Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekili seçimleri için 14 Mayıs'ı açıklamasının ardından anketler peş peşe yayınlanmaya başladı. Siyasi partiler ise ittifak çalışmalarına hız verdi.
'ADAY' KRİZİ İYİ PARTİ'YE YARAMADI
Millet İttifakı’nın Kemal Kılıçdaroğlu'nu ortak aday olarak açıklamasının ardından ilk anket sonuçları da geldi. ALF Araştırma'nın 21-25 Şubat tarihinden 15 gün sonra 6-7 Mart'ta yaptığı çalışmada siyasi partilerin aldıkları oy oranları da dikkat çekti. İYİ Parti ciddi oranda oy kaybetti CHP ise AK Parti'yi geride bırakarak ilk sıraya yükseldi.
Seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesine rağmen Cumhur İttifakı bileşeni MHP'nin baraj altında kaldığı 2 anket sonucunda da görüldü.
İşte partilerin aldığı oy oranları:
CHP: Yüzde 31,8
AK Parti: Yüzde 31
HDP: Yüzde 11,3
İYİ Parti: Yüzde 8,9
MHP: Yüzde 6,5
Memleket Partisi: Yüzde 2,2
Yeniden Refah Partisi: Yüzde 1,9
Zafer Partisi: Yüzde 1,6
DEVA Partisi: Yüzde 1,5
Gelecek Partisi: Yüzde 1,3
Diğer partiler: Yüzde 2
TAG Araştırmanı'nın "2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri" anketinden de çarpıcı sonuçlar çıktı.
Millet | %49,1
Cumhur | %36,8
HDP | %9,5
Diğer | %4,6
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin aday olup olmamasına göre Cumhurbaşkanlığı anketinde sonuçlar değişti.
İnce aday olmazsa Kılıçdaroğlu'nun seçimleri açık ara kazandığı ortaya çıktı.
İnce'nin aday olması durumunda ise seçimlerin ikinci tura kaldığı görüldü.
Ankara'da anket sonucu şu şekilde oldu:
İzmir'de anket sonucu şu şekilde:
İstanbul'da anket sonuçları:
Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de anket sonucu:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi Rize'de anket sonuçları:
SEÇİM ANALİZİ
AK Parti'ye yönelik senaryolar dünya basınında yer tutmaya devam ediyor. Dünya basınındaki analizlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Millet İttifak'ının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu karşısında yenilebileceğinin altı çiziliyor.
Cyrielle Cabot tarafından AFP'de yayınlanan bir analizde Erdoğan'ın seçimleri ilk turda kaybedebileceğinin altı çizildi.
Analizde şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye konusunda uzman olan araştırmacı Aurélien Denizeau, "Nihayetinde kazanan uzlaşma ihtiyacı oldu" diyor. Fransa'nın Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Müdür Yardımcısı ve Türkiye uzmanı Didier Billion'a göre ise 'Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) koalisyonun en önemli parçası ve Erdoğan'a karşı muhalefeti temsil ediyor. [Dolayısıyla] liderin aday gösterilmesi mantıklı bir seçim...
Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası 10 Mart'ta resmen başladı ve üçüncü kez aday olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan artık en büyük rakibinin kim olduğunu biliyor. 74 yaşındaki Kemal Kılıçdaroğlu, gözlemciler tarafından genellikle 'Erdoğan'ın zıt kutbu' olarak tanımlanıyor.
Kamuoyu yoklamaları ise 'seçimin başa baş geçeceğini' ve 'Erdoğan'ın, 2003'te iktidara gelmesinden bu yana en belirsiz seçimi' olduğunu söylüyor.
"AVANTAJA DÖNÜŞEBİLİR"
Öte yandan pek çok kişi 'Kılıçdaroğlu'nu 'karizma eksikliği' nedeniyle eleştiriyor; İstanbul veya Ankara belediye başkanının aday gösterilmesini tercih ediyor. Didier Billion'a göre, bazıları tarafından karizma eksikliği olarak görülen bu durum, kampanya sırasında bir avantaja dönüşebilir. Kılıçdaroğlu, otoriter ve kavgacı olarak görülen Recep Tayyip Erdoğan'dan çok farklı bir imaja sahip. Halk bu tür bir normallik istiyor."
HDP Eş Başkanı Mithat Sancar'ın Pazartesi günü yaptığı, 'aday çıkarmayabiliriz' açıklamasına da değinen ve bunu 'Kılıçdaroğlu'na yönelik açık bir destek' olarak tanımlayan Denizeau'ya göre, 'İttifak seçimi ilk turda kazanabilir. Ancak HDP'nin teklifi, zafer durumunda olan Kürtlere verilecek garantilere bağlı. Kılıçdaroğlu'nun ne önereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz."