TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde, 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verecek olan "ALO Danışma Hattı"na kısa süre sonra elektronik posta, kısa mesaj ve sosyal medya üzerinden de ulaşılabileceğini bildirdi.
Ünüvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyuşturucuyla mücadelede bağımlının ya da mağdur olan kişinin ailesinin doğru bilgiye ulaşmasının da çok önemli olduğunu belirterek, bunun sağlanabilmesi için "ALO Danışma Hattı" kurulacağını söyledi.
Danışma hattının "7 gün 24 saat canlı operatör vasıtasıyla hizmet vereceğini" belirten Ünüvar, operatörün başında bu alanda yetiştirilmiş sağlıkçıların çalışacağını bildirdi. Ünüvar, hattan uyuşturucu hakkında bilgi almak isteyenlere, yakını uyuşturucu bağımlısı olanlara, uyuşturucu bağımlılığından dolayı tedavi görmek isteyenlere ya da tedavi sonrası rehabilitasyon hizmeti almak isteyenlere yol gösterileceğini ve bilgi verileceğini söyledi.
Hattı arayanlardan kişisel bilgi talep edilmeyeceğini vurgulayan Ünüvar, "Arayanlardan kişisel bilgi alınmayacak ama iki istisnası var. Kişi, şayet 'Ben bağımlıyım ve tedavi olmak istiyorum' diyorsa ya da 'bağımlılıktan kurtuldum ve rehabilitasyon ile ilgili bir yere yerleştirilmek istiyorum' diyorsa o zaman doğal olarak kişisel verileri alınacak ki bağlantı sağlanabilsin" diye konuştu.
Ünüvar, danışma hattına sadece telefonla ulaşılmayacağına da dikkati çekerek, "Bunun dışında elektronik posta, kısa mesaj, chat ve sosyal medya üzerinden de ulaşabilecek. Adeta, vatandaşla hizmet verilecek kurum arasında köprü olacak bir iletişim hattı olacak. Bununla ilgili Başbakanımız talimat verdi. Kısa süre sonra bu da hizmete girecek" dedi.
Uyuşturucu tedavisinde aile hekimlerine görev verilecek
Ünüvar, uyuşturucu tedavisinin dört aşamayı kapsadığını ifade ederek, AMATEM dışında bu süreçte aile hekimlerine de görev verileceğini bildirdi.
Aile hekimlerinin, uyuşturucu ile mücadele konusundaki eğitim müfredatının revize edileceğini belirten Ünüvar, bu konudaki donanımlarının artırılacağını söyledi. Ünüvar, "Aile hekimlerinin, eğitim sonrasında özellikle bağımlılık düzeyi düşük olan kişilere uygun tedavileri verebilir konumda olacak" dedi.
İkinci aşamada ise psikolog ve psikiyatristlerin devreye gireceğini dile getiren Ünüvar, şunları kaydetti:
"Psikiyatristlerin, AMATEM'lerde çalışmasını teşvik edici adım atıldı. Üçüncü aşama ise AMATEM'ler. Buraların, fiziki yapı, teknik, teknolojik ve kapasitesi güçlendirilmesi sağlanacak. Bu kapsamda, uyuşturucu ile riskli bir bölgede AMATEM bulunmuyorsa oraya AMATEM yapılması öngörülüyor.
Dördüncü adım olarak da aciller. Çünkü, uyuşturucu krizine girenlere ilk müdahale buralarda yapılıyor. Bu nedenle oradaki tüm sağlık çalışanlarının farkındalık eğitimi alması sağlanacak"
Ünüvar, tedavi sonrası rehabilitasyon sürecinde de önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, kişinin damgalanmadan ve toplumdan dışlanmadan sosyal yaşama katılmasının sağlanacağını bildirdi.
AB ülkelerinde yapılan çalışma Türkiye'de de yapılacak
Ünüvar, uyuşturucu kullanımına ilişkin tam ve doğru veri elde edilebilmesi için adımlar atılacağını aktardı.
Bu kapsamda 15-16 yaş grubunu kapsayan okul çağı çocuklarını içine alan AB ülkelerinde yapılan bir çalışmanın Türkiye'de de uygulanacağını ifade eden Ünüvar, "Bununla ilgili planlamalar Milli Eğitim ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları uzmanlarınca yapıldı. Bununla, uyuşturucu kullanımıyla ile ilgili tam gerçek bilgiyi alacağız" diye konuştu.
Ünüvar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla bir araştırma merkezinin de kurulacağını söyledi.