CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, devlet kurumlarının ve şirketlerinin ulusal gazetelere ve televizyon kanallarına vermiş oldukları ilan ve reklamlarda uygulanan kriterlerin denetlenmesi ve belirlenebilmesi, siyasi militanlık düzeyinden ayrımcılık yapıldığı iddiaların araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
Ağbaba ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, bağımsız bir ölçüm şirketi olan Nielsen tarafından hazırlanan ve basına yansımış olan AdEx raporlarında kamu şirket ve kurumlarının ulusal gazetelere ve televizyon kanallarına vermiş oldukları ilanlarda ve reklamlarda ayrımcılık yapıldığı yönünde ciddi emarelere rastlandığı belirtilerek şöyle denildi:
"Bu sonuçlara göre, kamu şirket ve kurumlarının, hükümetin sürdürdüğü siyasi çizgiye paralel bir reklam politikalarının olduğu iddiaları güçlenmektedir.
Raporlarda, özellikle hükümete yakın bir yayın çizgisine sahip olan Sabah, Star, Akşam, Milliyet, Yeni Şafak, Takvim, Türkiye ve Akit gibi gazetelerin kamu ilanlarından almış oldukları paylarda ciddi bir artış yaşandığı ortaya çıkmıştır. En çok ilan verilen gazeteler sıralamasının Akşam, Habertürk, Yeni Şafak, Takvim, Türkiye, Güneş, Posta, Akit, Vatan şeklinde olması ayrımcılık iddialarını güçlendirmektedir. Diğer yandan 2014 yılının ilk 6 ayında, kamu kurumları tarafından en fazla reklam verilen gazeteler sıralamasında Sabah birinci, Star ikinci ve Milliyet üçüncü sırada yer almıştır."
Kamu kurum/kuruluş ve şirketlerinin televizyon kanallarına vermiş oldukları reklamlarda da benzer bir uygulamanın söz konusu olduğu belirtilen önergede şu ifadeler yer verildi:
"2014'ün ilk yarısında, Çaykur, THY, Vakıfbank, Ziraat, Halkbank, Emlak Konut reklamlarını en çok yayınlayan televizyon kanalı A Haber olmuştur. Buna ek olarak, A Haber, ATV ve ATV Avrupa ile NTV, Kanal 24, TGRT, TVNet, Ülke ve Beyaz TV gibi hükümete yakın yayın çizgisine sahip televizyon kanallarına verilen reklamların süresi CNN Türk, Kanal D, Fox TV gibi kanallara verilen reklamların süresinin 8 katından fazladır. Vakıfbank'ın CNN Türk, Fox TV, Samanyolu gibi kanallara reklam vermezken Ülke TV, Beyaz TV ve NTV'ye reklam vermiş olması ile Ziraat Bankası'nın hükümete yakın çizgide olmayan hiçbir televizyon kanalına ve medya kuruluşuna reklama vermemiş olması reklamların verilmesi hususunda partizanca bir tutum sergilendiği iddialarını desteklemektedir. S Haber, Samanyolu, Bugün ve Kanaltürk televizyonlarına hiç reklam verilmemiş olması ise gelinen noktada devlete kurumları ve şirketlerinin uyguladığı reklam politikasının hükümetin siyasi çizgisi ile paralel olduğu iddialarını güçlendirmektedir." (ANKA)