''BARAJLAR KRALI'' SIFATI BANA AİT

Hürriyet Gazetesi’nin eski genel yayın yönetmenlerinden Necati Zincirkıran, yeni yayımlanan anılarında, genç bir Devlet Su İşleri Müdürü olan Süleyman Demirel’in, Hürriyet’in desteğiyle genel başkan seçildiğini anlatıyor. Kitapta yer alan bilgiye göre, "Barajlar Kralı" sıfatı da Zincirkıran’a ait.

Google Haberlere Abone ol
''BARAJLAR KRALI'' SIFATI BANA AİT

HÜRRİYET Gazetesi’nin eski genel yayın yönetmenlerinden Necati Zincirkıran, "Olaylar, Anılar ve Gerçekler" kitabında, merhum Başbakan Adnan Menderes’in, "su müdürü" diye çevresine tanıttığı genç Süleyman Demirel’in nasıl genel başkan seçildiğini de anlatıyor. Demirel, Adalet Partisi (AP) Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala’nın ölümünden sonra genel başkanlığa aday olacak ve Sadettin Bilgiç ile Tekin Arıburun’a karşı, Hürriyet Gazetesi Demirel’i destekleyecektir. Bu destekte hiç kuşkusuz, Hürriyet’in o dönemdeki sahibi Haldun Simavi’nin, Necati Zincirkıran’dan duyduğu, "Barajlar Kralı" sıfatını sevmesinin de büyük etkisi vardır. Zincirkıran şöyle anlatıyor:

"AP’nin başına mutlaka ’Barajlar Kralı’ Süleyman Demirel geçmeliydi. Bu deyim Haldun Simavi’nin hoşuna gitti. Destek, Demirel’in hakkıydı. Ankara temsilcimiz Cüneyt Arcayürek’i aradım; ’AP’de lider seçilecek. Bilgiç var ortada. Teşkilata hákim, politikayı biliyor, ama tipi bile 1960’ların Türkiyesi’nin politikacı tipi değil. Üstelik bazı mahzurlar da var. Diğer aday olan Tekin Arıburun bu işi kıvıramaz. Ortada Adnan Menderes’in Su Müdürü Süleyman Demirel var. En uygunu o. Bu adam Türkiye’de yapılan tüm hidroelektrik santrallere, barajlara imzasını atmış. Enerji sorunumuzu biliyor. Ekonomi nosyonu var. Adam Barajlar Kralı sanki. Git onunla konuş’ dedim (s. 233)"

Hürriyet’in desteği ile Süleyman Demirel 1964’te AP Genel Başkanı seçilecek, daha sonra "Baba" sıfatını da üstlenerek bugünlere kadar gelecektir.


Hürriyet

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin