeterli olmadığı ortaya çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dururken, Bakan Akdoğan Basın İş Yasası'nı değiştirmenin peşinde olduğunu anlattı. Üstelik böyle bir konuda görüşlerini dile getireceği toplantıya çeşitli dernek ve vakıfların yanı sıra Türk-İş ve Hak-İş'e bağlı sendika temsilcilerini çağıran bakan, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların temsilcilerini davet etmekten kaçındı.
AKP iktidarı Basın İş Yasası'nı daha önce de değiştirmişti. Basın emekçilerinin yıpranma hakkını gasp eden AKP, bir süre sonra bu hakkı tırpanlanmış bir şekilde geri getirdi. Matbaa çalışanlarının, teknik servislerde çalışanların yıpranma hakkı AKP iktidarı sayesinde buharlaştı.
AKP şimdi bir kez daha Basın İş Yasası'nı 'günün şartlarına uydurmaktan' söz ediyor. Kafanızdakini tahmin ediyoruz, tazminat hakkı, izin süreleri, ücretlerin gecikmesine yönelik yaptırımlar, havuz medyası patronlarının canını sıkıyor. Havuzdan ceplerine dolan paranın emekçilere gidecek olması onları rahatsız ediyor. Yüzsüzce çalışanlarına ortaçağ koşullarını dayatmak istiyorlar.
AKP'nin 'torba yasalarını' iyi biliyoruz. Bu düzenlemede de lehte görünen bir maddenin ardında aleyhte on madde gizleyecekler. Aynı süpermarketlerde fiyatı düşürülen bir ürünün reklamına kanarak gelenlere diğer ürünleri satmaya çalışanlara benziyorlar.
Eğer emekçilerin haklarını düşünüyorsanız, yeni düzenlemelere kafa yormanıza gerek yok. Bu güne kadar gasp ettiklerinizi geri verin. Sendikalaşmaya yönelik tehditlerin cezasını arttırın ve uygulayın. Size muhalif olanların değil çalışanların maaşlarını ödemeyenlerin defterlerini inceleyin.
Siz para babalarının "önüne yatmaktan", "siper olmaktan" vaz geçin, biz haklarımızı almayı biliriz. Yasanın güncel olmayan yanlarını Toplu İş Sözleşmeleri ile güncelleriz. Kısacası gölge etmeyin yeter sizden başka bir beklentimiz yok."
AKDOĞAN'IN MEDYA YORUMU DİKKAT ÇEKTİ: MEDYANIN VARLIĞI...