Mahkeme karşısına çıkarılmadığı için neyle suçlandığı da bilinmeyen İsaak’ın hayatta olup olmadığı bile bilinmiyor.
1987 yılında İsveç’e iltica eden ve 1992 yılında da İsveç vatandaşı olan İsaak, Eritre’de savaşın bitmesinden sonra ülkesine dönerek ‘Setit’ adlı dergide makaleler yazmaya başlamıştı. İsaak 15 Grup olarak adlandırılan bir grup politikacının demokratik reformlar talep eden bir makalelerini dergide yayımlandıktan sonra tutuklanmıştı. Hükümet yetkilileri İsaak’ın devletin güvenliğine karşı tehdit oluşturduğu için cezaevinde tutulduğunu açıklamışlardı.
Gazetecileri Koruma Örgütü (CPI) 2002 yılında İsaak’ın işkence gördüğünü ve yaralarının iyileşmesi için bir hastanede tedavi gördüğünü açıkladı. Hükümet işkence iddialarını yalanlandı ancak İsaak’ın sağlık durumu hakkında açıklama yapmadı.
Tutuklandığı günden beri ailesi ve akrabalarıyla bile görüşmesine izin verilmeyen İsaak’ın hangi cezaevinde tutulduğu bile bilinmiyor.
İsaak’ın cezaevinde tutulmasının 4 bin 500’üncü gününde Svart-Vitt Dergisi ile ‘Dawid İsaak’la Dayanışma Komitesi’ İsaak’ın durumuna dikkat çekmek için Stockholm’un Sergel Meydan’ında bir gösteri düzenledi.
İsveç’teki tüm gazeteci örgütleri ve medya kuruluşlarının destek verdikleri gösteride konuşan gazeteci ve yazarlar İsveç Hükümeti’ne sessiz diplomasiye son vererek İsaak’ın serbest bırakılması için girişimde bulunması çağrısında bulundular. Haberin devamını okumak için tıklayınız.