Anadolu Ajansı'nda dersler başladı

AA'nın "Yeni Nesil Habercilik Eğitimi" başladı

Google Haberlere Abone ol
Anadolu Ajansı'nda dersler başladı

Anadolu Ajansının (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde kurulan AA Haber Akademisinde gazeteci yetiştirmek amacıyla düzenlenen "Yeni Nesil Habercilik Eğitimi" ilk dersle başladı.



Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, "Yeni Nesil Habercilik Eğitimi"nin AA Konferans Salonu'ndaki açılışında yaptığı konuşmada, programa katılma hakkı kazananları tebrik etti.



Programa 700 kişinin başvurduğunu, mülakatlar sonucunda 59 kişinin katılma hakkı kazandığını belirten Kazancı, eğitimin iki ay süreceğini söyledi.



Eğitimin birinci ayında 160 saat teorik ve pratik ders, ikinci ayında servislerde ve bölgelerde uygulamalı dersler verileceğini ifade eden Kazancı, programın yazılı haber, fotoğraf, görüntü ve sosyal medya üzerinde temellendirildiğini kaydetti.



Kazancı, AA'nın deneyimli kadrosu tarafından katılımcılara haber yazma, uygulamalı röportaj, özel haber fotoğraf çekme teknikleri, haber kameramanlığı, yeni medya uygulamaları, gazetecilikte gündem ve kaynak, multimedya infografik habercilik, haberde hukuk kriterleri gibi 23 ders verileceğini belirtti.



Her öğrenciye verilen yazılı haber, fotoğraf ve görüntü ödevinin titizlikle takip edilerek değerlendirileceğini, performans raporu hazırlanacağını aktaran Kazancı, eğitim sonunda başarılı olanlara sertifika verileceğini söyledi.



Gazeteciliğin kolay bir iş olmadığına dikkati çeken Kazancı, "Benim sizden ricam, yaptığınız işi severek ciddiye alarak yapın. İki ay her gün burada çocuğunuz, sevgiliniz, arkadaşınız, anneniz, babanız kim varsa o buradaymış gibi her gün buraya gelin. Bütün dersleri ciddiyetle takip edin" dedi.



Haber yazarken olayların hiçbir soruya mahal vermeyecek çerçevede anlatılması gerektiğine işaret eden Kazancı, "Amerikalılar bu işin profesyonelidir. Sizden ricam, 12 Eylül gazete manşetlerine bir bakın. 11 Eylül'de saldırı gerçekleştikten sonra ikiz kulelere, ertesi günkü manşetlere bir bakın, minimum kelime maksimum mana. Biz de kendimizi ifade ederken net ifadeler kullanmak durumundayız" değerlendirmesinde bulundu.



"Bu bir istihdam garantisi değil ama peşinizde koşarız"



"Bir şeyden bahsederken ne söylediğinizi bilin" önerisini dile getiren Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Ben sizi kürsüye davet etsem, desem ki 'Gelin, engelliler hakkında birkaç söz söyleyin ama bir şartım var, ilk beş cümleyi ben kuracağım, siz altıncı cümleyi kuracaksınız.' Arkadaşlar bildiğinizi zannettiğiniz konular hakkında dağarcığınızı beş cümleden öteye götürün. İlk beş cümleyi ben kurarsam size konuşacak hiçbir şey kalmaz. Şu kadar başvurudan sizleri tercih ettilerse altıncı cümlelerinize inandıkları, güvendikleri için sizleri tercih etmişlerdir."



Eğitime katılanların Ürdün, Batı Şeria, Aliya İzzetbegoviç, Davos toplantıları gibi bilinmesi gereken konularda bilgi sahibi olmaları gerektiğini vurgulayan Kazancı, "Ürdün sizin için hiçbir şey ifade etmiyorsa Batı Şeria nedir bilmiyorsanız, Aliya İzzetbegoviç, Davos toplantılarını bilmiyorsanız ciddi söylüyorum hemen bırakın. Üstüne üstüne koymanız lazım. Bu bir istihdam garantisi değil ama peşinizde koşarız, koşmayı da arzu ederiz doğrusu" diye konuştu. 



"Hızlı şöhret olmaktan bahsetmediklerini" dile getiren Kazancı, pek çok hızlı şöhretin bugün hatırlanmadığını söyledi. Peşinde koştukları şeyin şöhret olmadığını belirten Kazancı, "Bizim peşinde koştuğumuz şey Anadolu Ajansı olarak 95 yıllık birikimle 'henüz Anadolu Ajansı geçmedi öyleyse bu doğru değildir' imajını korumaktır, 'Anadolu Ajansı böyle söylüyor ise doğrusu budur', bunu korumaktır" ifadesini kullandı.



Kazancı, akademiye katılan öğrencilere başarı dileyerek, "İki aylık süre içinde hakikaten hepiniz için faydalı olduğuna kanaat getireceğiniz bir birikimle ayrılırsınız" dedi. 



Yeni Nesil Habercilik Eğitimi



"Yeni Nesil Habercilik Eğitimi" programı kapsamındaki dersler 20 Kasım Cuma günü sona erecek. 



Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilecek eğitimlerde katılımcılar, AA'nın deneyimli habercilerinden teorik ve uygulamalı dersler alacak. Eğitimlerde katılımcılar birinci ay teorik, ikinci ay uygulamalı dersler görecek. 



İlk ayda vize ve finaller yapılacak, ikinci ayda ise öğrenciler gruplar halinde AA Genel Müdürlüğünün ilgili servisleri ile bölge müdürlüklerinde uygulamalı eğitimlere tabi tutulacak. Her öğrenciye verilen yazılı haber, fotoğraf ve görüntü ödevleri titizlikle takip edilerek gelişimleri değerlendirilecek. 



Katılımcılara verilecek dersler arasında "Yeni Nesil Habercilik, Uygulamalı Röportaj Teknikleri, Medyada Kriz Yönetimi, Haber Yazma Teknikleri, Özel Haber, Haber Dili ve Yayın İlkeleri, Haberde Hukuk Kriterleri, Haber Fotoğrafı İşleme ve İletim Teknikleri, Haber Fotoğrafı Çekim Teknikleri, Haber Kameramanlığı, Görüntü İşleme Yöntemleri, Görüntü Çekim Teknikleri, Olağanüstü Durumlarda Haber Kameramanlığı, Olağanüstü Durumlarda Haber Fotoğrafçılığı, Görüntü ve Fotoğrafta Özel Haber Uygulamaları, Görüntüde Hız ve Yeni Teknolojiler, AA’nın Uluslararası Yapılanması, AA’nın Pazarlama Stratejileri, Gazetecilikte Gündem ve Kaynak, Multimedya Uygulamaları, Yeni Medya Uygulamaları, Habercilikte İnfografik, Çok Dilli Ajans Haberciliği" yer alacak. 



"Yeni Nesil Habercilik Eğitimi"ni başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin