Bakan Koca güncel Coronavirus verilerini açıklandı: Toplam vaka 98 bin 674, vefat 2 bin 376 oldu!

Bilim Kurulu, corona virüsü salgınıyla ilgili son durumu değerlendirmek için toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca güncel verileri açıklayarak "Bugün 37 bin 535 test yaptık. 3 bin 83 yeni hasta tespit edildi. Bugün düne göre, hasta sayısı düştü. Son 24 saat içinde 117 kişiyi kaybettik. İyileşen hasta sayısı ise 16 bin 477'ye çıktı" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Koca güncel Coronavirus verilerini açıklandı: Toplam vaka 98 bin 674, vefat 2 bin 376 oldu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün 24 saat içinde yapılan 39 bin 429 testte 4 bin 611 vaka tespit edildiğini açıklamıştı.  Bugün yapılan açıklamada ise 37 bin 535 testte 3 bin 83 vaka tespit edildiği duyuruldu.

Telekonferans yöntemiyle toplanan Bilim Kurulu, Coronavirus ile mücadelede son durumu ele aldı. Vaka artışı ve hastaların durumunun da değerlendirildiği toplantıda, salgına karşı alınacak yeni tedbirler de görüşüldü. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Koca, kameraların karşısına geçerek corona virüsü salgınıyla ilgili son durumu paylaştı.

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasından satır başları:

* Mücadelenin görünmeyen kahramanları, bu mücadeleye güven duyanlardır. Bu mücadeleyi yürüten sağlık ordusuna güveniyorsunuz, sonucuna güveniyorsunuz. Paylaştığınız bilgilerin güvenli olduğunu biliyorsunuz.

* Bu güveni zedeleyecek sözlerin, iddiaların sahibi bu süreci tehlikeye atıyor. Bugün sizinle sağlık çalışanlarımıza, bilim kurulumuza, mücadelemize güveninizle ilgili konuşacağım.

'VERİLER SALGININ KONTROLÜMÜZ ALTINDA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR'

* Corona virüsüyle mücadelemizde her yeni gün daha iyiyiz, daha ileriyiz. Elimizdeki veriler salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor. Apaçık bir şekilde paylaştığımız veriler, bu iş bitti dedirtmesin.

* Ne yaparsak, o sonucu alıyoruz. Tedbirleri uygularsak ölüm oranları düşüyor, kesin olan budur. Yeni hasta sayımız azalıyor, kesin olan budur. Hiçbir umut sizi rehabevete sürüklememelidir.

* Bugün 37 bin 535 test yaptık. 3 bin 83 yeni hasta tespit edildi. Bugün düne göre, hasta sayısı düştü. Son 24 saat içinde 117 kişiyi kaybettik.

* Pandemiye rağmen, gerek servis gerek yoğun bakım odalarımız pandemiden önceki kadar bile dolu değildir. Bu hastanelerin salgınla mücadeleye nasıl hazırlandığını ortaya koymaktadır.

* Dünyanın pek çok ülkelerinde hastaların stadyumlarda, fuar alanlarında tedavi edildiğini gördük.

'ZATÜREYE DÖNÜŞÜM ORANI DÜŞTÜ'

* Türkiye’de vakaların zatüreye dönme oranı her geçen gün azalıyor. Yüzde 60’dan yüzde 12’ye kadar, vakaların zatüreye dönüşüm oranı düştü. Bu da hastalığı erken teşhis edip, erken tedavi uyguladığımızı gösteren tablodur. Zatüre oranı ne kadar düşerse, yoğun bakımda tedavi edilen hasta sayısı o kadar azalmaktadır.

* ABD ölüm oranı yüzde 5.3, İspanya yüzde 10.5, İtalya 13.2, Almanya 3.5, Fransa 17.3, Çin yüzde 5,5 Belçika yüzde 14.7, Türkiye yüzde 2.3, oranlar ne kadar yüksekse hastalar o kadar geç fark edilmiş demektir.

'TEDBİR ALMASAYDIK VEFAT ORANLARI YÜKSEK OLURDU'

* Gündeme çok getirilen yoğun bakımlardaki vefat oranı, her geçen gün düştüğünü görüyorsunuz. Bu derece hazırlıklı olmasaydık, tedbirleri zamanında almış olmasaydık yüksek vefat oranları olurdu. ABD ve Avrupa’dakinden pek farklı olmazdı tablo, 10 binleri bulan vefat sayısından bahsediyor olurduk. Tedavide ne kadar başarılı bir sonuç elde ettiğimizin çok çarpıcı örneğidir, yoğun bakımdaki hasta sayımız ve entübedeki hasta sayımız.

'BAYRAMDAN SONRA NORMALE DÖNÜŞ, TEDBİRLERİ UYGULAMAYA BAĞLI'

* Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirtiği gibi, kademeli bir şekilde normalleşmemiz, sizlerin kurallara uymanız ve tedbirlere göre hareket etmeniz sayesinde olacaktır. Türkiye’de hastalığın seyri, öngördüğümüz şekilde gidiyor. Kurallara uymamız ve bilinçli şekilde hareket etmemiz ölçüsünde, normalleşme takvimimiz gecikmeyecektir. Bayramdan sonra normale dönüşümüz, ilan edilen tedbirleri sıkı uygulamamıza bağlıdır. Hiçbir umut, tehdide dönmemelidir. Her gün virüsü ve hastalığı daha iyi tanımalı ve mücadele bilinç kazanmalıyız.

'BU YASAK DEĞİL FIRSATTIR'

* İzolasyondan ve sosyal mesafe kuralından taviz vermemeliyiz. Sokağa çıkma yasağını harfiyen uygulamalıyız. Bu yasak değil, fırsattır. Cuma günü Ramazan başlıyor, Ramazan kendine has canlılığı ve sosyal yaşantıları beraberinde getirir. Getirdiği en özel şey, insana onun günlük alışkanlıkları dışına çıkarak bir güç vermesidir. Bizlerin şu günlerde ihtiyaç duyduğu şeydir. Kalabalık iftarları, sosyal ortamları ve ramazan sohbetleri lütfen gelecek yıla erteleyin. Bu rahmet ayı hastalıklarla sonuçlanmasın.

AŞI ÇALIŞMALARI

* Türkiye’deki aşı çalışmaları, şu an 6 merkezde devam ediyor. 3 merkezimizde virüsün izolasyonu sağlandı. Bu noktadaki gelişmeler oldukça bilgilendirmiş olacağız. Dünyadaki gelişmeler, insanlara uygulanma noktasında yol aldığını söyleyenler İngiltere oldu. İngiltere Sağlık Bakanı ile bugün görüştüm, detaylı bir şekilde konuştuk. Bu dönemde koruyucu ekipmanla ilgili talepleri olmuştu, dün de izni vermiştik. Bu anlamda da Türkiye, İngiltere’ye ikinci kez yardım etme konusunda adım atmış oldu. Hem İngiltere’nin hem de bizim bilim insanlarımızın karşılıklı bilgi alışverişi ve tecrübe paylaşımı olacak. Aşı ise, bu aşının her şey iyi giderse Eylül’den önce kullanımının şu an söz konusu olmadığını ifade ettiler.

'RAMAZAN’I FIRSATA ÇEVİRELİM'

* Özellikle her defasında söylüyoruz. Tedbirlere sıkı sıkıya uyulması gerektiğini ifade ediyoruz. Özellikle temas, mesafe ve izolasyon kurallarına harfiyen uymamız gerekiyor. Tedbirlere uyarsak, önümüzdeki takvimi daha rahat söyleme imkanımız olabilir. Ramazan’ın kendine has hareketliliğini, fırsata çevirerek bu dönemi kurallara uyma noktasında bir gayretle geçirelim diye söylüyoruz. Bunu uygularsak yeni bir dalgı beklemiyoruz. Fakat bazı illerimizin daha riskli olduğunu biliyoruz, bu nedenle bu illerimizde daha farklı yaklaşımlarda bulunabiliriz. O bölgelerdeki, o illerdeki vaka sayısının dağılımıyla doğru orantılı olarak yapacaklarımızı belirlemiş oluruz.

'İKİ HAFTA ÖNCE BİR DEĞİŞİKLİK OLDU'

* Biz bugüne kadar şeffaf bir şekilde, bütün bilgilenmeleri, Dünya Sağlık Örgütü’ne onun istediği şekilde verdik ve vermeye devam ediyoruz. İki koddan bahsediliyor, bu iki kod iki haftası öncesine kadar yoktu. Salgının 5. ayına giriyoruz ve ülkeler bu iki kodla bildirim yapmıyordu. Ülkeler doğrulanmış corona koduyla bilgilendirme yapıyordu. İki hafta önce bir değişiklik oldu, PSR’la teşhis yapamayan ülkeler olunca bu sorun gündeme geldi. PSR testinin yapılamadığı ülkeler için ikinci bir kod tanımlaması yaptı. PSR testini yapamayan ülkeler için diğer kodu açmış oldu. Bu anlamda hiçbir sorun yok.

'2020’DE BEKLENEN ÖLÜM SAYISI 156 BİN, GERÇEKLEŞEN 153 BİN'

* Bildiğiniz gibi hıfzısıhha kurulu ve iller idaresi bir karar almıştı. Bundan böyle il dışına, vefat edenlerin sevk edilmemesi kararını aldı. Daha önce vefat edenler, kendi memleketlerinde bu defni yapar iken, karardan sonra buna izin verilmedi. Dolayısıyla İstanbul’da vefat eden herkes, burada defnedildi. Bu nedenle bazı mezarlıklarda kalabalıklar olmuş olabilir. Toplamda ise, Türkiye’deki toplam ölüm oranlarının ne olduğu.

* Ben sadece bununla ilgili bir rakam veriyorum. 2009 yılında toplam Türkiye’de ölüm sayısı 152 bin 289. Son 5 yıl içinde yıllık ölümle artış oranı ise 2.89. Her yıl, son 5 yılda bu oranda ölümlerde artış gördük. 2019’daki ölüm sayısını baz aldığımızda, 2020’deki bu ortalama 156 bin 684 beklenen ölüm. Hangi dönemde, 1 Ocak-20 Nisan arasını söylüyorum. Gerçekleşen ölü sayısı 153 bin 766. Nerede artış?

'SAĞLIK SİSTEMİYLE HEPİMİZ GURUR DUYALIM'

* Lütfen bu ölüm belgesini düzenleyen, yani tanıyı koyan bulaşıcı hastalık veya mevsimsel grip olduğunu tanısını koyan kişi, o kurumda çalışan hekim. Bakanlık burada o tanıyı koymuyor, o ölüm belgesini düzenleyen kişi, hepimizin güveneceği hekimlerimiz. Yatay doluluk oranı düşük olan Türkiye’de nasıl ölüm oranlarını yüksek bekliyorsunuz? Sağlık sisteminin ve sağlık çalışanlarımızın bu dönemdeki başarısının olduğuna emin olun. Sağlık çalışanlarımıza lütfen güvenelim, gerçekten bu dönemde dünyadan farklı olarak bu kadar vaka sayısıyla, bu kadar sağlık kuruluşlarıyla yükünü azaltan Türkiye sağlık sistemiyle hepimiz gurur duyalım.

* 37 bin kişiye yakın bir personel alımı söz konusu oldu. Bu sonuçlandı ve önümüzdeki günlerde de sağlık kuruluşlarımıza başlamış olacaklar. Sadece Başakşehir Şehir Hastanemize 20 Mayıs’ta, tamamen açıldığında sağlık personeli olarak 3 bin 750 kişi başlamış olacak, hekimlerle 4 binden fazla kişi olacak.

* Önemli bir döneme girdiğimizi, vaka artışında ve yoğun bakımda olan hasta sayısında azalma olduğunu, bu nedenle önümüzdeki birkaç haftayı daha izolasyonla geçirelim. Büyüklerimizden ve gençlerimizden bu anlamda biraz daha sabır diliyoruz.

OKULLARIN AÇILMASI

* Önümüzdeki haftalar düşüşün devam etmesini, Ramazan’da da tedbirlerin uygulandığını görerek okulların durumu Bilim Kurulu’nda gündem yapılabilir. Önümüzdeki haftaların seyrine göre okulların açılması gündeme alınabilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin