İnternet ve veri güvenliğinde 25 yıllık tecrübeye sahip küresel çözüm sağlayıcı Trend Micro, Android işletim sistemi kullanan cihazlar için güvenlik tavsiyelerinde bulunuyor.
İşte, Android güvenliği için yapmanız gerekenler:
1. Telefonunuzun şifreli ekran kilidini mutlaka kullanın
Akıllı telefonlarda yer alan en etkili ve en pratik güvenlik önlemleri arasında ekran kilitleri geliyor. Ekran kilidi gibi basit bir önlemle kötü niyetli kişilerin telefonunuza fiziksel erişimini kolayca engelleyebilirsiniz. Birçok cihazın güvenlik kilidi ve şifreleme özelliği olmasına rağmen kullanıcıların bunları pek kullanmaması, kötü niyetli kişilerin cihaz kaybolduğu zaman içindeki bütün bilgilere erişebilmesine imkân tanıyor. Eğer telefonunuz çalındıysa, sağlam bir kilit ekranı ya da şifreleme hırsızlara karşı caydırıcı bir önlem olacaktır.
2. Güvenlik ayarlarını kontrol edin
Android işletim sistemi kolayca erişebileceğiniz önceden yüklenmiş veri güvenliği protokolleri içerir. Özellikler kısmındaki güvenlik bölümünde yer alan bu ayarlar, cihazınızı şifrelemenize de olanak verir. Bu özellikler şirket verileri gibi özel ve değerli verilerinizi güvende tutmanıza yardımcı olur.
3. Güçlü şifreler kullanın
Kullanıcılar şifre konusunda belli başlı iki büyük hata yapıyorlar. Bunlardan birincisi zayıf şifreler oluşturmak. İkincisi ise e-posta ve mobil bankacılık gibi birçok farklı işlemde aynı şifreyi kullanmak. Bu işlemlerde tek ve zayıf bir şifre kullanmak, bilgisayar korsanlarına elinizdeki bütün zenginliklerin kapısını açabilen tek bir anahtar vermekle eşdeğer.
4. Güvenlik yazılımlarından yararlanın
Mobil cihazlara yönelik veri güvenliği ürünleri hem çalınma gibi durumlara hem de zararlı yazılımlara karşı önlemler sunuyorlar. Cihazları uzaktan kilitleyebilen ve yer takibini sağlayabilen bir mobil güvenlik yazılımı ile hırsızlık olaylarına karşı bilgilerinizi koruyabilirsiniz. Bunun yanında zararlı yazılım içeren sahte uygulamalara ve diğer zararlı bağlantılara karşı tarama yaparak telefonunuzu koruyabilirsiniz.
5. Sahte uygulamalara dikkat edin
Siber saldırganlar uygulama marketlerindeki denetimsizlikten faydalanarak buralara zararlı yazılım içeren ya da özel bilgileri doğrudan kendilerine ileten uygulamalar yüklüyorlar. Sonrasında bu zararlı programı büyük ilgi gören uygulama ve oyunların isimlerin tek harfini değiştirerek isimlendiriyorlar. Bu şekilde dikkatsiz kullanıcılar popüler bir oyun ya da uygulama indirdiklerini düşünürken, tam aksine zararlı yazılım içeren sahte bir uygulama indiriyorlar.
6. Uygulama erişim izinlerini kontrol edin
Yüklediğiniz uygulamaların erişim izinlerini her zaman kontrol altında tutun. Birçok uygulama telefonunuzdaki kimlik bilgilerinize, sosyal medya hesaplarınıza ve fotoğraflarınıza erişim sağlayabiliyor. Güvenmediğiniz uygulamaların bu gibi verilerinize erişmesini güvenlik ayarlarından engelleyin. Bu sayede habersiz paylaşımların önüne geçebilirsiniz.
7. Herkese açık kablosuz ağlara bağlanmayın
Acil işlerinizi halletmek için herkese açık olan güvenliksiz Wi-Fi ağlarına bağlanmak mobil cihazınızı büyük bir tehlikeye atabilir. Bu gibi durumlarda kullanıcılar genellikle Man-in-the-middle adı verilen bir saldırıya uğruyorlar. Siber saldırganlar bu saldırıyla aynı ağdaki cihazların trafiğini dinleyerek, iletilen veri paketlerini izleyebilir ve değiştirebilirler.
8. Fotoğraflarınızı ve diğer verilerinizi başka bir yere daha kaydedin
Düzenli olarak verilerinizi yedekleyin. Yedekleme işlemini bilgisayar ya da güvenli bir bulut servisi aracılığıyla yapabilirsiniz. Bulut servisi üzerinden verilerinizi yedeklemek, istediğiniz yerde ve zamanda bu verilere erişebilmenizi sağlayacaktır. Bazı uygulamalar farklı cihazlar üzerinden bu verilere erişmenize izin vererek vakit tasarrufu yapmanızı da sağlayabiliyor.