7 Haziran genel seçim sonrası ortaya çıkan tabloda, gündemde erken seçim ve koalisyon tartışmaları vardı. Tartışmalar devam ederken koalisyonda ilk temaslar gerçekleşti. Meclis'in gündemindeki diğer başlıklar ise terör, çözüm süreci ve dokunulmazlık konularıydı. Araştırmaya göre, en çok konuşulan siyasi parti AK Parti olurken, en çok konuşulan siyasi lider Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Arınç'ın 'Bir kadın olarak sus!' çıkışı ise siyaset medyasının yoğun ilgi gösterdiği polemikler arasına girdi. İşte, araştırmanın detayları:
Genel seçim sonrası siyasetin sıcak gündeminde erken seçim, azınlık hükümeti ve koalisyon tartışmaları vardı. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu önderliğinde siyasi partiler arasında görüşmeler tamamlandı. Koalisyon konusunda merakla beklenen Ak Parti- CHP teması gerçekleşti. Türkiye'nin gündemindeki diğer konu başlığı ise terördü. Terör gündeminden doğan olağanüstü toplantılar, operasyonlar ve uluslararası temaslar mecliste tansiyonun yükselmesine neden oldu. Meclis'te olağanüstü toplantısında, yurt içi ve sınır ötesinde yer alan terör örgütlerine yönelik yapılan hava operasyonları ele alındı. Yapılan operasyonlar çözüm süreci tartışmalarını beraberinde getirirken siyasi partiler arasında tansiyonun yükselmesine neden oldu.
Gündemin diğer önemli konuları arasında Dolmabahçe mutabakat polemiği vardı. Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş arasında yaşanan gerginlikte 'mutabakat' değil, 'hükümetin yapabileceklerine ilişkin bir çerçeve' olduğu yönünde açıklamalar yapıldı.
Meclis'in diğer polemiği ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve HDP milletvekili Nursel Aydoğan arasında yaşandı. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç'ın, Meclis'in olağanüstü toplantısında HDP'li Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan'a yönelik 'Bir kadın olarak sus!' sözleri, HDP ve CHP’li vekillerin tepkisine yol açtı. Arınç, gelen tepkiler karşısında sosyal medya üzerinden açıklamada bulundu.
Ak Parti, siyaset gündeminin odağındaydı…
Medya Takip Merkezi'nin aynı araştırmasına göre AK Parti, 276 bin 860 haberle medyada en çok konuşulan parti oldu. Listenin ikinci sırasında CHP 201 bin 614 haberle yer aldı. Çözüm süreci tartışmaları HDP'nin üçüncü sırada 154 bin 662 habere konu olmasına neden oldu. MHP ise 131 bin 492 haberle dördüncü sırada yer aldı.
Listelerin ilk sırasında yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gündeminde koalisyon tartışmaları vardı.
Genel seçim sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koalisyon başlığı gündeminde ilk sırada yer aldı. Çin temaslarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlan Erdoğan, yeni hükümetin kurulması gerekliliğinin vurgusunu yaptı. Erken seçim ve azınlık hükümeti konularına da değinen Erdoğan, kalıcı olarak azınlık hükümeti kurmaya sıcak bakmayarak seçime götürmek kaydıyla azınlık hükümetinin kurulabileceğinin çağrısını yaptı. Erdoğan, 135 bin 274 haberle en çok konuşulan siyasi liderlerin ilk sırasındaydı. Terör gündemiyle ilgili yaptığı basın açıklamasında önemli başlıklar üzerinde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 114 bin 100 haberle listenin ikinci sırasında yer aldı. Listenin üçüncü sırasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 46 bin 322 haberle yer bulurken, MHP lideri Devlet Bahçeli 45 bin 267 ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş 27 bin 983 haberle onu takip etti.
Koalisyonda ilk adımlar atıldı
Siyasetin sıcak gelişmeleri arasında yerini koruyan koalisyon tartışmaları, geçen ay olduğu gibi listenin ilk sırasında yer aldı. Koalisyonda ilk temaslar AK Parti ve CHP arasında gerçekleşti. Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkan’ı Kemal Kılıçdaroğlu ilk görüşmeyi yaptılar. 'Ön görüşme' olarak değerlendirilen temasların devam edeceği açıklandı. Koalisyon, 20 bin 543 haberle listenin zirvesindeydi.
'TBMM' 11 bin 842 haberle ikinci, 'Erken Seçim' tartışmaları başlığı 5 bin 502 haberle üçüncü sırada yer buldu. Listenin dördüncü sırasında 'Çözüm Süreci' medyada 4 bin 815 haberle yer aldı.
Listede dikkat çeken bir diğer başlıksa 'milletvekillerin dokunulmazlık' tartışmalarıydı. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 80 milletvekilliyle dokunulmazlıklarının kaldırılması için dilekçe vereceğini açıkladı. Demirtaş'ın yaptığı açıklama üzerine dokunulmazlık polemiği siyasi liderler arasında gerginliğe neden oldu. Dokunulmazlık tartışmaları 673 kez haber yapıldı.
Listede yer alan diğer başlıklar arasında Meclis Başkanı 3 bin 731, Genel Seçim 926, Azınlık Hükümeti 587 ve Yüksek Seçim Kurulu 255 haberle öne çıktı.