Tunç, Bakanlık olarak, adaletin makul sürelerde hakkıyla yerine gelmesi için çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'na değinen Tunç, "Bu belgelerle vatandaşımızın özgürlük ve haklarını daha da genişletmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
NELER HAYATA GEÇİRİLECEK?
Tunç, yargıda alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının etkinliğinin arttırılmasına da önem verdiklerini bildirdi. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının, adalet sisteminin etkinliğini artırdığını ve yargının iş yükünü hafiflettiğini vurgulayan Tunç, uyuşmazlıkların dostane yöntemlerle çözülmesi için alternatif çözüm yollarının artırılmasına yönelik çok önemli yenilikleri hayata geçireceklerini söyledi.
Yargının iş yüküne değinen Yılmaz Tunç, geçen yıl ceza ve hukuk mahkemelerinde 4 milyon 605 bin 232 karar verildiğini bildirdi. Geçen yıldan devreden dosyalarla birlikte şu anda ceza ve hukuk mahkemelerinde derdest dosya sayısının 3 milyon 680 bin 760 olduğu bilgisini paylaşan Tunç, Cumhuriyet başsavcılıklarında geçen yıldan devredenlerle birlikte dosya sayısının 5 milyon 750 bin 424 olduğunu dile getirdi.
HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
Yılmaz Tunç, savcılık ve mahkemelerdeki toplam dosya sayısının yaklaşık 8 milyon olduğunu belirtti. Bu rakamların yargının iş yükünü açık biçimde ortaya koyduğunu ifade eden Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yargının iş yükünü azaltmak, adaletin hızlı şekilde tecellisini sağlamak amacıyla son 22 yılda sessiz devrim niteliğinde çok önemli adımlar attık. Sadece temel hak ve özgürlükleri genişletmek, kanunları yenilemek ve mevzuatı değiştirmekle kalmadık. Öncelikli hedefimiz ve amacımız yargının iş yükünü azaltmak oldu.
SAYILARI PAYLAŞTI
Hakim ve savcılarımızın sayısını artırmak için adımlar attık. 2002'de 6 bin 113 olan hakim sayımız, yüzde 165 oranında artarak 2023'te 16 bin 217'e ulaştı. Aynı şekilde, 2002'de 3 bin 236 olan savcı sayımız da yüzde 135 oranında artarak 2023'te 7 bin 597'ye yükseldi. 2002'de 9 bin 349 olan toplam hakim ve savcı sayımız, 2023'e geldiğimizde yüzde 155 artışla 23 bin 814'e çıktı. Rakamlar nereden nereye gelindiğinde açıkça göstermektedir.
Kadın hakim ve savcılarımızın da sayısını artırdık. 2002'de kadın hakim sayımız 1725'ten yüzde 338 artışla 2023'te 7 bin 567 oldu. Kadın savcı sayımız da 2002'de 122'den yüzde 966 artarak 2023'te 1301'e ulaştı. Bu rakamlar, kadınların yargıdaki yerinin güçlendiğinin en büyük göstergesi.
Yargılamaların sadeleştirilmesi ve hızlandırılması hedefiyle 1 Ocak 2020'den itibaren seri muhakeme ve basit yargılama uygulamasına başladıklarını ifade eden Tunç, bugüne kadar 1 milyon dosyanın seri ve basit yargılama usulüyle çözüldüğü bilgisini paylaştı.
Yılmaz Tunç, belirli suçlarda uzman uzlaştırmacı uygulamasına geçmeyi planladıklarını, böylece uzlaştırma sürecinin, uyuşmazlık konusuna özgü ihtisas bilgisine sahip uzlaştırmacılar tarafından yürütüleceğini ve daha başarılı sonuçlar alınacağını kaydetti.
YENİ UYGULAMAYA GEÇİLECEK
Tunç, çocukların taraf olduğu uzlaştırma kapsamında kalan suçlarda, taksirle yaralama suçlarında ve vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda Ankara, İstanbul ve Adana adliyelerinde pilot uzman uzlaştırmacı modeli uygulamasını başlattıklarını bildirdi. Tunç, en yakın zamanda, ülke genelinde uzman uzlaştırmacı uygulamasına geçeceklerini söyledi.
Yılmaz Tunç, 1 Ocak 2017'den bugüne kadar 1 milyon 526 bin 759 dosyada uzlaşma sağlandığını, uzlaştırma uygulamasında yüzde 83 başarı yakalandığını belirtti. Bakan Tunç, programda başarılı uzlaştırmacılara ödül verdi.