Disk çatısı altında kurulan Basın-İş (Türkiye basın Sanayii İşçileri Sendikası), televizyon ve yazılı basındaki çalışanları 'nasıl bir sendika' sorusuna cevap aramak için toplantıya çağırdı. İşte, Basın-İş sendikasından yapılan çağrı:
"Türkiye tutuklu gazeteci sayısında dünya rekorunu elinde tutuyor. Tutuklu gazeteciler, kitap ya da haber yapmak için tuttukları notlar nedeniyle “terör örgütüne üye olmamakla birlikte amaçları için çalışmak”la suçlanırken, bir şekilde “cezaevine girmemeyi başarmış” gazeteciler ise hükümetin gazabından korunmak için her gün sırat köprüsüne benzer bir sınavdan geçmek zorunda. Bugün artık neyin haber olacağına reklamverenler karar veriyor, neyin olmayacağına ise iktidarca atanmış “hükümet komiserleri.”
Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün gerçekleşmesinin yegane
koşulu, gazetecilerin mesleklerine sahip çıkmasından,
örgütlenmesinden geçiyor. Öte yandan, sektördeki ücret
dengesizliği giderek artıyor. Bir kısım gazeteci milyon dolarlarla
transfer borsasında yer alırken, çoğunluk yoksulluk sınırının
altında bir ücretle çalışmak zorunda. Her yıl başında tekrarlanan
toplu işten çıkarmalar o denli can yakıyor ki, gazeteciler iş bulup
çalıştıklarına şükredecek hale gelmiş durumdalar.
Sorunlarımızın temel çözümünün sendikal örgütlenme olduğunu hepimiz
biliyoruz. Şimdi önümüzde bir fırsat var; sendikal anlayışımızı
konuşmak, haklarımızı alabilmek için bir çıkış noktamız var.
Sendikalar Yasası’nda yapılan değişiklikle gazetecilik işkolu,
basın yayın işkoluyla birleştirildi. Yani artık gazete ve
televizyonlarda çalışan tüm birimlerin aynı sendikal yapı altında
bir araya gelebilmesi mümkün.
Şimdi önümüzde bir fırsat var; sendikal anlayışımızı konuşmak, haklarımızı alabilmek için bir çıkış noktamız var. Sendikalar Yasası’nda yapılan değişiklikle gazetecilik iş kolu, basın yayın işkoluyla birleştirildi. Yani artık gazete ve televizyonlarda çalışan tüm birimlerin aynı sendikal yapı altında bir araya gelebilmesi mümkün. DİSK’in kurucu sendikalarından Basın-İş, örgütlenmek için tüm gazetecileri bir araya gelmeye çağırıyor.
Ekonomik ve sosyal haklarımızı talep etmek için... Eriyip giden meslek etiğine sahip çıkmak için... Çalışma saatlerinde söz sahibi olmak, kreş istemek, fazla mesai ücreti talep etmek için... Kameramanların genç yaşta omurga sorunları yaşamasına, muhabirlerin belirsiz çalışma saatlerine, yazı işleri çalışanlarının kalp hastası olmasına, genç meslektaşlarımızın uzun süre kadrosuz ve para almadan çalışmaya mahkum olmasına son vermek için... artık adım atmamız gerekiyor.
Gelin hep birlikte kendi kaderimizi kendi ellerimize alalım, mesleğimize, işimize, haklarımıza sahip çıkalım. Gelin, hep birlikte sorunlarımızın çözümü için “nasıl bir sendika olmalı” sorusuna yanıt arayalım.
DİSK Basın-İş, gazete ve televizyonlarda çalışan her birimden emekçileri toplantıya çağırıyor: 5 Ocak 2013 Cumartesi saat 19:00’de DİSK Genel Merkezi’nde."