Zamandan ve mekandan bağımsız olarak müşterilere alışveriş imkanı sunabilen elektronik ticaret, mobilde 4,5G atağıyla hem girişimcilerin hem de tüketicilerin gözdesi haline geldi.
Rekabetin de arttığı bu hızlı büyüme sürecinde geleceği öngörüp uygun yatırım yapan e-ticaret şirketleri pazarda öne çıkarken, sektöre yatırım yapan firmaların avantajlı hale gelerek çok hızlı büyüdükleri dikkati çekiyor.
Sektör oyuncuları, gelecekte mobil ticaretin katlanarak büyüyeceğini ve internet hızının artmasıyla mobil ticaret işlem hacminin de daha yüksek seviyelere ulaşacağını ifade ediyor.
AA muhabirinin elektronik ticaretin gelişimine yönelik sorularını yanıtlayan Sahibinden.com Üst Yöneticisi (CEO) Burak Ertaş, alışverişte mobile doğru bir yönelim olduğuna işaret ederek, "Mobilden, internet sitelerine olan erişimde hızlı bir yükseliş var. Bu yılı kapatırken büyük e-ticaret sitelerinin yüzde 40-50'lileri bulabileceğini düşünüyorum" dedi.
Ertaş, kendi siteleri için de benzer bir eğilimi gördüklerini belirterek, "İnsanlar, alışveriş sitelerine yaşamın içinde bulundukları yere göre farklı farklı cihazlardan erişiyor. Masaüstü trafiğimiz artarken, mobilin payı da yükselmeye devam ediyor. Mobil sitemiz ve mobil programımızın kullanımı yüzde 50'lere yükseldi" diye konuştu.
Türkiye'deki mobil kullanımının dünyaya paralel olarak geliştiğini kaydeden Ertaş, bu değişimin kritik olması nedeniyle şirketlerin bu durumu iyi yönetmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Ertaş, 4,5G ile var olan bu eğilimin iyice ateşleneceğine vurgu yaparak, "Son kullanıcı her zaman iyi deneyim ister. İyi deneyim de hızlı bir internetle sağlanabilir. 4,5G ihalesi iyi ki oldu. Böylece beklentilerimiz çok yükseldi" değerlendirmesini yaptı.
"MOBİL ALIŞVERİŞ EĞİLİMİNİN KATLANARAK ARTMASINI BEKLİYORUZ"
Hepsiburada.com Pazarlama Grup Başkanı Özgür Doğan da akıllı telefonların yaygınlaşması ile e-ticaret uygulamalarının çoğalması ve yeni ödeme seçeneklerinin, tüketicileri online alışverişte mobile doğru yönlendirdiğini belirterek, araştırmaların, mobil kanallardaki alışveriş trafiğinin arttığını, mobil ticaretin, e-ticaret sektörünün büyümesine ivme kazandırdığını ortaya koyduğunu anlattı.
Doğan, tüketicilerin bu yeni eğilim karşısında, yenilikçi stratejilerle hareket etmesi gerektiğini aktararak, "Müşteri deneyimini iyileştirmek için geçtiğimiz yıl cep telefonu ekranına uygun tasarımlı mobil sitemizi devreye aldık. Ayrıca iPhone ve Android uygulamalarımızı yeniledik. Tüketicilere her hafta sonu hediye çeki kampanyaları düzenliyoruz ve cuma günleri yalnızca mobil uygulamalarda geçerli fırsatlar sunuyoruz. Kampanyaların yanı sıra ses ile arama, kişiye özel 'push bildirim' mesajı gönderimi gibi cihaz özellikleri kullanarak satın alma deneyimini zenginleştiriyoruz. Kullanıcılar fiziksel mağazalarda uygulamamızı kullanarak fiyat karşılaştırma, ürün hakkında bilgi edinme gibi özelliklerinden de yararlanabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Uygulamaların hızlı performansının, kullanıcıların kolay alışveriş beklentilerini fazlasıyla karşıladığını vurgulayan Doğan, "Kullanıcıların önceki tercihlerine göre ürün önerileri, tek tıkla güvenli alışveriş, kredi kartı, 3D secure, kapıda ödeme gibi farklı ödeme seçenekleri, pazar yeri platformunun avantajlarından faydalanabilme, üye olmadan alışveriş ve aynı gün teslimat özelliği, mobil alışverişte müşterilerimize sunduğumuz yeniliklerinden bazıları" diye konuştu.
Doğan, mobil devrimin, hayatın her alanında olduğu gibi alışveriş alışkanlıklarını da dönüştürmeye devam ettiğini belirterek, "Dolayısıyla mobil alışveriş trendinin önümüzdeki dönemlerde katlanarak artmasını bekliyoruz" yorumunu yaptı.
Doğan, dünyada mobil ticaretin oranının arttığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin de teknolojik yeniliklere çok çabuk uyum sağladığını biliyoruz. Genç nüfusumuzun fazla olması, yeni teknolojilerin hızlı bir şekilde yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor. Mobil alışveriş konusunda da Türkiye'nin pek çok ülkenin önünde olduğunu görüyoruz. 2014 verilerine göre Türkiye mobil alışverişte Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Mobil uygulamamız 3 milyon kez indirilerek en fazla indirilen uygulamalar arasında zirvede yer alıyor. Mobil uygulama ve mobil sitemizden yapılan alışverişler hafta sonu ve tatil günlerinde doruk noktasına ulaşıyor. Hafta sonu ve tatil günlerinde marka trafiğinin yüzde 62'si, siparişlerin ise yüzde 51'i mobil sitesi ve mobil uygulamaları üzerinden geliyor."
Tüketici deneyimini zenginleştiren her yeniliğin, mobil alışverişi daha kolay hale getirerek pazara olumlu katkı yapacağına işaret eden Doğan, mobil internet hızının artmasıyla mobil ticaret işlem hacminin daha yüksek seviyelere ulaşacağını dile getirdi.
Doğan, mobil uygulama ve mobil sitelerin üzerinde en çok satan ürünlerin, süpermarket ürünleri, yapı market, bahçe ürünleri, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, spor outdoor ürünleri ve telefonlar olarak sıralandığını belirterek, tüketicilerin mobil alışveriş işlemlerinin, öğlen 12.00-14.00 ve akşam 21.00-23.00 saatleri arasında yoğunlaştığını ifade etti.
"MOBİLDEN ALIŞVERİŞ YÜZDE 50'YE ÇIKACAK"
Merkezi ABD'de bulunan Forrester Araştırma Şirketi Baş Uzmanı Thomas Husson ise mobil ticaretin önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Avrupa'da akıllı cep telefonlarından ve tabletlerden yapılan alışverişler, elektronik ticaretin yüzde 25'ini oluşturuyor. Bu eğilim devam edecek ve bazı ülkelerde yüzde 50'ye kadar çıkacak" dedi.
Husson, mağaza ve markalara, mobili bir alt kanal olarak değerlendirmek yerine müşteri deneyimini değiştirebilecek eşsiz bir fırsat olarak görmeleri önerisinde bulundu.
"Elektronik ticaretin geleceği mobilde" diyen Husson, mobil ticaret oranının yeterince yüksek olmasa da gelecekte herhangi bir alışverişte mobil araçların temel rolü oynayacağını anlattı.
Husson, mobil mecranın insanların alışveriş yapma yöntemini değiştirebileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müşteriler mobil üzerinden istedikleri ürün hakkında araştırma yapıyor ya da mağazada iken mobil üzerinden ürün hakkında anlık bilgi alabiliyor. Özet olarak, mobilden ticaretin, cep telefonu üzerinden elektronik ticaret yapmaktan öte bir anlamı var. Geriden gelmesine rağmen mobil ticaret önemli bir büyüme potansiyeline de sahip. Avrupa'da akıllı cep telefonlarından ve tabletlerden yapılan alışverişler, elektronik ticaretin yüzde 25'ini oluşturuyor. Bu eğilim devam edecek ve bazı ülkelerde yüzde 50'ye kadar çıkacak. Çin, Japonya ve Güney Kore mobil ticarette önde gidiyor, ABD'de de önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye de bu piyasada yer alabilir. Mobilden internet kullanımı yüksek ve insanların mobilden beklentisi fazla."
Husson ayrıca daha hızlı bağlantılarla mobil deneyiminin daha da iyileşeceğine ve mobil ticaretin yükseleceğine işaret ederek, insanların mobilde geçirdiği zaman zarfında, ihtiyaçları çerçevesinde daha iyi hizmet almaya yönelik büyük beklentileri olduğunu söyledi. (AA)