YouTube üzerinden ekonomist Evren Devrim Zelyut ile program yapan ekonomist Remiz Özdemir'den korkutan bir açıklama geldi.
Özdemir, KOBİ'lerin zor durumda olduğunu ve üretimin bu anlamda düşeceğini belirterek büyük marketlerin raflarında artık bazı ürünlerin bulunamadığını, bulunsa bile tek ürün alımana izin verildiğini söyledi.
Özdemir, ayçiçek yağlarının market raflarında fazla alımına izin verilmediğini belirterek bununla ilgili yakın zamanda kriz yaşanabileceğini iddia etti ve halka harcama konusunda tasarruf yapmaları çağrısında bulundu.
İşte Remzi Özdemir'in açıklamaları
Remzi Özdemir, Evren devrim Zelyut'un "Reel sektörle ilgili ne diyeceksiniz?" sorusuna şu cevabı verdi:
Reel sektör dediğimiz zaman ilk önce KOBİ'lerin durumuna bakmak lazım. KOBİ'ler bizim için çok önemli. KOBİ şu anda batık durumda. Zaten en büyük yapılandırma KOBİ'lerde oluyor. Ve bu çok ciddi bir alarm veriyor. KOBİ'nin maliyetlerine baktığımız zaman doların kurbanı oldu şimdi. KOBİ üretim yapamıyor. Şu anda banka borçlarını döndürmeye çalışıyor. KOBİ tarafında çok ciddi sıkıntılar var. Bu da Türkiye'de üretimi düşürüyor, bakın insanları bunun farkında değil. Türkiye'de büyük fabrikalardan ziyade üretim küçük KOBİ'ler tarafından yapılıyor. Bu tarafta çok büyük bir sıkıntı var. Dolar düşecek ya da yükselecek diye konuşmaya gerek yok artık.
Dolar sürekli yükseliyor. Ama önümüzdeki dönemde seninle yaptığımız programlarda daha önce tedarik sorunun gündeme getirmiştik. Bakın nitekim ayçiçeğinde tedarik sorunu yaşanmaya başladı. Çok ciddi anlamda bir çok marketler ayçiçeğinde bir şişe satıyor. Yani eskisi gibi 5 kutu alayım 10 kutu alayım diyemiyorsun. Bu sorununun ben daha da büyüyeceğine inanıyorum. Döviz kuru reel sektörde üretim sorunun getirecek. Ve bu üretim sorunu da hani Cumhurbaşkanı Erdoğan dedi ya 'Almanya'da raflar boş', belki bu bizim başımıza gelecek.
Zaten iki gündür internet basınında bazı marketlerin tezgahlarının raflarının boşaldığı idida ediliyor, bunun ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama fotoğraflarda boş raflar vardı. Önümüzdeki dönem hep aynı şeyi söylüyoruz ama çok kötü günler yarınların çok daha kötü olacağından daha emin olabiliriz. Benim burada insanlara doları moları bırakıp cebindeki son kuruşları bile harcamadan tasarruf etmelerini o kötü günlere o kışa belki de doğalgaza, elektrik faturası için para stoklamalarını tavsiye ediyorum.
Türkiye'nin 170 bin ton ayçiçeği yağı üretimiyle lokomotif kurumlarından Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çelen, özellikle son dönemde artan fiyatları pandemi ile ilgili olduğunu söyledi.
Enerji fiyatları, artan tarımsal girdiler ve kur farkının rafa yansıdığını belirten Çelen "Özellikle yılın ikinci yarısından sonra, şubat-marttan sonra, yeni sezonun yaklaşmasıyla fiyatlarda geri çekilme olabileceğini düşünüyoruz. Bu 80-90 lira bandı seviyesinde oturacağını öngörebiliriz" dedi.
Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çelen
Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çelen, sofraların vazgeçilmez ürünlerinden ayçiçeği yağındaki fiyat artışını değerlendirmişti.
5 litresi 80- 100 lira arasında değişen sofralık yağı nözellikle pandemi dönemindeki fiyat artışının tarımsal girdiler, enerji fiyatları ve kurdan kaynaklandığını söyledi. Üretici için 'yeni dönem' olarak adlandıran şubat ve mart ayına işaret eden Çelen, enerji ve girdi maliyetinin de raftaki fiyatları büyük ölçüde etkilediğini söylemişti.
Pandemi ile beraber dünyada başta tarımsal ürünler olmak üzere tüm emtialarda ciddi fiyat artışı yaşandığını söyleyen Çelen, "Üretim yapan ülkelerin, gıda-arz güvenliğini önceleyen politikalarıyla da geçtiğimiz 1-1,5 yıl içerisinde yüzde 100'ün üzerinde tüm tarımsal emtialarda ciddi fiyat artışları yaşadık. Bu süreçte dolar kurunun değerlenmesi ile beraber tarım ve gıda ürünlerinde fiyat artışlarını raflarda daha yoğun hisseder olduk. Ülkemizde aslında bu yıl sevindirici bir gelişme yaşadık. Tarihi, rekor seviyede 1 milyon 600 bin ton bir üretim yaşamamıza rağmen özellikle dünyadaki tarımsal girdiler, enerji, akaryakıt, doğal gaz ve gübre fiyatında yaşanan artışlar, çiftçi davranışlarında önemli değişikliklere neden oldu. Bu nedenle özellikle harmanın başından bu tarihe kadar yaklaşık yüzde 30-35'in üzerinde gerek yurt dışı, gerek yurt içi fiyatlarda yükseliş gerçekleşti. Buna paralel olarak yağın üretiminde kullandığımız tüm bileşenlerde çok ciddi fiyat artışlarıyla karşılaştık. Ham madde, ambalaj artışları gibi şeyler. Lojistik ve fiyatlama sorunlarıyla beraber bugün içinde bulunduğumuz tablo oluştu. Arz-talep dengesi yönüyle ülkemizde bir sıkıntımız yok ancak dünya fiyatlarının son derece artması, kurda yaşanan seviyeler bizi şu an raflarda 80- 90 lira bandına taşımış oldu" dedi.