Alman basını: 'Türkiye vize için ek süre verdi!'

Alman medyası, Türkiye’yle göç ve vize kabul anlaşmaları için anlaşmaya varıldığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Alman basını: 'Türkiye vize için ek süre verdi!'

Habertürk çevirisiyle aktarılan habere göre, Alman Welt am Sonntag Gazetesi, Türkiye’yle Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan görüşmelerde, Ankara’nın ekim ayına kadar uygulanmasını istediği vizesiz seyahat anlaşması konusunda uzlaşmaya varıldığını iddia etti. Önceki gün Slovakya’nın başkenti Bratislava’da 28 ülkenin dışişleri bakanıyla bir araya gelen AB Bakanı Ömer Çelik de, işbirliği için olumlu bir durumun olduğunu söylemişti. Gazete, Türkiye’nin ekim ayının sonuna kadar vize serbestisinin tanınması yönündeki talebini esnettiğini yazdı.



KASIM YA DA ARALIK



Haberde, “vize serbestisinin kasım ya da aralık ayına sarkmasının, Türk hükümeti açısından bir sorun teşkil etmeyeceği” yönünde bir uzlaşıya varıldığı öne sürüldü. Müzakerelerde Ankara’nın vize serbestisinin mutlaka bu yılın sonuna kadar yürürlüğe girmesini istediği belirtildi. AB’nin de vize serbestisi konusunda Türkiye’ye karşı daha uzlaşmacı bir tavır içine gireceği ifade edildi.



SON TARİH EKİMDİ



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu daha önce, ekim sonuna kadar Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi tanınmaması halinde, Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasının da feshedileceğini açıklamıştı. Bu anlaşmanın yürürlükte kalması da, AB’nin Türkiye’ye mültecilerle ilgili projeler için mali yardım yapması ve Türkiye vatandaşlarına ekim ayı sonuna kadar vizesiz seyahat hakkı tanınması şartlarına bağlanıyor.



ERDOĞAN VE MERKEL ANLAŞMAYI GÖRÜŞTÜ



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin’in Hangcou kentinde düzenlen G20 Zirvesi’nde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Görüşmeyle ilgili bilgi veren Merkel, geri kabul anlaşması ve vize muafiyeti konusunda olumlu gelişmelerin beklendiğini söyledi. Merkel, “Mülteci anlaşması ve bu çerçevede vize serbestisi ve gerekli kriterlere uyum konusunu görüştük. Bu konuda müzakere bir süre daha devam edecek. Olumlu bir sonuca varılabileceği izlenimini aldım. Ancak bunu bugünden doğrulayamayız. Haftalar alabilecek bir süreç var önümüzde” dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin