Zübeyde Hanım, 18 Aralık 1922'de yerleştiği İzmir'de 14 Ocak 1923'te hayatını kaybetti.
Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım vefatının 101'inci yılında İzmir'de anıt mezarında anılacak.
Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinden günümüze "kahraman bir milletin annesi" olarak anılıyor.
FEDAKAR BİR TÜRK KADINI
Zübeyde Hanım, Kahraman bir milletin annesi ve fedakar bir Türk kadını olarak, döneminde gururlu ve güçlü kadınlar arasında anıldı.
Osmanlı devrinde, Karaman'dan Rumeli'ye göçen Selanik yakınlarındaki Langaza'da toprak işleriyle uğraşan bir Türkmen ailesi olan Hacı Sofu ailesindendir.
1857'de Lankaza'da dünyaya gelmiştir.
Babası Sofuzade Feyzullah Ağa, annesi Molla Hanım olarak anılan Ayşe Hanımdır. Döneminde kadınların okula gitmesi yaygın olmadığı için, okur yazar oluşu nedeniyle kendisi de Zübeyde Molla olarak anılırdı.
Selanik'te Osmanlı Rüsumat İdaresinde Gümrük memuru Ali Rıza Efendi ile 1871 yılında henüz 14 yaşında iken evlendi.
Zübeyde Hanım ve Ali Rıza Efendi, Selanik Yenikapı semtinde yeni hayatlarına başlamıştır. Fatma, Ömer ve Ahmet adlı üç çocukları olmuş ancak Fatma bu dönemde ölmüştür.
Eşi Ali Rıza Efendi Yunanistan sınırında Çayağzı'na tayin edildiği için taşınmışlardır. Ömer ve Ahmet orada ölmüştür.
1881’de dördüncü çocukları Mustafa, 1885’te Makbule, 1889’da Naciye doğdu. Ancak Naciye 12 yaşındayken hayatını kaybetti. Ali Rıza Efendi ise 1888 yılında hayatını kaybetmiştir.
66 YAŞINDA HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU
18 Aralık 1923'te İzmir'e gelen, Latife Hanım Köşkü'nde 28 gün yaşadıktan sonra 14 Ocak 1923'te 66 yaşında hayata gözlerini yumdu. İzmir anıt mezarında her yıl 14 Ocak'ta hem resmi kurum temsilcileri hem de her yaştan vatandaşlar tarafından anılıyor.