Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün üzerinden 85 yıl geçti.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölüm yıl dönümünde saygıyla anılırken büyük liderin ölüm sebebi de merak edildi.
1938'in başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başlayan Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938'de hayatını kaybetti. İşte Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm nedeni.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK NEDEN ÖLDÜ, HASTALIĞI NEYDİ?
Mustafa Kemal Atatürk 1938'in başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana gelen Atatürk'ün burun kanamaları güçlükle önleniyordu. Kaşıntıların sebebinin Çankaya Köşkü'ndeki karıncalar olduğu iddia edildi ve köşk ilaçlandı. Atatürk de özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi.
SİROZ TEŞHİSİ KONULDU
Termal Otel'de, 22 Ocak 1938'de Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, tedavisine bir süre daha devam etti ancak sonra doktorların tüm itirazlarına rağmen 1 Şubat 1938'de tedaviyi yarıda bıraktı ve Bursa'ya hareket etti.
6 Mart 1938 günü beş doktor Çankaya Köşkü'nde Atatürk'e bir konsültasyon yaptılar ve siroz hastalığı teşhisini yinelediler.
ATATÜRK NEREDE ÖLDÜ?
Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938'de saat 09.05'te Dolmabahçe Sarayı'nda öldü. Cenazesi törenin ardından Ankara'ya uğurlandı ve naaşı, 21 Kasım 1938'de burada yapılan bir törenle Ankara Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. 15 yıl sonra 10 Kasım 1953'te kendisi için yaptırılan Anıtkabir'deki ebedi istirahatgâhında toprağa verildi.
MAL VARLIĞINI TTK VE TDK'YA BIRAKTI
Atatürk vasiyetinde mal varlığını Türk Tarih Kurumuna ve Türk Dil Kurumuna bıraktı.