İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda düzenlenen 32. İstanbul Film Festivali’nin ödülleri, 14 Nisan Pazar gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen Kapanış Galası ve Ödül Töreni’nde sahiplerini buldu.
Ceyda Düvenci ve Mert Fırat’ın sunuculuğunu üstlendiği 32. İstanbul Film Festivali Kapanış Galası ve Ödül Töreni, NTV’den canlı olarak yayımlandı. Festivalle ilgili hazırlanan kısa filmin ardından sahne alan, Türkiye sinemasının en büyük kadın oyuncularından Hülya Koçyiğit ve oyuncu Nejat İşler, Emek sineması özelinde, devam eden sürece ilişkin düşüncelerini dile getirdiler.
Törende ayrıca Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı, Gelibolu, Ölü Ozanlar Derneği, Yeşil Kart ve Truman Show gibi filmlerin usta yönetmeni Peter Weir’e Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Peter Weir’e ödülünü İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan verdi.
Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülleri
Başkanlığını Peter Weir’in üstlendiği Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi’nde Screen International dergisi yazarlarından Mark Adams, yönetmen Sebastian Lelio, oyuncu Simin Fatemeh Motamed Arya ve yönetmen Malgoska Szumowska yer aldı. Altın Lale için bu yıl Uluslararası Yarışma’da 13 film yarıştı.
Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü,
bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından
25 bin avroyla destekleniyor. Bu ödülün 10 bin avrosu Altın Lale’yi
kazanan filmin yönetmenine, 10 bin avrosu filmin Türkiye’deki
dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü
kazanan filme veriliyor.
Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü’ne bu yıl, Lenny Abrahamson’un yönettiği WHAT RICHARD DID / NE YAPTIN RICHARD layık görüldü. Eczacıbaşı Topluluğu’nun para ödülünü, Eczacıbaşı Holding Genel Müdürü ve Eczacıbaşı Topluluğu Mali İşler Grup Başkanı Sacit Basmacı takdim etti.
Altın Lale Uluslararası Yarışma’da Jüri Özel Ödülü, Bruno Dumont’un yönettiği CAMILLE CLAUDEL 1915 adlı filme verildi.
Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülleri
Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını bu yıl usta yönetmen Tayfun Pirselimoğlu üstlendi. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri ise Montpellier Uluslararası Akdeniz Filmleri Festivali Direktörü Jean-François Bourgeot, Cine+Club, Classic&Star ve Famiz kanallarının direktörü Bruno Deloye, ressam Komet ve oyuncu Nihal Yalçın. Ulusal Yarışma’da bu yıl Altın Lale için yarışan 10 filmin 6’sı dünya, 2’si ise Türkiye prömiyerini festivalde yaptı.
Ulusal Yarışma’da En İyi Film dalında Altın Lale Ödülü’ne, Onur Ünlü’nün yönettiği Sen Aydınlatırsın Geceyi filmi layık görüldü. Filmin yapımcıları Orkun Ünlü ve Funda Alp’e ödülü, Jüri Başkanı Tayfun Pirselimoğlu sundu.
En İyi Yönetmen dalında Altın Lale, Hayatboyu filminin yönetmeni Aslı Özge’ye verildi. Aslı Özge de ödülünü Tayfun Pirselimoğlu’dan aldı.
Ulusal Yarışma’da Altın Lale’yi kazanan filme 150.000 TL, En İyi Yönetmen’e 50.000 TL para ödülü veriliyor.
Onat Kutlar anısına verilmeye başlanan Jüri Özel Ödülü’ne Derviş Zaim’in yönettiği Devir adlı film layık görüldü. Jüri Özel Ödülü festivalin “Türkiye Sineması” tema sponsoru Efes tarafından verilen 30.000 USD tutarındaki para ödülüyle destekleniyor. Filmin aynı zamanda yapımcısı Derviş Zaim'e ödülünü Efes Türkiye Marka Halkla İlişkiler ve İletişim Planlaması Müdürü Nihan Erçetin ve Meksika sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Carlos Reygadas takdim etti.
En İyi Kadın Oyuncu ödülü Özür Dilerim filmindeki rolüyle Sema Poyraz’ın oldu. Oyuncuya ödülünü Ulusal Yarışma jüri üyesi Komet takdim etti.
Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin seçtiği En İyi Erkek Oyuncu, Yozgat Blues filmindeki rolüyle Ercan Kesal oldu. Kesal’a ödülünü, Ulusal Yarışma jüri üyesi Nihal Yalçın takdim etti.
En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazananlara 10.000’er TL para ödülü veriliyor.
Ulusal Yarışma’da En İyi Senaryo Ödülü, Sen Aydınlatırsın Geceyi filmiyle Onur Ünlü’ye verildi. Ödülü, Ulusal Yarışma jüri üyesi Jean-François Bourgeot takdim etti.
Ulusal Yarışma’da En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü, Hayatboyu filmiyle Emre Erkmen’e verildi.
Ulusal Yarışma’da En İyi Özgün Müzik Ödülü’nü Soğuk filmiyle kazanan Murat Başaran, ödülünü Türk rock dünyasının en iyi seslerinden Aylin Aslım’ın elinden aldı.
Ulusal Yarışma’da En İyi Kurgu Ödülü’nü Sen Aydınlatırsın Geceyi filmiyle Emre Poyraz kazandı. Boyraz’a ödülünü, Ulusal Yarışma jüri üyesi Bruno Deloye takdim etti.
Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü
Genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına bu yıl ilki verilen ve jürisinde yönetmen Emin Alper, oyuncu Saadet Aksoy ve sinema eleştirmeni Rüdiger Suchsland’ın yer aldığı Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü de sahibini buldu.
Festivalin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları’nın yanı sıra, Türkiye Sineması bölümünde yer alan Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması kuşakları ile Sinemada İnsan Hakları bölümünde gösterilen Türkiye yapımı tüm ilk filmlerin aday olabildiği ödülün sahibine, CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL’lik ödül verildi. İlk Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Köksüz filminin yönetmeni Deniz Akçay Katıksız’a ödülünü Cem Yılmaz ve jüri üyesi Emin Alper takdim etti.
Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE)
Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nın jürisinde, geçen yıl festivalin Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nda Crulic - The Path to Beyond / Crulic - Öteki Tarafa Yolculuk filmiyle Jüri Özel Ödülü alan yönetmen Anca Damian, Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukuki İşler (Hukukun Üstünlüğü) Yönetmenliği Direktörü Philippe Boillat, yönetmen Dan Setton ve Eurimages Genel Sekreteri Roberto Olla yer aldı.
Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nda Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle verilen FACE ödülü heykelciği ve 10.000 Avro’luk para ödülü’ne Atiq Rahimi’nin yönettiği SYNGUÉ SABOUR / SABIR TAŞI adlı film layık görüldü. Anca Damian’in açıkladığı ödülü, filmin uluslararası dağıtımcısı Le Pacte’nin temsilcisi Natalie Jeung’e, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Adrian Butler takdim etti.
Sinemada İnsan Hakları yarışmasında Özel Mansiyonu, Danis Tanovic’in yönettiği EPIZODA U ZIVOTU BERACA ZELJEZA / BİR HURDACININ HAYATI ve Muel O’nun yönettiği JISEUL adlı filmler paylaştı.
FIPRESCI Ulusal ve Uluslararası Yarışma Ödülleri
Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) bu yıl da İstanbul Film Festivali kapsamında iki ödül verdi. FIPRESCI Ödülleri, Ulusal Yarışma’da Onur Ünlü’nün yönettiği Sen Aydınlatırsın Geceyi filmine ve Uluslararası Yarışma’da Bruno Dumont’un yönettiği Camille Claudel 1915 filmine takdim edildi. Ödülleri FIPRESCI Jüri üyesi Lesley Chow açıkladı.
Başkanlığını Hollanda’dan Dana Linssen’in yaptığı FIPRESCI
Jürisi’nde Avustralya’dan Lesley Chow, İsveç’ten Jon Asp,
Kanada’dan Guilhem Caillard ve Türkiye’den Berke Göl ile Burcu
Aykar yer aldı.
Radikal Gazetesi Halk Ödülü
Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü, hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Radikal Gazetesi Kültür Sanat Şefi Erkan Aktuğ’un açıkladığı Halk Ödülü’nü, Uluslararası Yarışma’da Eva Neymann’ın DOM S BASHENKOY / KULELİ EV filmi, Ulusal Yarışma’da Deniz Akçay Katıksız’ın KÖKSÜZ adlı filmi kazandı. Kazanan yönetmenlere ödüllerini Seyfi Teoman En İyi İlk Film Jüri üyesi Saadet Aksoy verdi.
32. İstanbul Film Festivali Ödül Töreni’nin ardından konuklar, festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Lale Ödülü’nü kazanan, Lenny Abrahamson’un yönettiği Whar Richard Did / Ne Yaptın Eichard filmini izlediler.
32. İstanbul Film Festivali’nin kapanış etkinlikleri, The Sofa Hotel’de Efes’in ev sahipliğinde düzenlenen kapanış partisiyle devam etti. Partiye, festivalin ulusal ve uluslararası konukları, Altın Lale için yarışan filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle, sinema dünyasının seçkin isimleri katıldı.
Cineuropa.org Ödülü
Cineuropa.org Başkanı Valerio Caruso ve Montreal Cinemania Film Festivali Programcısı, sinema yazarı Guilhem Caillard’dan oluşan jüri, bu yıl İstanbul Film Festivali’nde ilk kez Cineuropa.org Ödülü’nü verdi. Sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilen Cineuropa.org Ödülü’nü, Sinemada İnsan Hakları Bölümü’nde yer alan Ziad Doueiri’nin The Attack / Saldırı adlı filmi kazandı.
32. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ
ALTIN LALE ULUSLARARASI YARIŞMA
Yönetmen Peter Weir başkanlığında sinema yazarı Mark Adams,
yönetmen Sebastian Lelio, oyuncu Simin Fatemeh Motamed Arya ve
yönetmen Malgoska Szumowska’dan oluşan 32. İstanbul Film Festivali
Uluslararası Yarışma jürisi;
• Altın Lale Ödülü’nü Şakir Eczacıbaşı anısına, “Jüri üyelerini etkileyen, profesyonelce kotarılmış bu güçlü ve kışkırtıcı film, sade olay örgüsü ve insanı zorlamayan berrak görsel tarzıyla sağlam oyunculuğu ustaca birleştiriyor” diyerek Lenny Abrahamson’un yönettiği WHAT RICHARD DID / NE YAPTIN RICHARD (İrlanda) adlı filme;
• Jüri Özel Ödülü’nü ise “Juliette Binoche’un büyüleyici oyunculuğuyla güçlenen ve akıp giden bu güzel filmde, jüri Bruno Dumont’un titiz sanatsal yaklaşımına ve hikâyesine olan hâkimiyetine hayran kalmıştır” diyerek Bruno Dumont’un yönettiği CAMILLE CLAUDEL 1915 (Fransa) adlı filme vermeye karar vermiştir.
Eczacıbaşı Topluluğu Altın Lale’yi kazanan filmin yönetmenine 10.000 Avro, bu filmin Türkiye dağıtımcısına 10.000 Avro, Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine ise 5.000 Avro para ödülü verecektir.
ALTIN LALE ULUSAL YARIŞMA
Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu başkanlığında, Montpellier
Uluslararası Akdeniz Filmleri Festivali Direktörü Jean-François
Bourgeot, Cine+Club, Classic&Star ve Famiz kanallarının
direktörü Bruno Deloye, ressam Komet ve oyuncu Nihal Yalçın’dan
oluşan 32. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma jürisi;
• Altın Lale En İyi Film Ödülü’nü Onur Ünlü’nün yönettiği SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ adlı filme;
• En İyi Yönetmen Ödülü’nü Hayatboyu filmiyle ASLI ÖZGE’ye vermiştir.
Altın Lale’yi kazanan filmin yapımcısına 150.000 TL, En İyi Yönetmene 50.000 TL para ödülü verilecektir.
• Jüri Özel Ödülü Derviş Zaim’in yönettiği DEVİR adlı filme verilmiştir.
Efes, Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yapımcısı Derviş Zaim’e 30.000 ABD Doları para ödülü verecektir.
• En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Özür Dilerim filmindeki rolüyle SEMA POYRAZ’a,
• En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Yozgat Blues filmindeki rolüyle ERCAN KESAL’a verilmiştir.
En İyi Kadın ve En İyi Erkek Ödüllerini kazananlara 10.000’er TL para ödülü verilecektir.
• En İyi Senaryo Ödülü, Sen Aydınlatırsın Geceyi filmiyle ONUR ÜNLÜ’ye;
• En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, Hayatboyu filmiyle EMRE ERKMEN’e;
• En İyi Kurgu Ödülü, Sen Aydınlatırsın Geceyi filmiyle EMRE BOYRAZ’a;
• En İyi Müzik Ödülü, Soğuk filmiyle MURAT BAŞARAN’a verilmiştir
SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ
Jürisinde yönetmen Emin Alper, oyuncu Saadet Aksoy ve sinema
eleştirmeni Rüdiger Suchsland’ın yer aldığı Seyfi Teoman En İyi İlk
Film Ödülü bu yıl ilk kez verildi. Festivalin Altın Lale
Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları’nın yanı sıra, Türkiye Sineması
bölümünde yer alan Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması kuşakları
ile Sinemada İnsan Hakları bölümünde gösterilerek değerlendirilen
Türkiye yapımı tüm ilk filmler arasından Seyfi Teoman En İyi İlk
Film Ödülü;
• “Harikulade taşkın ve -parlak bir şekilde- histerik bu film, sıradanlıkla aşırılık arasındaki hassas dengeyi ustalıkla korumayı başarıyor. KÖKSÜZ’de sinemada ihtiyaç duyulan her şey var: özgün sinemacılık, sağlam belirlenmiş karakterler ve etkileyici bir dramatik yapı. Deniz Akçay Katıksız’ın yönetimi cüretkâr ve tutarlıyken hem beklenmedik gelişmelere açık hem de her zaman kontrollü. Bu yönetmen, ne yaptığını gayet iyi biliyor ve biz de onun gelecekteki sinema yapıtlarını dört gözle bekliyoruz” diyen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisi tarafından, festivalin Ulusal Yarışma bölümünde yer alan Deniz Akçay Katıksız’ın KÖKSÜZ adlı filmine verilmiştir.
Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan yönetmene, CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL takdim edilecektir.
AVRUPA KONSEYİ SİNEMA ÖDÜLÜ, “FACE”
Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), festivalin Sinemada İnsan
Hakları bölümünde yer alan bir filme verilmektedir. Bu bölümde
gösterilen filmleri, geçen yıl FACE Yarışması’nda Özel Mansiyon
alan yönetmen Anca Damian başkanlığında, Avrupa Konseyi İnsan
Hakları ve Hukuki İşler (günümüzde Hukukun Üstünlüğü) Yönetmenliği
Direktörü Philippe Boillat, yönetmen Dan Setton ve Eurimages Genel
Sekreteri Roberto Olla’dan oluşan jüri değerlendirmiş, bronz bir
heykel ile 10.000 Avro’dan oluşan FACE Ödülü’nü;
• “Acımasız ve karmaşık bir gerçekliğe ışık tutup bu gerçekliği su yüzüne çıkararak kadınlara uygulanan şiddete karşı durduğu ve yönetmeni, özgün kitabı olağanüstü estetik nitelikleriyle muhteşem bir şekilde sinemaya uyarlayarak neredeyse imkânsızı başardığı için” Atiq Rahimi’nin yönettiği SYNGUÉ SABOUR / SABIR TAŞI (Afganistan-Fransa-Almanya) adlı filme vermiştir.
• Jüri, “sade ve dokunaklı bir yoksulluk ve ayrımcılık öyküsünü öne çıkardığı ve yönetmeni, yenilikçi olduğu kadar neredeyse belgesel yaklaşımıyla en temel haklarından mahrum bırakılmış bir ailenin hayatından bir kesiti aktardığı için” Danis Tanovic’in yönettiği EPIZODA U ZIVOTU BERACA ZELJEZA / BİR HURDACININ HAYATI (Bosna Hersek-Fransa-Slovenya) ve “1948’deki Kore çatışmasında geçtiği halde tüyler ürpertici bir şekilde günümüzde de güncelliğini koruyan mesajı nedeniyle ve yönetmeni, harikulade çektiği bu siyah-beyaz filmde savaşın saçmalığını fon olarak kullanarak eksiklikleriyle de olsa insani niteliklerin gökkuşağını çizdiği için” Muel O’nun yönettiği JISEUL (Güney Kore) filmine Özel Mansiyon vermeye karar vermiştir.
FIPRESCI (ULUSLARARASI SİNEMA ELEŞTİRMENLERİ FEDERASYONU)
ÖDÜLLERİ
Başkanlığını Hollanda’dan Dana Linssen’in yaptığı, Avustralya’dan
Lesley Chow, İsveç’ten Jon Asp, Kanada’dan Guilhem Caillard ve
Türkiye’den Berke Göl ile Burcu Aykar’dan oluşan 32. İstanbul Film
Festivali FIPRESCI Jürisi:
• Uluslararası Yarışma’da FIPRESCI Ödülü’nü, “geleneksel biyografi filmini biçimlendirip dönüştürerek aşıp, çağdaş bir Jan Dark’a ulaştırma biçimi için” Bruno Dumont’un yönettiği CAMILLE CLAUDEL 1915 (Fransa) adlı filme;
• Ulusal Yarışma’da FIPRESCI Ödülü’nü ise “görsel yaklaşımı ve kendine has mizah anlayışı için” Onur Ünlü’nün yönettiği SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ adlı filme vermiştir.
RADİKAL HALK ÖDÜLÜ
Radikal Gazetesi’nin sponsorluğunda verilen ve festival
izleyicilerinin oylarıyla belirlenen Radikal Halk
Ödülleri:
• Uluslararası Yarışma’da Eva Neymann’ın DOM S BASHENKOY / KULELİ EV filmine;
• Ulusal Yarışma’da Deniz Akçay Katıksız’ın KÖKSÜZ filmine verilmiştir.
CINEUROPA.ORG ÖDÜLÜ
32. İstanbul Film Festivali kapsamında Ziad Doueri’nin THE ATTACK /
SALDIRI adlı filmi, Cineuropa.org Ödülü’ne layık görüldü.
Cineuropa.org Başkanı Valerio Caruso ve Montreal Cinemania Film
Festivali Programcısı, sinema yazarı Guilhem Caillard’dan oluşan
jüri “filmin berraklığı, inkârı ve birbirine zıt fikirlerden
kurulmuş olmasının getirisi olarak durumu hiç bir şekilde
yalınlaştırmadan yansıtan anlatımının yanı sıra sinemanın zorlu
siyasal gerçekliklerle birebir konuşabileceği ve kalıplaşmış
yargıları insan bağlamında ele alıp, onları hem yüceltip hem de
ifşa ederek sarsabilme becerisine sahip olduğunu tekrar
hatırlattığı için” verdiklerini belirttiler.
Quentin Tarantino’ya asistanlık yaparak yetişmiş bir yönetmen olan Ziad Doueri’nin, Yasmina Khadra’nın liste başı kitabından sinemaya uyarladığı Saldırı, ailesinden birinin terörist olduğu gerçeğinin bir insan üzerindeki duygusal etkisini tüyler ürpertici ve fazlasıyla gerçek bir şekilde anlatıyor. Kimi zaman farklılık gösteren ama genelde inandırıcı ve alkışa layık bir oyunculukla filmin dramatik ağırlığını ustalıkla taşıyan Ali Suliman (Paradise Now) filmin başrolünde oynuyor. Saldırı, Ziad Doueri için aynı zamanda kişisel bir başarı anlamına da geliyor. Doueri, bu güçlü ve dokunaklı filmi bir Katar, Lübnan, Mısır, Fransa ve Belçika ortak yapımı olarak, Canal+ ve Doha Film Enstitüsü’nün katkılarıyla gerçekleştirmeyi başarmış.
Cineuropa.org Ödülü, sanatsal açıdan tartışmasız değeri olan, bunun yanısıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilmektedir. Ödül, filmin tanıtımı için Cineuropa.org sitesinde 5,000 Avro değerinde sürmanşet ilanının yayınlanmasını da içermektedir.