Saldırının mağduru olan başörtülü M'tiri, metronun son vagonunda kapıya yakın alanda durduğu sırada, uzun boylu bir adamın kendisine tepkili ve rahatsız edici şekilde baktığını belirtti.
M'tiri, adamın kızgınlığının artmasından sonra kendisine ve tüm Müslümanlara küfür içerikli kelimeler kullanmaya başladığını söyledi.
M'tiri, ''Küfürler devam etmesine rağmen vagondaki kimseden ses çıkmadı. Eşyalarımı toplayarak vagonun diğer bölümüne geçtim. Kalbimin kırıldığını hissettim'' dedi.
Adamın İslamifobik içerikli sözlü saldırısı karşısında korkmadığını, ancak karşılık veremediğini belirten M'tiri, ''Çünkü fiziksel olarak kısa ve zayıfım. Adam ise uzun ve iriydi. Sakinleşmek için telefonuma sarıldım ve arkadaşımı aradım. Adam halen bana ve Müslümanlara küfür etmeye devam ediyordu. Sonunda tren durdu, kendimi hemen dışarı attım'' diye konuştu.
Trenden çıkınca telefonuyla adamın fotoğrafını çekmeye çalıştığını, ancak yüzünü kapatan adamın bağırmaya başladığını ifade eden M'tiri, kendisinin de ''Sen ırkçısın, cehennemde çürü'' dediğini anlattı.
M'tiri, ''Olayın korkunç yanı, metrodaki adamın bana yaptıkları değil, çevredekilerin sessizliği olduğunun farkına vardım. Herkes tek bir söz bile söylemeden bana hakaret etmesini, saldırıya uğramamı ve tehdit edilmemi seyretti. Fakat bu karanlık günde bir ışık göründü. Tren ağlayarak uzaklaşıp gittiğimde yaşlı bir Fransız kadın yaklaştı ve elimi tuttu. Bana ''ağlama canım ağlama. O hasta ve ırkçı bir adam. Sen bütün Müslüman kadınlar gibi bir kadınsın. O kıskanç biri. Güçlü ol ve ağlama' dedi. Benim yapacağım da güçlü olmaktı. Başımı dik tutacağım" ifadesini kullandı.
Müslüman kadınlar saldırgan davranışların hedefinde
Fransa'da birçok başörtülü Müslüman kadın caddelerde yürürken ve toplu taşıma araçlarını kullanırken insanların tepkili bakışlarına maruz kalıyor.
Fransa İnsan Hakları İzleme Örgütü, sadece geçen Müslümanlara yönelik İslamifobi içerikli 691 saldırıyı tespit etti. Bu eylemlerinin 640'ı şahıslara yönelik.
Önceki yıllara göre Müslümanlara yönelik eylemlerde artışlar yaşandığını, bunun durumun kötüye gittiğinin işaret olduğuna dikkati çeken örgüt, saldırıların daha çok fiziksel şekilde gerçekleştiğini belirtti. Örgüt, geçen yılın 8 aylık bölümünde 27 fiziksel saldırı olayının tespit edildiğini kaydetti.
Ayrımcılık ve saldırganlığa uğrayanların yüzde 78'ini oluşturan kadınlar genel olarak saldırıların hedefinde. (AA)