Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş'ın yazısı
Başı şu sıralar Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile fena halde dertte olan AKP’li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hedef şaşırtmak ve gündemi değiştirmek için yine bilindik yollara başvurdu. Soylu, Aydın’ın Koçarlı ilçesindeki Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı, CHP eski Genel Başkanı ve milli kahramanımız İsmet İnönü’yü hedef aldı.
HEP AYNI SÖZLER
‘Demokrasiye Geçişin 72. yılında Adnan Menderes ve Türkiye Demokrasi Tarihi Forumu’na katılan Süleyman Soylu, CHP ve CHP’nin 2. Genel Başkanı merhum İsmet İnönü için nezaket dışı sözler sarf etti.
Soylu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı İsmet İnönü’yü anlatırken, şu ifadeleri kullandı:
“Peki bu kimin CHP’si? Bu İsmet İnönü’nün CHP’sidir. O gün darbeyi yapan da İsmet İnönü’nün CHP’sidir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin rengini, kanını, suyunu, sinirini, duygusunu veren de İsmet İnönü’nün CHP’sidir. Bugün kurulduğu tarihle bugün arasında hiçbir benzerlik söz konusu değildir.”
Tarihi baştan sona çarpıtan Soylu, “İsmet İnönü’yü iyi anlamadan, onun yaptıklarına ve bıraktıklarına iyi bakmadan Türkiye’nin demokrasiyle buluşamayacağını” da söyledi.
TARİHTEN DERSLER…
Soylu’nun bu sözlerini duyunca, aklıma dönemin Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel ile CHP Genel Başkanı İsmet İnönü arasında geçen bir anekdot ve Demirel’in sonraki dönemlerde verdiği bir cevap geldi.
Gelin birlikte okuyalım…
“İnönü ile bir sıkıntınız mı var?”
Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, resmi bir tören için Anıtkabir’e gelmiş, protokoldekilerle birlikte anıt mezara doğru yürümeye başlamıştı. Arkada ise 80 yaşındaki İsmet İnönü vardı. Demirel bir ara yavaşladı ve İsmet İnönü ile arasındaki mesafeyi kapattı. Hemen ardından ise sanki konuşacakmış gibi yaptı. İsmet İnönü, genç başbakanın aradaki mesafeyi kapattığını görünce, “Sayın Başbakan, lütfen protokoldeki yerinize geçiniz ve önden yürüyünüz… Ben sizin arkanızdan yürüyeceğim. Protokol insanı küçültmez’’ dedi.
Demirel ne yapacağını bilemez hale gelmişti… İnönü’nün bu “kanun gibi’’ sözleri üzerine protokoldeki yerini yeniden aldı ve anıt mezara doğru yürümeye başladı.
“SIKINTINIZ MI VAR?”
Gündelik siyasi çekişmeler sürerken, gazeteciler bir gün Demirel’e “İsmet Paşa ile bir sıkıntınız var mı?” diye sordular. Demirel, bu soruyu “O Kurtuluş Savaşı’nı arkasına almış bir devlet adamıdır. Ben kimim ki onunla sıkıntım olsun” diye yanıtladı.
İnönü, demokrasiye açılan kapının anahtarı, yurtsever bir diplomat, kahraman bir subay, başarılı bir siyasetçi ve gerçek bir devlet adamı idi. İnönü’nün başarıları ve yurtseverliğini anlatmaya KORKUSUZ Gazetesi’nin sayfaları yetmez…
TARİH ŞAHİTTİR
Süleyman Soylu’ya tavsiyemiz; Süleyman Demirel’in İsmet İnönü’yü anlatan belgeselde yaptığı konuşmaları dinlemesi ve İnönü’yü günlük siyasi çekişmelerin dışında tutmasıdır.
İnönü, Türkiye’nin milli değerlerinden biridir…
Tarih, İnönü’nün hakkını verecektir.
Ziraat Bankası iki kez taşınacak!
Bir süre önce Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün diğer kamu kurumları ile birlikte İstanbul Ataşehir’deki Finans Merkezi’ne taşınacağını, taşınma işleminin ise bu yılın son aylarına doğru tamamlanacağını yazmıştım. Bankada çalışan ve emekliliği yaklaşan bir bürokratın verdiği farklı bilgileri de köşeme taşımıştım. Bunlara KORKUSUZ’un arşivinden ulaşabilirsiniz.
Aynı bürokrat, bu kez yeni ve daha ilginç bilgiler verdi. Bürokratın iddiasına göre, Ataşehir’deki genel müdürlük binasının inşaatı bitmediği için, banka planlanan binaya değil, farklı bir binaya taşınacak.
“Nasıl yani?’’ dediğinizi duyar gibiyim…
ÇİFTE MASRAF…
Bürokratımızın iddiasına göre, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, inşaat bitmediği için, aynı bölgede bulunan bir holdingin boş olan ve ‘kule’ olarak bilinen binasını kiraladı. Kiranın hayli yüksek olduğu ve personel başına metrekare hesabı üzerinden dolarla ödeme yapılacağı belirtiliyor. Toplantı salonu ve kullanılacak olan diğer bölümler için de benzer yöntemle kira ödeneceği iddia ediliyor.
Böylece, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, Temmuz ya da Ağustos ayında Finans Merkezi’ne değil, İstanbul’daki bir holdingin binasına taşınarak yüklü miktarda kira ödeyecek.
Banka, Ataşehir’de bulunan ve adına Finans Merkezi denilen inşaat tamamlandığında ise ‘kendi yerine’ geçecek. Finans Merkezi ise 2023 yılındaki seçimlerden birkaç ay önce açılacak ve seçimlerde propaganda malzemesi olarak kullanılacak.
CEVAP GELİRSE…
Bu iddiaları sormak için Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ı bankanın 0312 584 20 00 nolu telefonundan iki kez aradım. Ancak kendisi ile herhangi bir irtibat kuramadım.