İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, Covid-19'a yakalananların yüzde 37'si hastalıktan üç ila altı ay sonra en az bir semptomu göstermeye devam ediyor. Araştırma, 'uzun Covid'in sanılandan daha yaygın olduğunu ortaya koydu.
Oxford Üniversitesi ile İngiltere Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nün (NIHR) araştırmasında, ABD'de korona virüsüne yakalanıp iyileşmiş olan 270 binden fazla kişinin verileri incelendi. Hastaların yüzde 37'sinin enfeksiyondan üç ila altı ay sonra en az bir semptomu göstermeye devam ettiği tespit edildi. Uzun süreli semptomlardan en yaygın olanları ise solunum sorunları, karın bölgesindeki semptomlar, yorgunluk, ağrı, anksiyete ve depresyon olarak belirlendi.
Araştırmacılardan Max Taquet, "Sonuçlar şunu teyit ediyor; her yaştan önemli sayıda insan, Covid-19 enfeksiyonundan altı ay sonra hâlâ bir dizi semptom ve zorluk yaşayabilir. Hastaların üçte birinden fazlası Covid'den üç ila altı ay sonra en az bir uzun Covid semptomu gösteriyor" dedi.
Verilere göre, Covid'in ne kadar ağır atlatıldığı, yaş ve cinsiyet gibi faktörler, uzun Covid semptomları konusunda da belirleyici oluyor. Covid nedeniyle hastaneye yatanlarda ve kadınlarda uzun süreli semptomlar daha sık görülüyor. Uzun süreli semptomlar olarak yaşlılarda ve erkeklerde solunum güçlüğü ve bilişsel sorunların, gençlerde ve kadınlarda ise baş ağrısı, anksiyete veya depresyon gibi sorunların daha sık görüldüğü belirtildi.
Araştırmaya göre, hastanede tedavi görmek zorunda kalmış Covid hastalarında yorgunluk ve bilinç bulanıklığı daha sık görülürken, hastaneye yatmadan Covid geçirenlerde baş ağrısı daha sık görüldü. Araştırmacılar, hastaların bir çoğunun birden fazla da uzun Covid semptomu gösterdiğini belirtti.