Almanya'da kültürel farklılıklar ve ayrımcılık gibi sorunlarla mücadele eden göçmenler birçok psikolojik etkilerle karşı karşıya kalabiliyor. Almanya'da yapılan araştırmalara göre özellikle Türk kökenli genç kadınlar psikolojik rahatsızlık ve akıl sağlığı gibi sorunlarla karşılaşıyor.
Ülkede yapılan araştırmalara göre Almanya'da yaşayan Türk kadınları arasında görülen intihar oranı aynı yaştaki insanların ortalamasına göre yüzde 50 daha yüksek çıktı. Daha yaşlı olan Türk kadınlarda ise nedeni belirlenemeyen mide ve baş ağrılarına rastlandı.
Almanya'da özellikle Türkiye'den gelen göçmenler arasında psikolojik destek konusunda farkındalığın ve eldeki kaynakların yetersiz olması, kültkürel olarak hassas ve yeterli psikolojik desteğin sağlanmasını çok daha önemli bir hale getiriyor.
TÜRKÇE PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZLERİ VAR
Almanya genelinde Türkçe psikolojik destek almak için birçok kanal bulunuyor. İnternette yer alan platformlar Türkçe konuşan psikiyatrist ve psikologları bulmayı daha da kolaylaştırıyor. Ayrıca bazı göçmenlere yönelik kurulan psikososyal desdek merkezlerinde Türkçe çevirmen desteği de sunuluyor.
Göçmenler için psikolojik destek hattı olan 'Nummer gegen Kummer', çocuk ve genç telefon hattı, ücretsiz telefon danışmandığı gibi hizmetler veriyor. Almanya'da dini kurumlar da psikolojik destek de sağlıyor. Seelsorge ve DITIB Soziale Beratungs-Hotline gibi kurumlar Türkçe psikososyal destek hizmeti sağlıyor.
Almanya'da yaşayan ve psikolojik sorunları bulunan Türk kadınlarının ister dini kurumlardan isterse de internet üzerinden psikolojik destek almaları konusunda uzmanlar önerilerde bulunuyor.