Hürriyet'te yer alan habere göre, İngiliz Sunday Times’ın ulaştığı Birleşik Krallık diplomatlarının iç yazışmalarına göreİngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas’ın ‘özel pasaport’ sahibi Türkler için İngiltere’ye vizesiz giriş hakkı tanınmasını önerdiği ortaya çıktı. ‘Yeşil pasaport’ olarak bilinen ‘Hususi Damgalı Pasaport’ sahibi yaklaşık 1.5 milyon Türk vatandaşı bu kapsama giriyor. Londra, belgeleri doğruladı ama böyle bir planları olmadığını belirtti.
Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı vizesiz seyahat
anlaşmasının ne zaman uygulamaya geçeceği konusunda
belirsizlik sürerken, AB üyesi olmasına rağmen Schengen Bölgesi’nde
yer almayan İngiltere’nin Türk vatandaşlarına AB’den
bağımsız olarak vizesiz giriş hakkı tanımayı ele aldığı ortaya
çıktı. İngiltere, Schengen Bölgesi dışında olduğu için
AB’nin Türkiye ile yaptığı anlaşma bu ülke için bağlayıcı
değil. İngiliz gazetesi Sunday Times’ın diplomatik belgelere
dayandırdığı haberine göre İngiliz diplomatlar, Türk hükümet
yetkilileri, bazı memurlar, kamuda görevli öğretmenler ve
onların ailelerine İngiltere’ye vize olmadan giriş hakkı tanımayı
gündemlerine aldı.
‘SEMBOLİK BİR JEST’
İngiliz yetkililerin yaptığı bu sınıflandırma yaklaşık 1.5 milyon Türk vatandaşını kapsıyor. Habere göre İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği 5 Mayıs tarihli bilgi notunda “Eğer AB vize serbestisi verilirse, bizim de Türkler için vizesiz seyahat konusundaki çizgimizi geliştirmemiz gerekecek. Seçeneklerimizden biri özel Türk pasaportuna sahip olanlara yeniden vizesiz giriş hakkı tanımak. Bu bir risk olmakla beraber Türkiye’ye önemli ve sembolik bir jest de olacaktır” ifadelerini kullandı.
‘HAYATA GEÇMEZSE...’
Ancak Douglas, AB ile Ankara arasındaki vizesiz seyahat anlaşması hayata geçmezse Türk hükümetinin mültecilerin Avrupa’ya ulaşması için geçişi serbest bırakma tehdidini hayata geçirebileceğini de ekledi. İngiltere’nin Berlin Büyükelçiliği Müsteşarı Nick Pickard ise 13 Mayıs’taki bilgi notunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem AB üyeliğini hem de vize serbestisini istediğini aktardı. Pickard’ın verdiği bilgilere göre AB, İngiltere’nin birlikte kalıp kalmamayı oylayacağı 23 Haziran’daki referandum öncesi Türkiye ile vize konusunda adım atmak istemiyor. İngiliz diplomat Pickard, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Avrupa danışmanı Uwe Corsepius’un, AB Komisyonu’nun temmuzdan önce Türkiye ile tansiyonu yükseltmekten sakınacağını söylediğini de aktardı.
HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA
Belgelere göre İngiliz diplomatlar, diğer AB üyesi ülkeleri Türkiye’yi AB içindeki serbest dolaşım bölgesi Schengen’e dahil etmeleri için teşvik ediyor. İngiltereBaşbakanlık Ofisi, Times’ın haberindeki belgeleri doğruladı ancak kendilerinin Türklere böyle bir hak tanımayı planladıkları iddiasını reddetti. İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May ve Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise ortak bir açıklama yaptı. Söz konusu görüşlerin İngiliz diplomatik temsilciliklerinden geldiği ancak İngiltere hükümetinin politikasını yansıtmadığı belirtildi.
AB anketinde sonuç başabaş
Araştırma şirketi YouGov ve İngiliz gazetesi Sunday Times’ın ortak yaptığı ankete göre 23 Haziran’daki referandum öncesi İngiltere’nin AB’den ayrılmasını isteyenlerle kalmasını isteyenlerin oranı başabaş gidiyor. İngiliz vatandaşlarının yüzde 43’ü ülkelerinin artık üyelikten çıkmasını, yüzde 42’si ise birlik üyesi olarak devam etmesini istiyor. Yüzde 11’lik kesim ise bu konuda bir fikri olmadığını beyan etti.