19 Mayıs en önemli bayramlarımızdan biridir. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a çıktı. Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı bu gün, İtilaf Devletleri'nin yurdumuzu işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olarak kabul edilir.
Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı'nın olumsuz etkilerine çare aramaya devam ederken Mustafa Kemal Atatürk Samsun'da kurtuluş mücadelesini başlattı. Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görülen Samsun işgal güçleri için en önemli noktalardan biriydi. İngilizler bu yüzden 9 Mart'ta Samsun’a askeri birlik çıkardılar. Türk halkı ise buna karşılık silahlanmıştı.
Mustafa Kemal Atatürk Samsun'da 6 gün kaldı. 25 Mayıs'ta Havza'ya geçti. İngilizleri şüphelendirmemek için Atatürk, artan böbrek sancılarını ve Havza kaplıcalarının kendisine iyi geleceğini belirterek kentten ayrıldı. İlk Müdafa-i Hukuk Cemiyeti, Havza'da kuruldu ve 28 Mayıs'ta ilk genelge olan Havza Genelgesi yayımlandı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs'ı gençlere armağan etti. Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlandı. 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren'in yaptığı değişiklikle 19 Mayıs, "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanmaya başlandı.
BU YIL 19 MAYIS 1919'UN KAÇINCI YILI?
19 Mayıs 2023'te, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 104. yıl dönümünü kutluyoruz.
İTİLAF DEVLETLETİ KİMLERDİR?
İngiltere
Rusya
Fransa
İtalya (Savaş başladıktan sonra katıldı)
İTTİFAK DEVLETLERİ KİMLERDİR?
Almanya
Avusturya - Macaristan İmparatorluğu
İtalya (Savaş başladıktan sonra İtilaf Devletleri'ne katıldı)
Savaş başladıktan sonra Sırbistan, Yunanistan, Romanya, Japonya, Brezilya ve ABD İtilaf Devletlerine katıldı.
Bulgaristan ile Osmanlı İmparatorluğu da İttifak Devletlerine katıldı.