Enerji ve İnekler adlı bir kitabı, birçok ortak yayında imzası ve çok sayıda makalesi olan gazeteci Özgür Gürbüz, 'Balığın içinde ne var?' sorusuna yanıt aradı.
"Denizlerdeki kirliliği görmek için balık ve ton balığı konservelerinde ağır metal analizleri yaptırdık" diyen Özgür Gürbüz, yayınladığı video ile sonuçları paylaştı.
İşte, Özgür Gürbüz'ün paylaşımı:
"Denizlerdeki kirliliği görmek için balık ve ton balığı konservelerinde ağır metal analizleri yaptırdık" demiştik. Sonuçlar ve uzmanların yorumları video haberimizde (kısa versiyonu).
— Özgür Gürbüz (@ozzgurbuz) December 15, 2020
Detaylı haberi ise şu adreste>> https://t.co/pJ1Ts3TjBR
🐟#BalığınİçindeNeVar @ImpactHubIST pic.twitter.com/LZZspWmF3c
Project Zoom kapsamında desteklenen bu çalışma denizlerdeki kirliliği bir kez daha gözler önüne sererken, balıkların birçoğunda yüksek oranda arsenik tespit edildi.
Özgür Gürbüz ayrıca şu sonucu paylaştı:
"Balıklarda, arsenik, kurşun, cıva ve kadmiyum ağır metallerinin birikimine baktık. Dört balık ve bir ton balığı konservesinde kilogramda 1 miligram değerinin üzerinde arsenik tespit edildi. Bazı balıklarda da sınır değerlerinin altında olsa da diğer ağır metallere rastladık. En yüksek miktarda arsenik 4,292 mg ile sardalyadaydı. Onu 3,196 gram ile hamsi, 2,283 mg ile uskumru ve 1,1 mg ile çipura izledi. Ton konservesindeki arsenik miktarı ise 4,861 gram olarak belirlendi."