Yoğun gündem, gergin siyasi ortam, polemikler, seçimler, ülke gündeminde beklenmedik şekilde ortaya çıkan yeni gelişmelerle gazetelerde tekzipten geçilmiyor.
Gergin siyasi ortam, tekzip metinlerini de gazetelerin olağan köşeleri haline döndürdü. Suçlamalar, haber yalanlamalar havada uçuşurken gazetelerde neredeyse her gün bir tekzip metni yayınlanır hale geldi.
Peki tekzip metinleri nasıl yayınlanıyor? Avukat Hayati Şahin, Medyatava'nın "Bir basın organına tekzip geldiği halde yayınlamama hakkı var mı? Yayınlamazsa ne olur? Mahkeme kararı olmadan da yayınlattırılabilir?" sorularına şöyle cevap verdi:
"Tekzip kararı Basın Kanunu'nda düzenlenmiştir. Cevap hakkıyla ilgildir. Mahkeme kararı olmadan da yayınlanabilir. Medya kuruluşları mecbur değildir, gazeteler tekzip yayınlamakta inisiyatif kullanabilir ancak mahkeme kararı alındığı durumlarda yayınlamak gerekir. Tekzip kararı Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilir, gazetelerin itiraz hakkı vardır. Gazetelerin itirazı reddedildiği takdirde yayınlanma mecburiyeti vardır.
Gazetelerde çıkan yalan haberlerle ilgili kişinin yasal hakkı vardır. Mahkeme haklı ve yerinde görürse tekzip yayınlanmasına karar veriyor. Medya kuruluşları tekzibi 3 gün içinde yayınlamak durumunda. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tekzip kararı iki tarafı da bağlar, iki taraf da uymak zorundadır."
Gazetelerde son dönemlerde yayınlanan tekziplerden bazıları:
Cumhuriyet: Cumhuriyet gazetesinde 4 Mart tarihinde yayınlanan "Öğrencilere ihbar baskısı" başlıklı haber Necip Fazıl Kısakürek Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Cemal Kılıç tarafından yalanlandı.
Taraf: 17 Mart tarihinde yayınlanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'la ilgili iddiaların yer aldığı haber yalanlandı.
BirGün: 28 Şubat tarihinde gazetede yayınlanan "Belgeleri öğütme derdine düşmüşler" ve "Evrakları yok etme telaşına düşmüşler" başlıklı haberler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak tarafından yalanlandı.
Yeni Şafak: Gazete "Gülen'in pasapoprtu iptal edildi" başlıklı haberin yayınlanması Ankara 14. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Deniz Gül tarafından suç sayıldı.
Hürriyet: Gazete, 16 Haziran tarhinde yayınladığı "Kurşun atmadan Kerkük'ü aldılar" başlıklı haberi için düzeltme ve özür yazısı yayınladı.
Sabah: Fethullah Gülen, 5 Mayıs tarihinde Sabah gazetesinde, ardından da A Haber kanalında yayınlanan "Teknik nakavtla alt edeceksiniz" ve "Paralele teknik nakavt" başlıklı haberlere tekzip gönderdi.
Burcu KILIÇARSLAN / Medyatava