Türkiye- İran sınır hattında incelemelerde bulunmak ve Sınır Güvenlik Toplantısı'na katılmak üzere Ağrı'ya gelen Bakan Yerlikaya, helikopterle Doğubayazıt ilçesine geçti.
Gürbulak Sınır Kapısı'nda Sınır Güvenlik Toplantısı'na katılan Yerliyaka, toplantının ardından gazetecilere açıklama yaptı.
Başta terörle mücadele olmak üzere organize suç yapıları, kaçakçılık, düzensiz göç ve diğer suç ve suç türleri hakkında kararlı olarak mücadele ettiklerini kaydetti.
"EN UFAK BİR GÖÇ AKINININ GELMESİNİ İSTEMİYORUZ"
Açıklama yapan Yerliyaka, "İllerde huzur ve güvenlik toplantıları yapıyoruz. Gürbulak Sınır Kapısı ve Ağrı-İran sınır hattındaki fiziki sınır güvenlik sistemlerini yerinde görmek, sunmuş olduğumuz güvenlik hizmeti ne durumda görmek için buraya geldik. Bakanlık olarak yapmamız gerekenler nedir? Tek tek not aldık. Talimatlandırdık. Bir eylem planı içerisinde de inşallah bunları hayata geçireceğiz. Biliyorsunuz bakanlık olarak başta terörle mücadele olmak üzere düzensiz göç, kaçakçılık, organize suç yapıları ve diğer suç ve suç türleri ile de son derece kararlı bir şekilde durmaksızın gayret gösteriyoruz. Burada özellikle İran hududunda çok büyük bir gayret var. Gece gündüz demeden büyük bir gayret var. Biz Göç İdaresi Sınır Yönetimi Başkanlığı sınır yönetimi müdürlüğümüzle biz Savunma Bakanlığımızın bu duvarların hazırlanmasında onların bizden istediği fiziki güvenlik sistemleri ile ilgili tüm detayları yapma noktasında gayret gösteriyoruz. Biz bu duvarın karşı tarafından en ufak bir göç akınının gelmesini istemiyoruz" dedi.
"SINIRLARIMIZ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"
Ağrı-İran sınırında yapılan çalışmalara ilişkin konuşan Bakan Yerlikaya şunları söyledi:
Ağrı ile İran sınır uzunluğumuz 84 kilometre. Bu sınırımızın 7 bileşenli sınır güvenlik sistemi ile korunuyor. 81,3 kilometrelik kısmına modüler beton ve devriye yolu yaptık. Zorlu coğrafi şartlar nedeni ile duvar yapılamayan bölgeye ise beton duvar yapılamayan kısımlara da kafes tel ve 70 konsas tipi sensör ile kapatıldı. Sınır hattı boyunca 59 adet elektro optik kule inşaatı tamamlandı. Kritik görülen bölgelerde 30 metrelik aralıklarla tabelalar yerleştirildi. Yine Ağrı bölgemizde 37 lego kule, 15 balistik kule, 10 yaşam kulesinin inşası tamamlandı. Sınır güvenliği faaliyetleri Iğdır’da konuşlu 5’inci Hudut Tugay Komutanlığı'na bağlı 2 tabur ve 17 hudut karakolu ile yönetiliyor. Yine hudut birliklerimize destek amaçlı onların gerisinde İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı bir jandarma özel harekat taburu, bir komando taburu, 3 asayiş komando bölüğü, farklı birimlerde görevli 600 personel, bir modüler güvenlikli üs bölgesi, 4 yaşam alanlı kule ile gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz. Bunun yanında hava şartları izin verdiği ölçülerde de İHA ve SİHA’larımız 7/24 sınır güvenliğimizde aktif görev alıyor. Değerli arkadaşlar, devletimiz tüm imkan ve kabiliyetleri ile bilinsin ki buradadır. Sınırlarımız bizim kırmızı çizgimizdir. Huzur ve güvenliğimizin sağlanmasında, düzensiz göçle mücadelede olmazsa olmazdır. Milletimizin huzuruna, kardeşliğine ve güveliğine kastedenlere tahammülümüz yoktur. Hiçbir zamanda olmayacaktır. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’nda huzur ve güven içinde çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.
Toplantının ardından sınır hattında incelemelerde bulunan Yerlikaya Doğubayazıt Gökay Hudut Tabur Komutanlığı'nı ziyaret etti.
Bakan Yerlikaya’ya Ağrı ziyaretinde katıldığı Sınır Güvenlik Toplantısı'nda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Recep Koşal, Ağrı Valisi Mustafa Koç, Ağrı Milletvekili Ruken Kilerci ve il protokol üyeleri eşlik etti.