Star ve Yeni Akit hakkında hedef gösterme, iftira şikayetleri sonrasında açılan soruşturmalarda, bu haberlerin basın özgürlüğü sınırlarına girdiğine karar verildi.
İstanbul’daki Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, üç gazeteciyi Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünden maaş almakla suçlayan Star gazetesinin yayınını ifade özgürlüğü olarak takdir etti.
Gazete, Özgür Radyo, Etkin Haber Ajansı ve Atılım gazetesinden Nadiye Gürbüz, Arzu Demir ve Sedat Şenoğlu’nun Marksist Leninist Komünist Partisi’ne (MLKP) mensup olduğunu, RSF’nin çalışmalarından bu gazetecilerden etkilendiğini ileri sürmüş ve Necati Abay’a maaş ödediğini iddia etmişti.
RSF ve Abay, ayrı ayrı açıklamalarla, yayını kınamış ve iddiaların gerçekdışı olduğunuaçıklamıştı.
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığına hükmettiği kararında, haberin eleştiri sınırlarını aşmadığı, müştekileri küçük düşürmediğini ileri sürüyor; yayını da, “Eleştiri ve değer yargısı biçimindeki güncel bilgilerin kamuoyuna açıklanması” olarak değerlendiriyor. Başsavcılığa göre, Star gazetesinin Zafer Kütük imzasıyla 28 Ocak 2013 tarihinde yayımladığı haber “hukuka uygun”. Kararda haber için, “Hukuka uygun, eleştiri sınırlarını aşmıyor, basın ve düşünce özgürlüğü sınırlarında” deniyor. Üç gazeteci, karara itirazda bulunacak.
Akit’in İLEF yayını da ifade özgürlüğü
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Yeni Akit gazetesinin Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesini hedef yapan yayınlarıyla ilgili soruşturmada takipsizlik kararı vermişti.
Radikal'den Mesut Benli'nin haberine göre kararda, söz konusu yayınların “eleştiri ve haber verme sınırları içerisinde kaldığı” iddia edilerek, akademisyenlere “esnek olmalısınız” mesajı verildi.
Yeni Akit Gazetesi ve www.habervaktim.com isimli internet sitesinde geçen Aralık ve Ocak aylarında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi yönetimini ve görev yapan akademisyenlerini hedef alan “Ankara Üniversitesi Örgüt Evi”, “İLEF Baştan kokmuş", “PKK üyeliğinden ceza alan bir öğrenci hiçbir derse girmeden 90-100 puanlarla dersleri geçiyor” başlıklı yazılar yayınlanmıştı.
Fakültenin akademisyenlerinden Funda Başaran Özdemir, “Basın yolu ile hakaret” suçu işlendiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.
Savcılık söz konusu yayın organları hakkında dava açmaya yer olmadığına kanaat getirerek takipsizlik kararı verdi. Özdemir, savcılığın verdiği kararın bozulması için Sincan Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti. (bianet)