Park, bahçe, sahil, yol kenarları dahil İstanbul’da birçok yerin temizliğini ve bakımını yapan Ağaç AŞ işçileri asgari ücretin yılda iki kez belirlendiği süreçte en az üç ay asgari ücrete çalıştıklarını anlattı.
Temmuzda belirlenen asgari ücretten sonra ücretlerinin yol ve yemek parasını dışarıda tutulduğunda ücretlerinin asgari ücretin altına düştüğünü söyleyen işçiler, zam için eylüle kadar beklemek istemiyor.
İBB iştiraki Boğaziçi AŞ’ye bağlı işçilerin Genel-İş ile imzaladığı sözleşmedeki hakları talep eden Ağaç AŞ işçileri farklı şantiyelerden Saraçhane önüne gelerek Boğaziçi AŞ sözleşmesinde yer aldığı gibi 45 saat çalışma sürelerinin 40 saate düşürülmesini ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyor.
Eylem yapan Ağaç A.Ş. çalışanları adına Tarım ve Orman İşçileri Sendikası, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Genel sekreteri Erkan Urel basın açıklamasında bulundu. Erkan Urel, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu, Boğaziçi AŞ ile konfederasyonumuz DİSK üyesi Genel-İş sendikamız arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi kapsamındaki hakların, tüm İstanbul Büyükşehir Belediyesi işçileri açısından asgari standart olacağını söylemiş olmasına rağmen, Ağaç A.Ş. işçileri bu hakların kapsamı dışında tutulmaya çalışılmaktadır. Biz, Ağaç A.Ş işçilerinin bu yöndeki haklı talepleri karşılanmadığı gibi ne Ağaç A.Ş. ne de İBB yönetimince, hak kayıplarımız görüşülmek bile istenmemektedir. Ağaç A.Ş. işçileri olarak İBB çalışanlarının itilip kakılanı, üvey evladı, ötekisi olmak istemiyoruz. İBB çalışanı diğer işçi kardeşlerimizle eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Çünkü aynı ülkede, aynı ekonomik koşullar altında yaşıyoruz. Aldığımız her yüzdelik zammın bir süre sonra asgari ücret olmasını, açlık sınırı altında kalmasını kabul etmediğimiz için Saraçhane'ye geldik. İşçiler olarak, diğer İBB işçileri gibi bizlerin de yan hakları olsun diye Saraçhane'ye geldik. Biz, İstanbul'un nefesi park ve bahçelerde çalışan Ağaç A.Ş. işçileri, sefalet ücretinin nefesimizi kesmesine izin vermemek için, nefes alabilmek için Saraçhane'ye geldik. Sürekli boş vaatlerle oyalanmaya tahammülümüz kalmadığı için Saraçhanedeyiz" dedi.
"ASGARİ ÜCRET SARMALINA TAHAMMÜL KALMADIĞI İÇİN SARAÇHANE'DEYİZ"
Erkan Urel, "İşveren ile sarı sendikaların anlaşarak sendikal yetki süreçlerini yargıya havale etmesine, sonra da danışıklı dövüşün, bitirilmeyen yargı süreçlerinin arkasına saklanarak yıllar boyunca işçileri asgari ücret sarmalına mahkûm etmelerine tahammül kalmadığı için Saraçhane'deyiz. Ağaç A.Ş. işçileri; en temel sorunların ve haksızlıkların dahi bir türlü çözülmemesine, kızgın güneş altında kimi zaman su bile verilmeden çalıştırılmaya, İBB tesislerindeki tuvaletleri bile kullanmalarının sağlanmamasına, liyakatin değil yalakalığın ödüllendirilmesine, sorunların konuşulmasının bile birilerinin keyfine göre mümkün olmasına, sorun çıkmadan bunu çözme becerisini gösteremeyen yöneticilere tahammülü kalmadığı için Saraçhane'ye geldi" diye konuştu.
"UYARILARIMIZI ŞİMDİDEN YAPIYORUZ"
Urel, "İşveren ve işveren vekillerinin işçilerin sendikal faaliyetleri ile ilgili kararlarına müdahale etme hakları bulunmamaktadır. Bu kararlar ile ilgili olarak işçiyi etki altında bırakacak davranış ve yorumlardan uzak durmaları gerekmektedir. Yasalara uyun, Anayasal hakkımız olan Sendikal Faaliyetlerimize müdahale etmeye kalkışmayın, işçiyi tehdit etmeyin, emek düşmanı olmayın, isminizin saygınlığını koruyun. Aksi durumda, adalet önünde her türlü bedeli ödemeniz için elimizden geleni yapacağımızı şimdiden belirtiyoruz" diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.