Baca temizliği nasıl yapılır. Baca temizleme periyotları nelerdir. İstanbul İtfaiyesi baca temizliğinde kritik noktaları anlattı

Baca temizliği soğukların gelmesiyle gündemdeki yerini aldı. İstanbul İtfaiyesi baca temizliği ile ilgili dikkat edilmesi gereken kuralları aktardı. Kış aylarında güvenli bir baca çekişi sağlamak ve baca kaynaklı yangın, zehirlenmeleri engellemek için bacaların itfaiyenin yetkilendirdiği baca temizleme şirketlerine, bakımını ve periyodik temizliğini yaptırmak çok önemlidir. Peki baca temizliği nasıl yapılır? Baca temizleme periyotları nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
Baca temizliği nasıl yapılır. Baca temizleme periyotları nelerdir. İstanbul İtfaiyesi baca temizliğinde kritik noktaları anlattı
İBB

Baca temizliği kış aylarının gelmesiyle en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri oldu.

Kirli ve tıkalı bacalar yangın riskini artırırken zararlı gazlar ev ve iş yerlerinin içine sızabiliyor.

Sağlık açısından ihmal edilmemesi gereken baca temizliğiyle ilgili kritik noktalar, İstanbul İtfaiyesi tarafından aktarıldı. İşte baca temizliği yöntemi.

Baca temizliği nasıl yapılır. Baca temizleme periyotları nelerdir. İstanbul İtfaiyesi baca temizliğinde kritik noktaları anlattı

BACA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Temizlenmiş bir baca ise, ısıtma ve pişirme sistemlerinin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bu nedenle güvenli bir baca çekişi sağlamak ve bacadan kaynaklı yangınları engellemek için yılda en az bir kez itfaiyenin yetkilendirdiği baca temizleme şirketlerine, bakımını ve periyodik temizliğini yaptırmak gerekiyor.

İstanbul il sınırları içindeki tüm binaların ısıtma ve pişirme sistemlerindeki bacaların periyodik temizlik işlemleri İBB İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından yetki belgesi verilen şirketler tarafından yapılıyor.

İstanbul İtfaiyesi baca temizliği ile ilgili dikkat edilmesi gereken kuralları açıkladı. Detaylar şu şekildedir:

Baca temizliği nasıl yapılır. Baca temizleme periyotları nelerdir. İstanbul İtfaiyesi baca temizliğinde kritik noktaları anlattı - Resim : 2

Isıtma Sistemleri Baca Temizliği:

- Baca temizleme ekibi en az 2 kişiden oluşur. Baca temizliğini yapacak olan şirket personelleri kullanıcıya kimlik belgesini gösterir. İş sağlığı ve güvenliği ilkelerine uyarak kişisel koruyucu malzemeleri kullanır.

- Temizlikte kullanılacak malzemeler eksiksiz olarak hazır bulundurulur. (Duman tableti, çeşitli ebatlarda tel fırçalar, baca temizleme çıkrığı, ucunda metal ağırlık bulunan 30 metrelik ip, sanayi tipi elektrik süpürgesi, kurum toplama kaşığı, çeşitli ebatlarda spatula, kalın koruyucu naylon, takım sandığı, baca kamerası, merdiven, izolasyon için alüminyum bant vb.)

- Bacaya bağlı olan cihaz kapatılır. Bacanın sıcaklığı kontrol edilir.

- Temizlik yapılacak alana çalışma brandası serilir. Isıtma cihazının bacaya bağlı kısmı bacadan ayırılır.

 - Bacanın temizlenmeden önceki hali baca kamerası ile görüntülenir, ön tespit yapar ve kullanıcıya yapacağı hizmet ve ücret ile ilgili bilgi verir. (Kirlilik, tıkanıklık, çatlak, deformasyon vb. kontrol edilir.)

Baca temizliği nasıl yapılır. Baca temizleme periyotları nelerdir. İstanbul İtfaiyesi baca temizliğinde kritik noktaları anlattı - Resim : 3

- Baca emiş ağzı tamamen kapatılır.

- Baca temizlik ekibinden bir kişi çatıya çıkar ve bacadan aşağıya çelik halata bağlı fırçayı emiş ağzına doğru indirir, temizlik fırçası aşağıdan yukarıya doğru çekilirken bacanın tüm yüzeyine sürterek çekilmeli ve bu işlem baca temizleninceye kadar tekrarlanır.

- Çatıdaki işlem bittikten sonra tamamen kapatılan emiş ağzı tekrar açılmalı, emiş ağzında birikmiş kurum ve atıklar vakumlu elektrik süpürgesi ve kurum toplama kaşığı ile alınır.

- Temizlik işlemi bittikten sonra bacanın temiz hali baca kamerası ile görüntülenir. Duman tableti kullanarak baca çekiş testi yapılır. Isıtma cihazının boru ekleri ve baca bağlantısı gaz sızdırmayacak şekilde izolasyonu yapılır. Ortam, baca temizleme işlemlerinden kaynaklanan kirlilik giderilerek teslim edilir.

- Kullanıcıya yapılan işlem ve temizlik periyodu ile ilgili bilgi verilerek raporlama ve fatura kesme işlemi yapılır.

Baca temizliği nasıl yapılır. Baca temizleme periyotları nelerdir. İstanbul İtfaiyesi baca temizliğinde kritik noktaları anlattı - Resim : 4

PİŞİRME SİSTEMİ BACA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

- Baca temizliğini yapacak olan şirket, yerinde keşif yaparak bacanın temizlenebilmesi için gerekli olan ortamın (kontrol kapağı, yürüyüş yolu vb.) hazırlanmasını kullanıcıdan ister ve konuyla ilgili detaylı ön bilgiler verir. Kullanıcıya hizmetin ücretiyle ilgili bilgi verir

-Baca temizleme ekibi en az 2 kişiden oluşmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği ilkelerine uyulmalı ve kişisel koruyucu malzemeler kullanılmalıdır.

-Temizlikte kullanılacak malzemeler eksiksiz olarak hazır bulundurulur. (Kimyasal yağ çözücüler, köpük makinesi, basınçlı su makinesi, çeşitli ebatlarda tel fırçalar, baca temizleme çıkrığı, sanayi tipi elektrik süpürgesi, kurum toplama kaşığı, çeşitli ebatlarda spatula, kalın koruyucu naylon, takım sandığı, baca kamerası, merdiven, vb.)

-Temizlik yapılacak alana çalışma brandası serilir. Pişirme sistemi baca temizliği kanal bağlantı noktalarını sökerek veya her iki metrede kapak açılarak yapılır.

-Temizlenecek kısımlara kimyasal yağ çözücü sıkılarak baca içerisindeki atık yağların çözülmesi beklenerek temizleme işlemi yapılır.

-Temizlik işlemi bittikten sonra bacanın temiz hali baca kamerası ile görüntülenir. Ortam, baca temizleme işlemlerinden kaynaklanan kirlilik giderilerek teslim edilir.

-Kullanıcıya yapılan işlem ve temizlik periyodu ile ilgili bilgi verilir. Raporlama ve fatura kesme işlemi yaparak bacanın kirli ve temiz halinin görüntülerini teslim eder.

Baca Temizleme Periyotları:

Baca temizliği nasıl yapılır. Baca temizleme periyotları nelerdir. İstanbul İtfaiyesi baca temizliğinde kritik noktaları anlattı - Resim : 5

Elektrik, LPG ve doğalgaz kullanılmış olsa bile otel, lokanta, restaurant, yemek fabrikası gibi topluma açık yerlerle, ocaklarında yemek pişirilip kızartma yapılan tüm baca sistemleri en az 4 ayda bir temizlenir veya bacalar yenilenir. Sistemlerinin kullanım sıklığına göre, yetkili temizlik şirketinin vereceği yazılı rapor doğrultusunda bu süre uzar veya kısalır. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin