AA'nın Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi başladı!

AA ve TİKA işbirliğiyle hayata geçirilen Tunuslu gazetecilere yönelik "Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi" başladı.

Google Haberlere Abone ol
AA'nın Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi başladı!

Anadolu Ajansı (AA) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğiyle Tunuslu gazetecilere yönelik "Uluslararası Arapça Habercilik Eğitimi", AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün verdiği açılış dersiyle başladı. 



AA Orta Doğu ve Afrika Yayın Yönetmeni Turan Kışlakçı, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen açılış dersinde yaptığı konuşmada, Tunuslu gazetecilerin Türkiye'ye sadece gazetecilik eğitimi için değil, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek için de geldiğini belirterek, Türkiye ile Tunus arasındaki tarihi dostluğa dair örnekler verdi.



Türkiye'de 18. yüzyılda yaşanan ekonomik krizde Tunus Beyi Ahmet Bey'in Fransa'ya borçlanarak yardım gönderdiğini, aynı zamanda kişisel mallarını da sattığını hatırlatan Kışlakçı, şunları kaydetti:



"18. Yüzyıl'da Osmanlı açısından bir dönüm noktası olan Kırım savaşı yaşanmıştır. Bu savaşa Tunus'tan 15 bin kişi katılmış, birçoğu şehit olmuştur.  Hayatta kalan çok az insan ise Türkiye'ye yerleşmiş ve şu an Kastamonu'da  kendi isimlerini verdikleri Tunuslar köyünde yaşamaktadırlar. Osmanlı'nın son dönemlerinde Tunus'tan sadrazamı vardı Hayrettin Paşa diye. Daha önce tarihte olduğu gibi biz tekrar Tunus ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Burada siz değerli Tunuslu misafirlerimize de büyük bir görev düşmektedir yeniden dostluğumuzu tekrar eski ihtişamına döndürmek için."



234 saat pratik ve teorik ders verilecek



Türkiye'de ve dünyada habercilik eğitimi almak isteyenler, AA 100. yıl hedefleri doğrultusunda kurulan Haber Akademisi'nde buluştu.



Bu kapsamda, AA ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) iş birliğiyle Tunus'tan gelen gazetecilere 20 Ekim-12 Aralık tarihleri arasında "Uluslararası Habercilik Eğitimi" verilecek.



Tunuslu 20 gazeteciye verilecek eğitimin dili Arapça olacak. İki ay sürecek eğitimlerde, 234 saat pratik ve teorik ders verilecek.



Eğitimde, uluslararası haberciler ders verecek



AA'nın uluslararası deneyime sahip habercileri, üniversitelerdeki alanında uzman akademisyenler, uluslararası üne sahip gazeteciler tarafından verilecek dersler arasında, Yeni Nesil Habercilik, Medyada Kriz Yönetimi, Uluslararası Yayın İlkeleri, Arapça Haber Yazımı, Görüntü (Çekim, İşleme, İletim), Fotoğraf (Çekim, İşleme, İletim), Kurum Kültürü, Haberde Uluslararası Hukuk Kriterleri, Röportaj Teknikleri, Ortadoğu Jeopolitiği, Ortadoğu Kültürel ve Siyasal Yapısı, Arapça Haber Dili Grameri, Özel Haber, Analiz Haber, Sosyal Medyada Yeni Yaklaşımlar yer alıyor.



"Uluslararası Habercilik Eğitimi"nde katılımcılar, derslerin dışında alanında tanınan uzman kişileri dinleme imkanı da bulacak. AA tarafından seminer vermek veya konuşma yapmak üzere davet edilecek siyasiler, bürokratlar ve gazeteci/yazarlar deneyimlerini öğrencilere aktaracak. 



Eğitimin, Türkiye ve Tunus ilişkilerine katkı sunması bekleniyor.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin