TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atila Sertel, meslekte geriye doğru bir gidiş olduğunu belirterek, kaybedilen hakların geri kazanımı ve basın özgürlüğü için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atila Sertel, gazetecilere çeşitli haklar sağlayan 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinin 54'üncü yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
Sertel, 10 Ocak'ların artık bayram olma özelliğini kaybettiğini, bu yüzden bir süreden beri gazetecilerin haklarına sahip çıkıldığı 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anıldığını söyledi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin Karataş'taki lokalinde düzenlenen toplantıya çok sayıda üyenin yanı sıra CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Mustafa Moroğlu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner katıldı.
Yaptığı açıklamada gazetecilerin ekonomik zorluklar ve üzerlerindeki baskılar nedeniyle mesleklerini yapamaz hale geldiklerini belirten Atila Sertel, "Türk basını özgürlüklerin kısıtlanması, sansür, otosansür baskılarının artması, gazetecilerin cezaevine atılması, işsiz bırakılması gibi onlarca sorun nedeniyle Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar kötü bir süreçten geçiyor. Buna rağmen 'Türkiye'deki basın kadar özgür bir medya yoktur' deniliyor. İçinde bulunduğumuz tablo apaçık ortadayken bu şekilde denilmesi toplumsal sorunlara olan duyarsızlığın bir göstergesidir. Tarih bu günleri yazıyor. Ben ülkemizin içinde bulunduğu bu tablodan utanç duyuyorum" diye konuştu.
900'E YAKIN GAZETECİ İŞTEN ÇIKARILDI
Önceki yıllar gibi 2014 yılının da gazeteciler için ağır bir baskı yılı olduğunu belirten Atila Sertel, şunları söyledi:
"2014'te 217 gazeteci darp edildi. Yine geçen yıl 900'e yakın gazeteci, yazar ve medya çalışının işine son verildi. 83 gazeteci istifa etti. Toplu işten çıkarmalar, yıl boyunca sürdü. İşten çıkarmalar her yıl olduğu gibi Aralık'ta yine zirve yaptı. Medya patronları yeniden yapılanma veya küçülme bahanesi ile yüzlerce gazeteciyi işinden etti. Gazete ve televizyonlarda yaşanan tenkisatlar hala tüm hızıyla devam ediyor. Bugün 212 Sayılı Yasa ile elde edilen hakların hemen hemen hiç biri yok. Gazetecilerin sadece yüzde 20'si Basın-İş Yasası'yla çalışabiliyor. Medya sektöründe 95 bin çalışan var ancak bunların yalnızca yüzde 6'sı sendikalı olarak görev yapıyor. Ülkemizde medya sektörüne yönelik faaliyet gösteren 5 sendika var ve bu sendikalara kayıtlı gazeteci sayısı sadece ve sadece 5 bin 700 10 Ocak'lar bayram olma özelliğini kaybetmiştir. Bu yüzden 10 Ocakları bir süreden beri gazetecilerin haklarına sahip çıkıldığı `Çalışan Gazeteciler Günü' olarak anıyoruz. Kaybedilen hakların yeniden kazanımı ve basın özgürlüğü için verdiğimiz mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz."
MÜCADELEYE DEVAM
Konuşmasında Paris'te karikatüristleri yönelik düzenlenen 'çirkin' saldırıyı da değinen Sertel, olayı kınadığını belirterek, yapılan saldırının basın ve ifade özgürlüğüne yönelik olduğunu söyledi.
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de Türkiye'nin ve Türk
basınının bugün içinde bulduğu şartlarda 10 Ocak'ın Basın Bayramı
olarak kutlanamayacağını belirterek, "
Her türlü engellemeye, her türlü baskıya, işsiz bırakılma ve
cezaevi tehdidine rağmen mesleğini onuruyla yapan gazetecilerin
gününü kutluyorum" dedi.
Daha sonra söz alan TGS İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner de, "10 Ocak bizim için mücadele günüdür. İsteğimiz gazetecinin işi olsun, aşı olsun, sendikası olsun" diye konuştu.
Konuşmaların ardından günün anısına İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Gözlem Gazetesi Kurucusu 75 yaşındaki Çetin Gürel'e 'Çalışan En Kıdemli Gazeteci' ödülü verildi.