Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün başlayan, AB’nin ikincisini gerçekleştirdiği Batı Balkanlar ve Türkiye’de medyanın durumuna ilişkin konferansa Gezi Parkı protestoları ve hükümetin bunlara yönelik tepkisi damga vurdu. Konferansta Batı Balkanlar’daki potansiyel aday ülkelerdeki ve Türkiye’deki medyanın durumu ile Gezi Parkı olaylarını adeta ilk başlarda sansürleyen medyanın yerine ağırlık kazanan yeni medyanın yani sosyal medyanın gücü üzerinde duruldu.
AB’nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle dün yapılan toplantıdaki konuşmasında, “Bir ülkede demokrasinin hangi düzeyde olduğunu bilmek istiyorsanız o ülkenin dünya endeksindeki yerine bakın” dedi. Füle, şöyle devam etti: “Türkiye’de ana akım medyanın adeta sağırlaşan sessizliği ve polisin medyaya uyguladığı baskı, Brüksel’de yapmakta olduğumuz konferansa ne denli ihtiyacımız olduğunu ortaya koydu.”
İfade özgürlüğü birincil kriter haline geldi
STEFAN Füle, konferanstaki konuşmasında adalet ve temel hakları içeren 23. fasıl ile adalet, özgürlük ve güvenlik konularını içeren 24. fasılın tam üyelik müzakerelerinde öncelikli hâle geldiğini ve bunların kapanmayacağını belirtti. Tam üyelik için fasılların kapatılması gerekiyor. Füle, Türkiye’de vatandaş yerine devletin korunduğunun altını çizerken, Brüksel’de yapılmakta olan “Sesini Yükselt” konferansının Gezi olayları bağlamında bir uyandırma, uyarı görevi gördüğüne de işaret etti. Konferansta söz alan İrlanda Devlet Bakanı Fergus O’Dowd, CNN Türk’ün Taksim Meydanı’nda Gezi Parkı olayları yaşanırken penguen belgeseli yayınlamasına işaret ederken, ana akım medyanın bu olayları vermeyerek izleyicilerin sosyal medya üzerinden haber aldıklarına işaret etti. O’Dowd, bu yeni tür medyanın gösterilerin verilmesinde hayati rol oynadığını söyledi. O’Dowd, sosyal medyanın da korunması, ancak belirli standartlara kavuşması gerektiğini dile getirdi.
Ergin gitmedi, yerine müsteşarını gönderdi
ADALET Bakanı Sadullah Ergin, dün yapılan Speak up konferansından deyim yerindeyse kaçtı ve yerine Müsteşarı Kenan Özdemir’i gönderdi. Özdemir konuşmasında, Türkiye’yi daha ziyade savunma durumuna geçti. Müsteşarın konuştuğu altı dakika boyunca izleyiciler duran insan eylemi yaptı. Konferansta konuşan Sabah gazetesi ombudsmanı Yavuz Baydar ise Türkiye’de medyanın bilerek ülke geneline yayılan gösterileri derinlemesine vermediğini belirtti. Baydar, basının bu tavrının Türkiye’de medyanın ne denli acıklı durumda olduğunu gösteren büyük bir imdat sinyali olduğuna işaret etti. Baydar, “Taksim olayları, medyanın, siyasi ve ekonomik hegmonya altında sakat editoryal bağımsızlığını, profesyonel köleliğini gün yüzüne çıkardı” dedi.
Haberin tamamı için tıklayın.