Gezi protestoları döneminde polis müdahalesi sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün öldürülmesi davasında, zanlı polise "haksız tahrik indirimi" uygulanması yabancı medyaya da yansıdı. ABD'li medya, bu gelişmeleri işlerken "Sivil protesto artık polisi tahrik mi sayılacak?" sorusu soruyor ve bu kararın "emsal" haline gelmesi olasılığına dikkat çekiyor.
Mahkeme kararı ve verilen tepkileri Ankara kaynaklı bir haberde irdeleyen Amerika'nın Sesi, (VOA), "Yerel Mahkeme'nin zanlı polis Ahmet Şahbaz'a "olası kastla adam öldürme' suçundan hükmettiği hapis cezasındaki indirim "emsal' olursa toplumsal protestolardaki siviller polisleri tahrik etmekle suçlanabilecek" diyor.
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, aylarca "uyuyan savcı", "salondaki izleyicilere müdahale", "reddi hakim" gibi tartışmalara sahne olan dava süreci sonundaki karar da tartışma yarattığını belirten VOA'nın, savcı "meşru müdafaa olmadığını" belirterek, "olası kasıtla adam öldürmek" ve "kamuya ait araç ve gereci suçta kullanmak" suçlarından 26 yıl 8 aydan - 33 yıl 4 aya kadar hapsini talep etse de yerel mahkemenin, Sarısülük'ün ölümü sırasında "amirince verilen geri çekilin emrine uymadığı tespit edildi" denilen zanlı hakkında 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına hükmettiğini anlatıyor.
Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Ankara Barosu avukatlarının yerel mahkemece "haksız tahrik indirimi" ile verilen hükmün yargıda "emsal" kabul edilme riskine dikkat çektikleri anlatıldığı habere göre, "Anayasal hak kullanımı' artık tahrik mi olacak?" sorusuna yanıt veren avukatlar da, anayasal bir hak olan toplumsal gösteri ve yürüyüş hakkını tehdit edecek bir karara imza atıldığını vurgularken özellikle Gezi protestolarında hayatını kaybetmiş olan diğer kişilerle ilgili davalar açısından da bunun örnek olmasından duydukları kaygıyı dile getiriyorlar. (ANKA)