Adınıza kayıtlı kaç GSM hattınız var?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sitesinden adınıza kayıtlı hatları öğrenebilirsiniz.

Google Haberlere Abone ol
Adınıza kayıtlı kaç GSM hattınız var?

Kayseri Emniyet Müdürlüğü'nün internet sitesinde yapılan açıklamada, ''Teknolojik uygulamaların baş döndürücü bir hızla hayatımıza girdiği günümüzde her türlü teknolojik hizmet ve ürünün suç dünyası tarafından takip edildiği, haksız kazanç elde etmede ve suç işlemede kullanıldığı bilinen bir gerçektir. Hayatı kolaylaştırdığı kadar bazı suçların daha nitelikli işlenmesine de imkân sağlayan teknolojik ürünlerin içerisinde mobil iletişim ve bilişim cihazları önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde cep telefonu kullanımının hızla artmasına paralel olarak cep telefonun suç işlemek için kullanılan bir araç haline geldiği gözlemlenmektedir. Bazı suçların işlenmesi için asli unsur ve tek başına yeterli olan cep telefonu bazı suçlar için ise en uygun yardımcı unsurdur. Suç organizasyonu içinde cep telefonu kullanımını önemli kılan bir diğer husus ise illegal işlerde başkalarının adına kayıtlı olan cep telefonlarının kullanılmasıdır'' denildi.



HATLARINIZI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN





Suçluların, arkasında iz ve delil bırakmamak, takip edilmelerini önlemek ve örgütsel yapının deşifre edilmesini engellemek için kendilerine ait olmayan GSM hatlarını kullandıkları ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Yürütülen birçok suç soruşturmasında bu durumla sıkça karşılaşılmakta ve hattın sahibi göründüğü için şüpheli sıfatı ile işlem yapılan kişinin olaylarla bir ilgisinin olmadığı anlaşılmaktadır. Geçmiş yıllarda yapılan bir operasyonda bir kişi adına yüzlerce hattın kayıtlı olduğunun tespit edilmesi ve hatların sahibi görünen kişinin bundan haberdar olmaması konunun vahametinin anlaşılması açısından ibret vericidir. Bir başkası adına çıkartılan telefon hatlarının kullanıldığı suçlara tehdit, hakaret, şantaj, fuhuş, özel hayatın gizliliğini ihlal, kontör ve banka dolandırıcılığı, siber suçlar, uyuşturucu ticareti, casusluk, organize suç örgütü kurma ve terör suçları başlıca örneklerdir. Bir suçta kullanılmasa bile varlığından haberi olmadığı bir GSM hattının yüklü faturası ile karşılaşmak ve bunu ödemek zorunda kalmak yeterince ciddi bir mağduriyet olsa gerektir.''

Başkalarının adına GSM hattı açtırmanın önüne geçilmesi amacıyla Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ile yapılan çalışmalar neticesinde daha önce sınırsız olan hat alma hakkının, en son düzenleme ile 4 adet ile sınırlandırıldığı hatırlatılan açıklamada, ''Ancak bu düzenleme sadece hat sayısını kısıtlamış, başkaları adına hat almanın önüne geçememiştir. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumunun başlattığı bir diğer uygulama ise BTK resmi internet sitesi üzerinden kişinin adına kayıtlı hangi hatların olduğunun kendisi tarafından sorgulanabilmesidir. Hat sorgulama sistemi sayesinde 12 bin 133 kişi adlarına 10’dan fazla hat açıldığını öğrenirken 21 binden fazla kişinin üzerinde 5 ve daha fazla telefon hattının kayıtlı olduğu belirlenmiştir'' denildi.

İnternet üzerinden yaptıkları sorgulama sonucunda adlarına başka hatların açıldığını tespit eden vatandaşların, ilgili cep telefonu işletmesine başvurarak bu hatları iptal ettirebildikleri de vurgulanan açıklamada, ayrıca Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 24/01/2012 tarih ve 2012/781 nolu kararı ile mağdur kişilerin ilgili bayi ve GSM Operatörlerine dava açma hakları bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, hat sahibi olmak için kimlik bilgilerinin bulunduğu bir belgenin ibrazı ve birkaç formun doldurulmasının yeterli olduğu belirtilerek, bu konudaki mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için GSM operatörlerinin bayilerini daha sıkı denetlemesi ve hat alma prosedürünün içerisine adına hat tahsis edilen kişinin son bir onay vermesi de dâhil olmak üzere daha etkin kontrol mekanizmalarının eklenmesi gerektiği ifade edildi.


Etiketler cep telefonu
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin