Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirmesi nedeniyle açılan davaya başlandı. Kartal'daki Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya; tutuklu sanıklar Gümüşel ve İstekli getirilirken, tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise katılmadı.
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’nin 6 yaşından itibaren, 1998'de 'imam nikahı ile evlendirildiği’ Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kalması nedeniyle açılan davanın ilk duruşması, adliye önündeki basın açıklamaları ve adliye koridorlarındaki arbedenin ardından Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başladı.
Mahkeme salonunun yeterli büyüklükte olmaması nedeniyle duruşma konferans salonuna alındı. Tutuklu sanıklar Gümüşel ve İstekli duruşmaya jandarma eşliğinde getirildi. Tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise duruşmaya katılmadı. Mağdur H.K.G. de daha önce talimatla ifadesinin alınmış olması nedeniyle duruşmaya katılmadı.
Duruşmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Barosu, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin (UCİM) avukatları da katıldı. Milletvekilleri de duruşmayı izledi. Duruşmaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetim kurulu üyeleri ve İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ile 40 ilin barolarından temsilciler de katıldı.
GERGİNLİK ÇIKTI
Davaya müdahil olmak isteyen avukatların salona girmesinin ardından sanık avukatları, “Kim olduğu bilinmeyen kişileri içeri almayın. Biz giremiyoruz” demesi üzerine duruşma salonu önünde gerginlik çıktı.
Duruşma öncesi adliye önünde toplanan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun CHP'li üyeleri ile Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sol Parti temsilcileri basın açıklaması yaptı.
CHP'nin TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu üyesi Suzan Şahin, burada yaptığı açıklamada, kadınların ve çocukların korunması gerektiğini söyledi.
Şiddete teşvik eden, cezalandırmayan, cezasızlıkla ödüllendirilen kişilerin, bu şiddetini artırarak sürdürdüğünü aktaran Şahin, "Biz buradan kamu vicdanı olan hakimlerden bu cezasızlığın ortadan kalkmasını, kamunun sesi bizlerin sesine kulak vermesini ve gerçek bir yargılamanın, gerçek bir cezanın ortaya çıkmasını istiyoruz." dedi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de yaptığı basın açıklamasında, davanın takipçisi olacaklarını ifade etti.
İSMAİLAĞA CEMAATİ ÜYELERİNDEN SKANDAL SLOGAN
İsmailağa Cemaati üyeleri, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken müridi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirmesine ilişkin davanın ilk duruşması öncesinde adliye önünde bir araya gelerek, "Mahkeme, azgın azınlığa yol verme" sloganı attı.
Duruşma öncesi adliye önünde toplanan İsmailağa Cemaati üyeleri, "Yusuf Hoca’mız yalnız değildir", "Mahkemeye evet, linçe hayır" ve "Zindan gülistandır bize" dövizleri taşıdı. Sık sık tekbir getiren cemaat üyeleri, "Mahkeme, azgın azınlığa yol verme" sloganı attı.
H.K.G.'NİN RUH SAĞLIĞININ BOZULDUĞUNA KARAR VERİLDİ
Adli Tıp Kurumu, H.K.G’nin yaşadığı olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu tespit etti. Mahkeme, dava sürecinde mağdurenin beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar vermişti. Bu nedenle Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen H.K.G. uzman hekimler tarafından muayene edildi. Bu inceleme sonucunda hazırlanan 25 Ocak 2023 tarihli rapor, mahkemeye gönderildi. Raporda, cinsel istismar olayından dolayı mağdurenin ruh sağlığının bozulduğu yönünde mütalaa verildi.
Davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeye dilekçe vererek, davada gizlilik kararı alınarak duruşmaların basına kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etti. Mahkemenin, duruşmada ilk olarak bu talebi ele alması bekleniyor. Eğer gizlilik kararı konulursa duruşmaya yalnızca sanık, mağdure ve taraf avukatları katıldı.
Katılma talepleri sunulmadan duruşma başladı. Baro temsilcileri ve kurumlar duruma tepki gösterdi.
Baro başkanlarının ve STK'ların tepkilerinin ardından duruşma büyük salona alındı.
YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ
Duruşma saat 11.35’ de başladı. Kadir İstekli’nin avukatı Eyüp Akıncı, "Katılma taleplerinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz. Kapalı oturum yapılmasının elzem olduğu ortaya çıktı. İşci Partisi, Sol Parti gibi katılma talepleri dosyayla ilgisizdir. Verdikleri beyanları kendilerine iade ediyoruz" dedi.
Fatıma Gümüşel’in avukatı Fatih Atalay, "Bu salonda İslama ve müslümanlara kinini kusmak isteyenleri gördük. Katılma taleplerinin reddini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. Yusuf Ziya Gümüşel’in avukatları duruşmanın gizli ve kapalı yapılmasını talep etti.
Davaya müdahil olmak isteyen AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanlığı, CHP, HDP’li vekiller, Emek Partisi, TİP ve'in de aralarında olduğu derneklerin, siyasi partilerin ve baroların davaya katılım talepleri dosyanın gizliliğine zarar vereceği gerekçesiyle reddedildi. Ara kararını açıklayan mahkeme Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve müşteki hariç katılma taleplerinin reddine karar verdi.
Ayrıca heyet duruşmanın kapalı olarak devam edilmesine, yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine hükmetti.
Duruşma 16.30’a kadar ara verilirken, salon boşaltıldı.
15 dakika aradan sonra devam eden duruşmada Yusuf Ziya Gümüşel sağlık sorunlarını mazeret göstererek savunma yapmadı. Kadir İstekli ise iddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini söyleyerek savunma yapmadı.
DAVA ERTELENDİ, ANNE VE DİĞER SANIKLAR İÇİN ZORLA GETİRİLME KARARI
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Kadir İstekli, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'in yargılandığı davayı 27 Şubat'a ertelendi. Mahkeme anne Fatıma Gümüşel, Muhammet Sıddık Gümüşel, Ayşe Hümeyra Gümüşel ve Fatma Betül Gümüşel'in sonraki duruşmaya zorla getirilmelerine karar verdi.