Moko Yapım'ın sahibi Murat Yıldırım, 2015'te kaybettiğimiz ilk Türk kadın şarkı sözü yazarı Fikret Şeneş için bir anı albümü yapmak için kolları sıvadı.
Hazırlıkları devam eden albümle ilgili Sözcü gazetesinden Yüksel Şengül’ün sorularını yanıtlayan Yıldırım, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Şengül’ün albümde neden Ajda Pekkan yorumunun olmadığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Çok üzgünüm ama Ajda Hanım’ı ikna edemedim. Samsun Demir ile Ajda Hanım’a gittik, Fikret Şeneş anı albümünü müjdeledik. Fikret Hanım’la ilgili anılarını anlattı, hiç görülmemiş fotoğraflarının olduğundan söz etti. Sonra da, albümde yer alamayacağını söyledi ve ikna edemedik. Sanırım Çapa ailesiyle aralarında olan kırgınlıklar yüzünden. Araya pek çok önemli aracılar koymama rağmen herkese ‘Hayır’ dedi.”
Pekkan’ın yanıtı ise şöyle oldu:
“Fikret Şeneş benim hayatta en değer verdiğim kişilerden birisiydi. Onun en güzel şarkılarını ben okudum ve benim sesimden ölümsüz oldular. Fikret Şeneş’i her zaman yüreğimde taşıyacağım. Murat Yıldırım’ın Fikret Şeneş anı albümüyle ilgili bana getirdiği teklifi ne yazık ki kabul edemedim. Bu benim rahmetli Fikret Hanım’a gösterdiğim bir tepki değildir asla. Bu Çapa ailesine kırgınlığımdır. O aileyle aynı projede yer alamam, gerekirse ben tek başına bir Fikret Şeneş anı albümü yaparım. Çapa ailesinden benimle ilgili söylenen sözlerle ilgili yıllardır özür bekledim. Ne yazık ki böyle bir özür gelmedi.”
Çapa ailesiyle bu konuyu görüşen Murat Yıldırım da onlardan gelen mesajı Sözcü ile paylaştı:
“Fikret Şeneş hastanede bir yıl kaldı gelmedi, üç yıl evdeydi her gün onu sayıkladı, o zaman da gelmedi. Biz de son yolculuğuna çıkarken ‘Artık camiye de gelmese olur’ dedik.”
İşte, röportajın devamı:
“Gelelim Aysel Gürel’den (Aysel’in) Zeki Müren’e (İşte Biziz Zeki Müren), Kayahan’dan (Kayahan’ın En İyileri), Muazzez Abacı’ya (Sezen’imin Şarkıları) kadar dört tane anı albümü yapan Murat Yıldırım’ın yeni anı albüm Fikret Şeneş projesine.
Türkçe sözlerini yazdığı 290 şarkıya imza atarak onları Türk pop müziğine kazandıran Şeneş’in anısına temmuz ayında çıkarmayı planladığı albümü ve öncesini konuştuğumuz Murat Yıldırım, sorduğumuz her soruya cevap verdi.
Bugüne kadar yaptığın pek çok anı albümü oldu ama başlangıcı nasıl oldu?
Ben anı albümleri serisine ilk olarak Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar albümüyle başlayacaktım. Ülkü Adatepe’yle el ele vererek bu projeyi ortaklaşa hayata geçirecektik ki talihsiz bir kazayla onu kaybettik. Ben de vazgeçtim… Yoksa çok güzel olacaktı o anı albümü. Ülkü Hanım, kendi el yazısıyla yazdığı anıları eşliğinde, bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış pek çok Atatürk fotoğrafını da albüm kartonetine koyacaktık.
ÖNCE AYSEL, SONRA KAYAHAN VE ZEKİ MÜREN
İlk anı albümünü ve sonrasını konuşalım…
İlk anı albümünü Aysel Gürel’e yaptım. Onun eserlerini 15-16 şarkısı söylendi. Çok sevildi, çok satıldı. Ruhu şadolsun Aysel Gürel’in. Ardından Kayahan’la çalışmaya başladık. Hangi şarkısını hangi sanatçının okuması gerektiğini bile o söyledi. Zaten bu çalışmaların büyük bölümünde artık sağlığı iyi değildi.
14 Şubat Sevgililer Günü’nde konser verildi. O konserde Nilüfer Hanım’la barıştılar. Onlar muhteşem ikiliydi. Albümün çok sattığını gördü ama aldığı ilk ödülü göremedi.
Üçüncüsü Zeki Müren oldu…
80’li yıllarda rahmetli gazinocu Hasan Ekici tanıştırmıştı beni Zeki Müren’le. Çok sevdiğim, saygı duyduğum bir sanatçıydı. 20. ölüm yıldönümünde mezarına sadece bir kişinin gitmesi yüreğime dokunmuştu. Bunun üzerine İşte Biziz Zeki Müren adlı anı albümünü yapmaya karar verdim.
Beklenen Şarkı adlı eserini albüme koyacaktım ama bestekarı bilinmiyordu. Gazete ilanlarından bu şarkının söz yazarı olan Sabiha Gözen’i Kanada’da bulduk ve izin aldık. Bu albüm de çok sattı, geçen yıl çıkardığım Muazzez Abacı anı albümü de çok sattı.
“KEŞKE AJDA HANIM BU ALBÜMDE OLSAYDI”
Gelelim Fikret Şeneş anı albümüne… Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Gazeteci ve televizyoncu olan arkadaşım Ömer Özgüner çok severdi Fikret Şeneş’i. Bir gün Şeneş aramış Ömer’i ve ‘Şarkılarım televizyon ve gazetelerde yayınlanıyor ama adımı belirtmiyorsunuz. Bu şarkılar benim şarkılarım, okuyan sanatçıların değil’ diyerek sitem etmiş. Fikret Hanım’ı kaybettikten sonra Ömer bir gün ‘Neden bir Fikret Şeneş anı albümü yapmıyorsun?’ dedi.
Çalışmalar böylece başladı. Ceylan Çapa dahil tüm Çapa ailesi
destek oldular, yüreklendirdiler. Albümde 22 şarkı, 22 yorumcu var.
Bilinmeyen genç sesler de var, starlar da var. Mevlana’nın bir
sözünü çok severim, ‘Kamil odur ki, koca dünya bir eser / Eseri
olmayanın yerinde yeller eser’… Beni çok etkileyen bir sözdür bu. 5
albüm 100 şarkı ve 90 yorumcu seslendirdi bu projelerimi.
Sanatçılarımız hayata veda edip bu dünyadan çekilseler bile onların
yaşamaya devam etmesi için eserlerini genç nesillere tanıtma
konusunda anı albümleriyle bir nebze de olsa katkı sağlayabilirsem
ne mutlu bana.
Keşke Ajda Hanım (Pekkan) bu albümde olsaydı. Hatta şarkıdan
vazgeçtim, şiir bile okusa çok önemliydi. Kısmet değilmiş.
Albümle ilgili bilgileri öğrenebilir miyiz?
Bu albümün adı, Kimler Geldi Kimler Geçti (Fikret Şeneş)… Bu albümde yer alan 22 sanatçıdan bazıları şöyle sıralanıyor: Sezen Aksu, Şevval Sam, Serel Yereli, Buray, Ali İnsan,Yalın, Rubato, Manga, Bengü. Diğerleri sürpriz olsun. Bu albümle birlikte 5 tane anı albümü yapmış oluyorum. Her birinden ödüller aldım, tebrikler aldım. Ancak bana en büyük ödül, bu şarkıları yaparak o ölümsüz sanatçıları yeniden günümüze taşımanın gururu ve kıvancı oldu.“