Birsen ALTUNTAŞ / TV100
Barbaroslar dizisi bomba gibi geliyor
TRT'nin ES Film imzalı, dev prodüksiyonlu dizisi "Barbaroslar" şüphesiz seyircinin en çok merakla beklediği projelerin başında geliyor. Doğan Ümit Karaca'nın yönetmen koltuğuna oturduğu dizi 15. yüzyılın sonlarını yeniden canlandırıyor ve Oruç, İshak, İlyas ile Hızır adlı Akdeniz'deki 4 kardeşin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki etkileyici hikâyesini beyazcama taşıyor.
Aylardır süren titiz bir hazırlık sürecinin ardından dizinin çekimleri geçen hafta başladı.
Mısır'dan yönetmen geldi
Eylül sezonunda ekrana gelmesi planlanan dizinin aksiyon sahneleri için daha önce büyük ilgi gören “Hysteria” projesine de imza atan Mısırlı ödüllü yönetmen Adel Adeeb İstanbul'a geldi. Güney Afrika ve Bulgaristan'dan gelen aksiyon ekiplerinin de görev aldığı dizide "Black Sails", "Vikingler" ve "Homeland" gibi birçok fenomen projede yer alan Maher Maleh “Görüntü Yönetmeni”, Kerry Gregg “Stunt Koordinatörü”, Shaun Verth “Dublör Sanatçısı”, Traian Aleksandrov ise Milenov “Dövüş Koreografı” olarak çalışıyor.
Düzyatan: 5 bin sayfa kitap okudum
“Barbaroslar” dizisinde Oruç Reis’e hayat veren Engin Altan Düzyatan, sette sorularımızı yanıtladı ve role nasıl hazırlandığını anlattı:
“Dönemle ilgili birçok farklı bilgi okudum. Oruç Reis’le, yani Barbaros Hayrettin’le ilgili ve o dönemle ilgili okunabilecek çok fazla kaynak var. O yüzden birçok kaynak okuduk. Yaklaşık 4 bin - 5 bin sayfa okuma yapmışızdır.
Bunun dışında sadece okumakla bitmiyor. Sonuçta fiziğimizi de hazırlamamız gerekti. Yaklaşık 10 aydır çok ağır spor yapıyorum. Bütün ekip arkadaşlarımız da öyle... Deniz üstünde sürekli idmanlı olmamız lazım. Ama tabii bu iş o kadar etkileyici ki, kendi içinde... Görmediğimiz, şahit olmadığımız bir dönem ve gerçekten çok büyük bir prodüksiyon... İşin deniz tarafına dair hiç görmediğimiz bir tarafını da göreceğiz. Bizim daha önceden çekilmiş bu tarzda büyük bir işimiz yok aslında... Bu ilk işimiz... Çok bilinmezlerle dolu bir yolculuğa çıktık ama çok güzel ekipler kuruldu. Gerçekten çok çok iyi gidiyor. İşinin ehli birçok insanda anlaşıldı ve insanlarla başladık bu yüzden çok keyifliyiz.”
Yönetmen Doğan Ümit Karaca: Bütün denizcilik projelerini izledim
Diziyi daha önce yine ES Film’le “Payitaht Abdülhamid” son olarak Ahmet Yesevi’nin hayatını anlatan “Mavera” projelerinde de çalışan başarılı isim Doğan Ümit Karaca yönetiyor. Karaca diziyle ilgili şunları anlattı:
“Ne kadar daha önce dönem işi yapmış da olsak, deniz üzerinde yapılan hiçbir işte çalışmadık. Reel olarak birinci elden duygusal hikayelerin olduğu kaynaklar çok az. Mesela bahsedilen dönemle ilgili tarihsel bazı bilgiler vesaireler var ama bizde genel olarak eksikliğini duyduğunuz bütün dönemlerle ilgili kişisel hatıratların olmaması...
Onun için de aslında bizim korsanlarla birlikte hemen hemen aynı dönemde Hızır’dan 2 yaş küçük Macellan dünyanın etrafını dolanmaya başladı. O gemide senelerce nasıl yaşandığını biliyoruz. Ne tip erzakların yüklendiğini, nasıl hazırlıklar yapıldığını...
Daha önce sadece merak itibariyle topladığımız korsan hikayeleri ile ilgili kitaplar raflardan inmeye başladı. Orada aslında deniz içindeki yaşamın nasıl olduğuna, korsanlık hadisesinin nasıl yapıldığına hakim olduk ve bu adamların aslında sezonluk işçiler gibi, maceraperest kişilikleri olduğunu gördük. Bunun içine devletlerin girmesiyle, bizim Barbaros’la beraber denizi devletleştirme durumunun ortaya çıkma hikâyesi var. Onunla ilgili bizde hayli kaynak var. Çünkü İspanyol kaynakları vesaire Barbarosların geçmişini tabii soy olarak da değiştirmeye çalışıyorlar.
Aslında dönme, küçükken kaçırılmış... İspanyol kaynaklarında küçükken kaçırılmış Hristiyan çocukları olduğundan bahsediliyor mesela... Keza bizim kaynaklarımızla böyle bir şey yok. Çünkü biliyoruz ki Sipahi Yakup'un oğulları Midilli’ye gitmiş. Anne Katerina yerel Rum ailenin kızı ama baba zaten Sipahi Yakup... Bir Türk yani ve oradaki hayatlarını bildiğimiz bir durum var. Onun dışında benim asıl üzerinde durduğum bu geminin içerisinde geçecek olan şeylerin doğal olması... Bir kronikten ziyade, en nihayetinde biz bir masal anlatıyoruz.
Yapılmış olan bütün denizcilik işlerinin birçoğunu izledim. Şu ana kadar 4 - 5 bin sayfa kitap, evraklar ve belge okumuşluğum var.”
Gemi mühendisi Hüseyin Çoban: 100 kişilik ekip çalıştı
Öte yandan “Barbaroslar” dizisinde kullanılan gemileri Hüseyin Çoban inşa etti. Çoban hazırlık süreci hakkında şu bilgileri verdi:
"Dönemin özelliklerine uygun tekneler yaptık, ona özgü bir yelken sistemi, direk sistemi ve güvertedeki donanımlarını hazırladık. Gemi inşaatı bir ay sürdü. Öncesinde çizimler, vs için uzun bir zaman harcadık. Bu iş için 100’e yakın insan çalıştı. Olağanüstü bir çabayla yapıldı.
Yeni sezonda seyirciyle buluşacak olan dizinin oyuncu kadrosu ve yeni bilgilerini de yakında sizlerle paylaşacağım.