Birçok işçi, sebepsiz yere iş yerindeki işinden çıkartılabiliyor. Bu süreçte binlerce çalışan, ayrıldıkları iş yerlerine tekrar dönebileceklerinden veya tazminat alabileceklerinden habersiz. Kanunen, belli şartları sağlamanız durumunda, işe geri dönüşünüzü gerçekleştirebiliyor veya tazminat talebinde bulunabiliyorsunuz. İşte tazminat ve işe geri dönüş şartları…
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. Maddesine göre, "Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır." İfadesi kullanılıyor.
Buna göre geri dönüş tazminatı için gereken şartlar arasında iş yerinde en az 6 ay kıdeminizin bulunması, belirsiz süreli bir iş sözleşmesine sahip olmanız, işyerinin en az 30 çalışanının olması ve işten sebepsiz yere çıkartılmanız gerekiyor.
Bu şartları sağlayan bir işçi, 30 gün içerisinde arabulucuya giderek işe geri dönüş başvurusunda bulunabiliyor. Arabulucu le ilgili olarak eğer bir sonuç çıkmazsa, bu sefer de 2 haftalık bir süre içerisinde iş mahkemesine dava açmanız gerekiyor.
4 MAAŞA KADAR TAZMİNAT
İşe geri dönüş kararı alınırken, işçinin çalıştırılmadığı sürelerde en fazla 4 maaşa kadar tazminat veriliyor.
Bunun yanında işveren, eğer işçiyi geri almazsa diye ek olarak ayrı bir tazminata daha karar veriyor. Hal böyle olunca tazminat hakkı bu şekilde 8 maaşa kadar yükselmiş oluyor.
İşçi, davanın sonuçlanmasının ardından 10 gün içerisinde işverene, geri dönüş için başvurmak zorunda.