Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, son 12 yıl da olduğu gibi 2015 yılının da gazeteciler açısından “felaket” niteliğinde geçtiğini söyledi. Sertel, “AKP’nin iktidara geldiği tarih; basın ve ifade özgürlüğü açısından, gazeteciler açısından kötü dönemlerin başlangıcı oldu.
AKP iktidarı döneminde 300’e yakın gazeteci cezaevi koşullarıyla tanışmak zorunda kaldı. Bugünün Türkiyesi’nde halen 30 gazeteci tutuklu. Az gittik, uz gittik dere tepe düz gittik. Bir de baktık ki bir arpa boyu bile yol almamışız! Yine gazeteciler tutuklu yine basın ve ifade özgürlüğü önünde ciddi engeller var” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü öncesinde Türkiye’deki basın özgürlüğü ve gazetecilerin yaşadığı sorunlara ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de katılarak Sertel’e destek verdi.
Geçmişte olduğu gibi bugün de 10 Ocaklar’ın yeniden bayram olarak kutlanmasının mücadelesi içinde olduklarını belirten CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Basın ve ifade özgürlüğünde uluslararası alanda durumumuz utanç verici. 180 ülke arasında 149. sıradayız. Biz özgürlükten yana tavır koyarken yalnızca gazetecilerin özgürlüğü açısından düşünmüyoruz. Halkın haber alma özgürlüğünden bahsediyoruz. Gazetelere televizyonlara yasaklar getirirseniz halkın haber alma özgürlüğünü engellemiş olursunuz” diye konuştu.
RAKAMLARLA GAZETECİLİK!
Aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Başkanı olan Atila Sertel, rakamlarla 2015 yılını değerlendirerek şu bilgileri verdi:
“2015 yılında ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gerilemeye devam etti. Bu yıl gazetecilerin önündeki en büyük engel haklarında açılan davalar ve cezaevi tehdidi oldu. Basındaki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üç katına çıktı. 2015 yılında 774 gazeteci işten çıkarıldı. Gazeteciler hakkında 484 adli işlem yapıldı. 200 basın mensubu ve 7 yayın kuruluşu hakkında soruşturma başlatıldı. 156 gazeteci gözaltına alındı. 234 gazeteciye dava açıldı. 32 gazeteci tutuklandı. 70 gazeteci saldırıya uğradı. 128 yayın engellendi, 877 siteye erişim engeli konuldu. 24’ü kadın 137 gazeteci görevi başında şiddet gördü. 15 televizyon kanalı kapatıldı. İki gazeteye el konuldu. RTÜK cezaları tarihe geçti. 56 farklı olayda gazetecilere akreditasyon engeli getirildi. Aralarında 8’i uluslararası medyadan olmak üzere 100 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alındı. Gazeteciler yine mahkeme koridorlarındaydı. Gazeteciler yine tutuklu.”
Konuşmasında Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutukluluğuna da değinen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Erdem Gül’e Can Dündar’a bu zulmü yapanların yarın onlardan özür dileyecek noktaya geleceğini çok iyi biliyorum. Onların Silivri zindanlarında yattığı her gün AKP’li milletvekillerinin, AKP’li Adalet Bakanı’nın, AKP’li Başbakan’ın da, AKP’li Cumhurbaşkanı’nın da utancı olarak tarihe not düşüyor. Tüm gazeteciler bir an önce özgür kalmalıdır” diye konuştu.