Alman basını: Erdoğan gazetelerin yüzde 90'ını kontrol ediyor

Alman basınının gündeminde, komedyen Böhmermann’ın Erdoğan’a yönelik şiiri var...

Google Haberlere Abone ol
Alman basını: Erdoğan gazetelerin yüzde 90'ını kontrol ediyor

Alman Die Welt gazetesinin yorum köşesinde Axel Springer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mathias Döpfner'in, Erdoğan hakkında okuduğu şiirde hakaret sayılabilecek ifadeler olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma açılan komedyen Jan Böhmermann'a yönelik açık mektubu yer alıyor.



“Jan Böhmermann ile Dayanışma!” isimli mektuptan bazı ifadeler şöyle:



“Erdoğan ülkesinde gazete baskılarının yüzde 90’ına yakınını kontrol ediyor, farklı düşüncedeki göstericilerin kamu alanlarından şiddetle uzaklaştırılmasını sağlıyor. Muhalifleri ‘ateist ve terörist' olarak nitelendiriyor. Gösteri düzenleyen öğrenciler kaydının silinmesi riskiyle karşı karşıya. Eleştiride bulunan öğretim üyeleri, gazeteci ya da blog yazarları keyfi şekilde tutuklanıyor, kısmen işkenceye uğruyor, haber servisleri soruşturuluyor. Eşcinsel hakları için düzenlenen barışçıl bir gösteri göz yaşartıcı gazlar ya da tazyikli suyla dağıtılıyor… Ancak daha önemlisi: Erdoğan Almanya'da durumun kontrolden çıkmaması için üç milyar euroluk küçük tazminatla mülteci akınını düzenliyor… O yüzden Bay Böhmermann, Alman hükümetinin sizin kaba ifadeleriniz için Türk hükümetinden özür dilemesini anlamalısınız…”



Rheinpfalz am Sonntag gazetesi de Jan Böhmermann'ın şiiriyle ilgili tartışmalara yer veriyor:



“Jan Böhmermann provoke etmeyi seviyor. Paylaşan, acı gerçekleri de kabul edebilmeli. Ancak yine de Böhmermann'ın Neo Magazin Royale'de Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki şiiri nedeniyle olanlar abartılı. ZDF'in hızlı bir itaatkârlıkla, metni silmesi, kanalın bütünüyle mizah özgürlüğünün arkasında durduğunu kanıtlamıyor… Ama asıl çılgınlık, Başbakan'ın resmi olarak bir mizah için özür dilemiş olması. Tüm saygımla, bu onun bölgesi değil. Erdoğan'a mülteciler nedeniyle ölçülü davranılması söz konusuysa o başka. Bu gerçek bir ahlaki iflas ilanı olurdu.”



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin